Stare Slovačke pučke balade
Galerija Centra

umjetnicu oredstavlja:
DUNJA KNEBL

25.travanj.2009 u 20 sati

Ulaz na koncert je besplatan.

 

O izvođaču:

Dunja Knebl

 

Zuzana Homolova

Poznata je pjevačica u svojoj domovini, Slovačkoj. Već se 30 godina bavi prikupljanjem, istraživanjem i reinter pretiranjem slovačkih pučkih balada.
Izvodi isključivo tradicijske balade kojima pridodaje suvremene zvučne elemente.
Gostuje diljem Slovačke, te po zemljama Europe; od malih intimnih koncerata do onih stadionskih u sklopu europskih etno-festivala. Nastupa sama uz svoju gitaru i udaraljke, ili vrlo često s violinistim Samom Smetanom ili kao Trio kad im se još pridruži Miloš Železnak na gitari.
U Hrvatskoj je gostovala više puta. Od nastupa u Zagrebačkom klubu Močvara s Dunjom Knebl i Tamarom Obrovac, do Dubrovnika.
Snimila je više albuma a materijal za svoja dva albuma na kojima su isključivo slovačke balade pronašla je u izoliranim zajednicama zabitih sela Slovačke i Mađarske gdje su i arhaični jezik pjesama i ispričane priče još uvijek u najizvornijem netaknutom obliku. Te balade su stare više stotina godina i govore o tuzi, nesretnoj ljubavi i tragičnim ljudskim sudbinama.
Međutim, bez obzira na to koliko su priče ispričane u baladama mračne, Zuzana ih pjeva sa razumijevanjem, šarmom i praštanjem na način kako samo može pjevati žena s njezinim iskustvom i snagom planinara (planinarenje joj je omiljeni hobby). Zadržavajući da melodije i jezik balada budu najviše što je moguće nalik na snimke u arhivima, obrade/aranžmani se kreću od intimnih dijaloga glasa i gitare preko hipnotičkom minimalizma do neobuzdanih ritmičnih struktura.
Paralelno uz glazbu, Zuzana se aktivno bavi likovnom umjetnošću te joj je svakodnevni rad onaj s djecom u jednoj umjetničkoj školi u Bratislavi. Često koristi dječje crteže kao ilustracije za svoje albume, a takav joj je i spot za jednu od pjesama na najnovijem albumu.