KONCERT

Galerija Centra

Promocija DVD-a i CD-a

DAMIR POŠA

LIVE IN ZAGREB

18.listopad.2012 U 20 sati

 

O izvođaču:

Damir Poša

U Zagreb je došao iz Korčule 1980. godine gdje se upisuje u Srednju glazbenu školu Pavla Markovca – Odjel gitare. Iste godine osniva duet Damir i Nikola s kojim nastupa po zagrebačkim klubovima, te snima desetak vlastitih skladbi za Radio Zagreb. Godine 1985. započinje sa samostalnim kantautorskim radom, te nastavlja sa snimanjem skladbi za Glazbenu proizvodnju HRT-a. Do 1987. godine snimio je 20-tak skladbi. U tom razdoblju započinje suradnju s našim najpoznatijim glazbenicima: Dragom Mlinarcem, Vedranom Božićem, Branom Lambertom, Ismetom Kurtovićem, Vanjom Lisakom i drugima.
Svoj prvi samostalni album „Pjesme“ objavljuje 1993. godine (izdavač „Orfej“). Bila je to kompilacija autorskih skladbi koje su nastale u razdoblju od 1985. do 1992. godine. Zbog specifičnog kantautorskog stila, glazbeni kritičari i novinari nazvali su ga hrvatskim Dylanom. Nastavlja skladati i kao kantautor objavljuje nekoliko novih albuma: CD „Navijork“, 1995. (izdavač „Orfej“); CD „Bez obveze“, 1997. (izdavač „Croatia Records“); CD „U plamenu vremena“, 1999. (izdavač „Croatia Records“); CD „Kolekcija pjesama“, 2000. (izdavač „Croatia Records“).
Redovni je član Hrvatskog društva skladatelja i ima status umjetnika od 1997. godine.
Od 1995. godine surađuje s jednom od najpoznatijih tvrtki za proizvodnju žica za akustična glazbala „THOMASTIK-INFELD“ iz Austrije. Od izdavanja CD „Bez obveza“ tvrtka „THOMASTIK-INFELD“ postaje njegov glavni sponzor i promotor, te ga promovira na svjetskim in live nastupima. U vrijeme izlaska albuma „Bez obveze“ bio je angažiran kao glazbenik u filmu Zorana Tadića „Treća žena“, te je u istom filmu glumio glazbenika. Tom je prigodom snimio TV spot „Koma“ s istoimenom pjesmom, a u spotu su korišteni kadrovi iz filma „Treća žena“, koji je ujedno poslužio i kao najava filma. U siječnju 2001. objavio je singl CD „Suzy“ u produkciji „THOMASTIK-INFELD“ namijenjen inozemnom tržištu. Potom slijede albumi „Pjesme sa zapadne strane“ 2001. i „Unpluged“ 2002. (izdavač „Dinaton“).
2005. godine objavljuje album „Može i ovako“ (izdavač „Euroton“) i snima spot za pjesmu „Doma mi je ostalo sve“ sa istog albuma, te obilježava dvadeset godina samostalnog kantautorskog rada. Slijedi novi album „Kolekcija“ 2007. godine (izdavač „Dinatina“) promoviran nastupima u zemlji i inozemstvu. Godine 2009. objavljuje novi album „Brodovi su kao ljudi“ (izdavač „Dinaton – Fanatik“), snima spot za pjesmu „Putnik“ sa istog albuma i slijedi promocija albuma na Zagrebfestu.
2010. objavljuje live album „Tunel Viena“ kojim ujedno obilježava trideset godina skladateljskog, kantautorskog i šansonjerskog rada.

 

Zdenko Jurić