Međunarodna suradnja s Češkom Republikom

subota, 12. studenog 2022. u 19 sati
Malovaný sál, Klášter Borovany, Češka Republika

Centar za kulturu Novi Zagreb, već niz godina redovito i uspješno organizira koncerte hrvatskih i zagrebačkih umjetnika u Republici Češkoj u gradovima Borovanyu i Češkim Budejovicama na poziv Doma kulture Metropol iz Čeških Budejovica.
Ovogodišnji program Festivala Ema Destinova predstavlja nastupe uglednih hrvatskih glazbenica i glazbenika koji su se predstavili češkoj publici.
22. listopada u gradu Borovanyu nastupile su Lidija Horvat Dunjko, sopran i Ljerka Očić, orgulje na odlično posjećenom koncertu koji se održao u Crkvi pohođenja Djevice Marije.
12. studenog u Klašter Borovanyu, sali Malovany nastupaju Krešimir Starčević, klavir i Antonija Jurin Starčević na flauti, a izvoditi će i djela hrvatskih skladatelja.
Ova suradnja je nastavak višegodišnje suradnje Centra za kulturu Novi Zagreb i Republike Češke.

Program:

Camille Saint-Saëns (1835. – 1921.)
Romansa za flautu i klavir u Des-duru, op. 37 (1871.)

Gabriel Fauré (1845.-1924.)
Fantazija za flautu i klavir, op. 79 (1898.)

Robert Schumann (1810.-1856.)
Tri romanse, op. 94
(transkripcija za flautu i klavir: Jean-Pierre Rampal) (1849.)
I – Nicht schnell
II – Einfach, innig
III – Nicht schnell

Krsto Odak (1888.-1965.)
Sonata za flautu i klavir, op. 42 (1946.)
I – Allegro moderato
II – Andantino
III – Allegro con spirito

Dubravko Detoni (1937.)
Iz Devet prizora iz Danijelova sna, za klavir (1991.-1993.)
I – Andantino rubato
II – Allegro con fuoco
III – Valcer (Vivace)
IV – Tango (Habenera-milonga)
Iz Tri koralne predigre, za klavir (1963.)
II – Adagio cantabile

Adalbert Marković (1929.-2010.)
Muzika za Antoniju, za flautu i klavir (2003.) – praizvedba

Ignacy Feliks Dobrzyński (1807.-1867.):
Andante e Rondo alla polacca, za flautu i klavir, op. 42 (1851.)

Koncert se održava 12. studenog 2022. u 19 sati u Klašter Borovanyu, sala Malovany.

Ulaz je SLOBODAN.

Biografije:
ANTONIJA JURIN STARČEVIĆ flautu je počela učiti u klasama Ivančice Ivko i Viktorije Conjar u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, gdje je završila osnovnu glazbenu školu. Srednjoškolsko obrazovanje stječe u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu, u klasi Mire Golčić, paralelno završivši Gimnaziju Velika Gorica. Studij flaute upisuje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Marine Novak, gdje je diplomirala s odličnim uspjehom 2006. godine. Paralelno upisuje i studij prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje diplomu stječe 2010. godine.

Dobitnica je prvih i drugih nagrada na državnim natjecanjima, a usavršavala se na brojnim seminarima istaknutih flautista i pedagoga kao što su J. Levitzky, P. Y. Artaud, H.Schmeiser, F. Karimi, K. Zenz i K. Levine. Ističu se njeni solistički nastupi povodom obilježavanja 85. rođendana uglednog hrvatskog skladatelja Emila Cossetta, nastup u Hrvatskom glazbenom zavodu na Završnom koncertu 50. obljetnice Duhačkog odsjeka Muzičke akademije u Zagrebu te onaj u ciklusu Mladi za mlade.

Tijekom studija suosniva Kvartet flauta Nymphs, koji u gotovo neizmjenjenom sastavu djeluje i danas. Kvartet Nymphs je osvojio prvu nagradu na Državnom natjecanju komornih sastava, a hrvatski skladatelj Tomislav Uhlik posvetio mu je skladbu Tri parafraze. Ostvario je brojne zapažene nastupe u zemlji i inozemstvu, od kojih se posebno ističu oni u Ateni i Solunu (Grčka), posvećeni predstavljanju glazbe hrvatskih skladatelja, te nastup u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, povodom 50. obljetnice utemeljenja Europske unije. Godine 2020. nastupila je na koncertima Beethoven 250 – Klavir & puhači u Velikoj Gorici, Zadru i Zagrebu, kojima je obilježena 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena. Godinu dana kasnije sudjelovala je u prvoj integralnoj izvedbi komorne glazbe za klavir i puhače Camilla Saint-Saënsa, povodom 100. obljetnice skladateljeve smrti, na otvorenju prve sezone Zlatnog ciklusa koncertne dvorane Hrvatskoga doma u Splitu, a koncert je ponovljen i u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu.

