„KLASIKA U PARKU“

NEVEN HRUSTIĆ, gitara

 

četvrtak, 27. svibnja 2021. u 20 sati

zelena terasa Centra za kulturu Novi Zagreb

 

Centar za kulturu Novi Zagreb poziva sve zaljubljenike klasične glazbe da dođu na koncert akademskog umjetnika – hrvatskog gitariste Nevena Hrustića koji će vas svojim vrsnim umijećem provesti po slatkim notama klasične gitare u sklopu ciklusa „Klasika u parku“.

 

Na zelenoj terasi našeg Centra, pod vedrim nebom, u smiraj dana, Neven vam donosi raznoliki program oživljujući osebujne ugođaje uz elegantne i privlačne skladbe.

 

Ciklusom „Klasika u parku“ dolazimo bliže našim građanima te im darujemo odmak od svakodnevnih obveza: svaki tjedan jedan koncert u svibnju i lipnju na otvorenom prostoru, okruženi zelenilom i cvrkutom ptica.

 

Koncert će se održati u 20 sati na zelenoj terasi Centra za kulturu Novi Zagreb sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a u slučaju kiše u velikoj dvorani Centra. Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala.

 

Biografija

Neven Hrustić hrvatski je gitarist kojeg stručna i ostala publika prepoznaje po „odličnoj gitarističkoj tehnici, istančanom osjećaju za dinamiku i glazbenom fraziranju“ (Večernji list).

 

Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu. Usavršavao se na seminarima svjetski poznatih glazbenika u zemlji i u inozemstvu.

 

U bogatoj karijeri je kao solist i kao član ansambala nastupao po cijeloj Hrvatskoj, u najprestižnijim koncertnim prostorima i dvoranama te na najznačajnijim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Glazbene večeri u sv. Donatu, Osorske glazbene večeri, Zagrebački ljetni festival), u SAD-u, Engleskoj, Austriji, Sloveniji. Surađivao je s brojnim hrvatskim i stranim glazbenicima, i s ansamblima Theatrum Musicum, Vittoria, Hortus Deliciarum, Responsorium, Carmina Slovenica. Posljednjih desetak godina djeluje uglavnom kao solist izvodeći vlastiti repertoar koji obuhvaća glazbu različitih stilova, te u gitarskom duu.

 

Prve snimke za televiziju ostvaruje već u ranoj mladosti i od tada snima za Hrvatsku televiziju, Hrvatski radio i Slovensku televiziju, solistički te s orkestrom i zborom HRT.

 

Posebno mjesto u njegovom radu zauzimaju kompozicije hrvatskih autora, od prvih tiskanih materijala u hrvatskoj glazbi pa sve do djela modernih autora. Praizveo je veći broj kompozicija iz svih stilskih razdoblja hrvatske glazbe, uključujući i zbirku Francesca Sagabrie – prvog poznatog glazbenika porijeklom iz Zagreba. Domaćoj publici je premijerno prezentirao velik broj djela aktualne strane produkcije, kao i brojna originalna djela i vlastite obrade za duo.

Za osobit doprinos hrvatskoj kulturi mu je dodijeljen status zaslužnog umjetnika.

 

Program koncerta:

Andrew York: Centerpeace, Home, Numen suite

Ralph Towner: Ralph’s piano waltz, Tramonto, Jamaican stopover

Antun Dobronić: Uspomene iz djetinjstva

Pat Metheny: Letter from home

Manuel Ponce: Preludij u E-duru

Ed Gerhard: The water is wide

 

Program “Klasika u parku” je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

 

PROGRAM “KLASIKA U PARKU”

10.6., četvrtak, Trio Jongen; Renata Penezić, flauta, Žarko Perišić, fagot, Marina Matolić, klavir

17.6., četvrtak, Krešimir Marmilić, violina, Kristina Bjelopavlović Cesar, klavir

24.6., četvrtak, Ansambl Illyrica; Nika Bauman, flauta, Iva Casian Lakoš, violončelo, Hiwote Tadesse, viola, Marko Ferlan, gitara

rujan, Glazbeno putovanje Europom; Ksenija Kovačić, sopran, Blanka Tkalčić, mezzosopran, Robert Homen, klavir