„KLASIKA U PARKU“

 TRIO JONGEN

 

četvrtak, 10. lipnja 2021. u 20 sati

zelena terasa Centra za kulturu Novi Zagreb

 

 

Centar za kulturu Novi Zagreb nakon kraće stanke nastavlja s koncertima klasične glazbe i za posjetitelje koji tek dolaze predstavlja ciklus „Klasika u parku“. Vođeni željom da donesemo klasičnu glazbu bliže našim građanima, iskoračili smo van prostorija Centra za kulturu Novi Zagreb i ozvučili zelene površine Novog Zagreba živom glazbom.

 

Na koncertu 10. lipnja 2021. donosimo vam vrsne hrvatske glazbenike – Trio Jongen koji čine Renata Penezić – flauta, Žarko Perišić – fagot i  Marina Matolić – klavir. Predahnite od svakodnevnih obaveza uz melodije hrvatskih skladatelja Božičevića, Papandopula i Novačića, a za sami kraj poslušajte Trio Patethique oca ruske klasične glazbe Mihaila Glinke.

 

Koncert će se održati u 20 sati na zelenoj terasi Centra za kulturu Novi Zagreb sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a u slučaju kiše u velikoj dvorani Centra. Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala.

 

Biografije

TRIO JONGEN u sastavu Renata Penezić – flauta, Žarko Perišić – fagot i Marina Matolić – klavir jedinstveni je ansambl na ovim prostorima koji njeguje prozračno i filigranski razigrano muziciranje u pravom duhu francuske duhačke škole. Virtuozi na svojim instrumentima, solisti u orkestrima te profesori na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ujedinili su svoje umijeće i ljubav prema zajedničkom muziciranju kako bi publici predstavili ovaj zanimljiv spoj instrumenata i boja.

 

RENATA PENEZIĆ (flauta) diplomirala je na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi Fedje Rupela.

Kao dobitnica stipendije Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) magistrirala je u razredu Andrása Adorjána na Hochschule für Musik u Kölnu.

Već na trećoj godini studija postala je solo flautistica Zagrebačke filharmonije.

Uz djelatnost u orkestru podjednako uspješno razvija karijeru solistice i komorne glazbenice, surađujući s hrvatskim i inozemnim glazbenim umjetnicima i ansamblima. Gostovala je u Europi i na Dalekom istoku, a svestranost i širinu interesa potvrđuje izuzetno širokim repertoarom, od rane do suvremene glazbe. Članica je ansambla Musica Viva od njegova osnutka 1998. godine.

Redovito snima za Hrvatski radio, a ostvarila je i više zapaženih nosača zvuka, od kojih je Božićni koncert s ansamblom Musica Viva 2006. dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe.

Dobitnica je nagrade ‘Milka Trnina’ za 2008. godinu.

Vodeći hrvatski skladatelji posvećuju joj svoja djela. Uspješnu pedagošku djelatnost razvija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje djeluje kao izvanredni profesor flaute. Održava seminare iz flaute u zemlji i inozemstvu. Članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih flautističkih natjecanja. Voditeljica je i utemeljiteljica, uz Tamaru Coha-Mandić, Zagrebačkog ansambla flauta.

 

ŽARKO PERIŠIĆ (fagot) rođen je u Splitu, studij fagota usavršava u klasi prof. M. Kobetića (Zagreb), prof. M. Turkovića te prof. R. Gallera (Salzburg). Vrlo brzo postaje fagotist u orkestru Izraelskog Radija u Jeruzalemu te nastupa kao solist s brojnim orkestrima i komornim ansamblima u Izraelu.

Od 1996. prelazi na mjesto solo-fagotista u Camarata Salzburg te surađuje kao predavač na Akademiji Umjetnosti u Novom Sadu. Osnivač je duhačkog kvinteta “Sinergija 5”, a od 2001. postaje solo-fagotist i član Umjetničkog vijeća “Vojvođanskih Simfoničara” u Novom Sadu.

Koncertno djeluje s mnogim ansamblima u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te sudjeluje na snimanjima nosača zvuka s brojnim orkestrima. U komornoj glazbi surađuje s brojnim umjetnicima od kojih treba izdvojiti: Z. Katsaris, W. Hink, H. Wienmeister, T. Kakuska, F. Stadler, B. Heinrichs, C. Dent, M. Bekavac, J. Stančul, A. Janiczek, J. Hinterholzer.

Djeluje kao profesor za fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Sarajevu, a od 2005. godine i kao solo fagotist simfonijskog orkestra HRT-a u Zagrebu. Član je žirija brojnih natjecanja i festivala (Izola, Solun, Varaždin, Grožnjan, Novo Mesto, Kaštela). Stalni je fagotist i kontrafagotist ansambla  za suvremenu glazbu OENM Salzburg, a povremeno nastupa uz Klangforum, Beč.

Osnivač je i pokretač ansambala Duo Pfagottiano, Zagrebački puhački trio i Puhački ansambl Grožnjan te je član Zagrebačkog puhačkog ansambla i Cantusa s kojima nastupa na najvažnijim festivalima u Hrvatskoj i u Europi.

 

MARINA MATOLIĆ (klavir) rođena je u Županji, studij klavira započinje u Osijeku u klasi prof. Damira Sekošana te nastavlja u Zagrebu gdje diplomira u klasi prof. Jurice Murai. Postdiplomski studij završava u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Brojni koncerti, natjecanja, nagrade i gostovanja obilježila su njezin glazbeni put. Surađuje s brojnim domaćim i stranim vrhunskim glazbenicima s kojima nastupa na koncertima i seminarima, te je osnivačica mnogih komornih ansambala s kojima koncertira u zemlji i inozemstvu. Kao umjetnički suradnik – pianist osvaja mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Službeni je umjetnički suradnik na brojnim hrvatskim festivalima, seminarima i natjecanjima. Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao umj. savjetnik i predavač. Osim toga, djeluje i kao zborovođa dječjih zborova te pjevačkog zbora KBC Zagreb. Producira i izvodi mjuzikle za djecu. Članica je brojnih glazbenih udruga.

 

Program koncerta:

Ivan Božičević: IBIS za flautu, fagot i klavir

-Vivace

-Calmo, fluente

-Scherzoso

-Feroce

 

Boris Papandopulo: Trio za flautu, fagot i klavir

-Predigra

-Poema

-Scherzo (Igra)

 

Zoran Novačić: Mimoza

Magnolija u cvatu za flautu, fagot i klavir

 

Mikhail Glinka: Trio Patethique u d-molu za flautu,fagot i klavir

-Allegro moderato

-Scherzo

-Largo

-Allegro con spirito

 

Program “Klasika u parku” je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

PROGRAM “KLASIKA U PARKU”

17.6., četvrtak, Krešimir Marmilić, violina, Kristina Bjelopavlović Cesar, klavir

24.6., četvrtak, Ansambl Illyrica; Nika Bauman, flauta, Iva Casian Lakoš, violončelo, Hiwote Tadesse, viola, Marko Ferlan, gitara

rujan, Glazbeno putovanje Europom; Ksenija Kovačić, sopran, Blanka Tkalčić, mezzosopran, Robert Homen, klavir