Antonija Jurin Starčević ostvarila je dugogodišnju suradnju s pijanisticom Željkom Vojvodom. Pored mnogih koncerata i nastupa, posebno se ističu oni na 44. tribini Darko Lukić, gdje su glazbenice održale od publike i kritike iznimno hvaljen cjelovečernji recital u maloj dvorani Lisinski te nastup na 9. međunarodnom natjecanju Premio Citta di Padova u Italiji. Aktivno nastupa s gitaristicom Moranom Pešutić kao i pijanistom Krešimirom Starčevićem. Članica je Velikogoričkog komornog ansambla, koji posebno njeguje izvođenje hrvatskih skladatelja, pa je tako 2016. godine praizveo skladbu Sketch Marka Bertića. Također, surađuje sa Zagrebačkim ansamblom flauta s kojim je dosad ostvarila nekoliko projekata.

Od 2011. godine djeluje kao nastavnica flaute Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, a od 2018. u statusu profesora mentora. Njezini učenici ostvaruju zapažene rezultate na hrvatskim i međunarodnim flautističkim natjecanjima.

KREŠIMIR STARČEVIĆ (Zagreb, 1988.) počeo je učiti klavir tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi Andreje Markulin. Godine 2007. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. godine Magna cum laude, dok je diplomski studij završio 2013. U sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u klasi Stefana Vladara. Za postignuća u toj akademskoj godini nagrađen je Dekanovom nagradom.

Dobitnik je prvih i drugih nagrada na Županijskim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe, kao i druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević, 2007. Na 9. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić 2012. godine osvojio je Nagradu grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja. U dva navrata osvojio je treću nagradu, Nagradu grada Rovinja, na Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić (2012., 2014.). Godine 2017. primio je Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na 50. Tribini Darko Lukić, za koncert održan s Laticom Anić u maloj dvorani Lisinski. Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje pl. Lučića dobio je 2018. godine.

Pohađao je seminare uglednih pijanista i pedagoga kao što su K.-H. Kämmerling, E. Indjić, N. Flores, R. Dalibaltayan, P. Paleczny, N. Grubert, G. Gruzman, E. Hubert i D. Detoni. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji ciklusa Virtuoso, a 2014. i 2015. obnašao je funkciju umjetničkog voditelja Zagrebačkih ljetnih večeri. Više puta bio je gost radijskih i televizijskih emisija, a djelovao je i kao suradnik emisije Glazbena kutijica Obrazovnog programa Hrvatskog radija.

Surađuje s mnogim uglednim glazbenicima kao što su violinisti Marco Graziani i Marin Maras, violončelistica Latica Anić, flautistica Antonija Jurin Starčević, klarinetist Bruno Philipp, saksofonist Lovro Merčep, trubač Vedran Kocelj, hornist Boštjan Lipovšek te ansambl Zagrebački puhački trio. Dugogodišnji je suradnik Međunarodnog tjedna udaraljkaških ansambala IPEW u Bjelovaru, 2017. bio je umjetnički suradnik Universal Marimba Competition u Belgiji, a 2021. nastupio na Međunarodnom udaraljkaškom festivalu Tomarimbando u Portugalu. Surađivao je sa renomiranim udaraljkašima poput Pei-Ching Wu, Marianne Bednarske, Javiera Nandayape, Luisa Camacha Monetalegrea i Filipa Merčepa.

Kao pijanist i producent 2016. godine sudjelovao je u projektu integralne izvedbe 32 klavirske sonate L. van Beethovena u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu. Povodom 100. obljetnice smrti Claudea Debussyja, 2018. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu po prvi puta u Hrvatskoj izveo je skladateljevu klavirsku komornu glazbu u integralnom kronološkom obliku. U sezoni 2020./2021. osmislio je ciklus Beethoven u Velikoj Gorici, povodom 250. obljetnice skladateljevog rođenja, u kojem je izveo Beethovenova klavirska djela, kao i ona komorna pisana za različite kombinacije klavira i gudača, odnosno puhača. 100. obljetnicu smrti Camilla Saint-Saënsa obilježio je 2021. integralno izvodeći komornu glazbu za klavir i puhače na otvorenju prve sezone Zlatnog ciklusa koncertne dvorane Hrvatskoga doma u Splitu te u maloj dvorani Lisinski.

Nastupio je na festivalima kao što su Festival sv. Marka, Muzički biennale Zagreb, Samoborska glazbena jesen, Riječke ljetne noći, Rapske glazbene večeri, Senjske glazbene večeri, ciklus Pianofortissimo, Dani Matice hrvatske u Sarajevu i drugi. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste i Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, pod vodstvom dirigenata kao što su Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Saša Britvić i Tonči Bilić.

Program koncertnog gostovanja u Češkoj na Festivalu Ema Destinova je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.