Galerija Centra
Program:
Camille Saint Saens
Sonata op. 167

za klarinet i glasovir (1921.)
I Allegretto
II Allegro animato
III Lento
IV Molto allegro

Franz Liszt
La Campanella

za glasovir

Philippe Gaubert
Phanthasie

za klarinet i glasovir (1911.)

Gabriel Pierne
Canzonetta

za klarinet i glasovir, op.19 (1888.)

Francis Poulenc

Sonata za klarinet i glasovir, op. 184 (1962.)
I Allegro tristamente
II Romanza
III Allegro con fuoco

17.ožujak.2011 od 20 sati.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

O izvođaču:

Duo Sforzato

Ante Krpan i Ivan Pernicki glazbenici su sličnih životnih i umjetničkih putova. Odrasli su u istoj zagrebačkoj ulici, ali se nisu upoznali; svaki se školovao u svojoj glazbenoj školi i marljivo vježbao na svojem kućnom broju. Prijateljstvo s kojim započinje i njihova glazbena priča desit će se tek na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Već u akademskim danima ostvaruju više uspješnih nastupa u sklopu poznatog ciklusa Virtuoso, a u suradnji sa Hrvatskom glazbenom mladeži sudjeluju u projektu Mladi za mlade u Hrvatskom glazbenom zavodu i na festivalu Zvuci u mjestima u Gorizii, Italija. Nakon diplome obojica se odlučuju na nastavak studija u Parizu. Pariška škola i umjetničko okruženje ostavljaju duboki trag u njihovom glazbenom izričaju i načinu sviranja i tako se produbljuje njihova suradnja. Uslijedili su nastupi na Senjskim glazbenim večerima i koncert u ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj. Kako obojicu zanima pedagoški rad, godine 2007. gotovo istovremeno zapošljavaju se u zagrebačkim glazbenim školama; Pernicki kao profesor – korepetitor u GŠ Vatroslava Lisinskog, a Krpan kao honorarni suradnik na istoj školi te kao profesor klarineta u GŠ Zlatka Balokovića. Nastavlja se i njihova koncertna djelatnost te sada kao već uigrani komorni duo nastupaju u zagrebačkim centrima kulture te na Vinkovačkoj glazbenoj sceni i Glazbenim večerima u Martinšćici (o. Cres). U koncertnoj sezoni 2008/2009. dobili su priliku nastupiti u renomiranim ciklusima Samoborska glazbena jesen i Mladi u Lisinskom. Njihova suradnja nastavlja se i dalje s već uokvirenim repertoarom koji, uz neizostavna djela komorne literature, podrazumijeva i promociju djela hrvatskih autora za klarinet i klavir, ali i senzibilitet za modernije glazbene glazbene tokove.

 

Ante Krpan

rođen je 1982. u Zagrebu. Klarinet je počeo učiti s 8 godina u Glazbenoj školi V. Lisinskog u Zagrebu, u klasi prof. Luke Vlahovića. Tijekom osnovnog i srednjeg glazbenog školovanja osvojio je tri prve nagrade na Hrvatskom natjecanju učenika glazbe. Godine 2000. upisuje studij klarineta na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu, u klasi prof. Jože Kotara, predavača s ljubljanske Akademije za glasbo. Iste godine dobiva državnu stipendiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Godine 2003. prelazi na Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu prof. Josipa Tonžetića, gdje je i diplomirao u lipnju 2005. Tijekom studija iskazao se brojnim nastupima, naročito na području komorne glazbe, kao član Duhačkog kvinteta Muzičke akademije koji je pod vodstvom prof. Prerada Detičeka osvojio mnoge nagrade (Rektorova nagrada, nagrada Ivo Vuljević HGM-a, treća nagrada na natjecanju za Europsku glazbenu nagradu za mlade). Nakon diplome svoj studij nastavlja na Ecole normale de Musique de Paris u klasi prof. Guy Dangaina. Godine 2006. osvaja stipendiju Vlade Republike Francuske, a 2007. završava studij u Parizu i stječe Diplome superieur de concertiste kao i diplomu iz komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec. S pijanistom Ivanom Pernickim održao je brojne nastupe u zemlji i inozemstvu. Svakako treba izdvojiti više nastupa u ciklusu Virtuoso i ciklusu Mladi za mlade HGM-a, recital za Maticu Hrvatsku u Zagrebu i Vinkovcima te nastupe na ljetnim festivalima u Gorizii, Italia i na Senjskim glazbenim večerima. U rujnu 2008. nastupili su na festivalu Samoborska glazbena jesen, a u veljači 2009. u renomiranom ciklusu Mladi u Lisinskom u sklopu 42. Tribine Darko Lukić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Profesor je u Glazbenoj školi Z. Balokovića u Zagrebu, a surađuje i sa Glazbenom školom V. Lisinskog.

 

Ivan Pernicki

rođen je u Zagrebu 1983. godine. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Pavao Markovac u Zagrebu, u klasi prof. Maje Careve. Već sa 17 godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu koju završava 2006. godine u klasi prof. Veljka Glodića. Nakon diplome upisuje poslijediplomski studij (master) na La Schola Cantorum u Parizu u klasi renomiranog svjetskog pedagoga i pijanista Eugena Indjića. U dobi od 14 godina osvojio je na natjecanju u Zagrebu posebnu nagradu za izvedbu Bachove kompozicije. Od tada svih ovih godina osvaja mnogobrojne nagrade i diplome na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Redovito se usavršavao na seminarima uglednih svjetskih pedagoga kao što su E. Indjić (Pariz), I. Osipova (Moskva), S. Gadijev (Trst), A. Pothughies (London), P. Eicher (Karlsruhe), G. Zeller (Graz), V. Balzani (Milano), a tijekom svojeg srednjoškolskog i akademskog obrazovanja bio je stipendist grada Zagreba. Dosad je održao mnogobrojne solističke i komorne koncerte u zemlji i inozemstvu. Više puta svirao je i snimao za Hrvatsku radioteleviziju, a osim solističkih nastupa, djelovao je i kao suradnik mnogih mladih glazbenika iz Hrvatske (Tomislav M. Špoljar, Ana Butković, Ante Krpan, Kristina Beck-Kukavčić, Zagrebački gudački kvartet mladih) i SAD-a (Christopher Capen). Do sada je snimio dva samostalna cd-a, u izdanju Otoka Znanja i u izdanju Katoličkog centra Don Bosco u Žepču s djelima skladatelja C. Debussy, S. Rachmaninov, B. Bartok, F. Liszt, R. Matz, D. Pejačević. Od 2006. godine živi na relaciji Zagreb – Pariz. U Zagrebu radi na glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog kao profesor klavira i korepetitor pjevačkog i puhačkog odjela, a u Pariz redovito putuje na usavršavanje (master) i rad s pijanistom i mentorom Eugenom Indjićem.