Međunarodna suradnja s Češkom Republikom

subota, 22. listopada 2022. u 19 sati
Crkva pohođenja Djevice Marije, Klášter Borovany, Češka Republika

Centar za kulturu Novi Zagreb, već niz godina redovito i uspješno organizira koncerte hrvatskih i zagrebačkih umjetnika u Republici Češkoj u gradovima Borovanyu i Češkim Budejovicama na poziv Doma kulture Metropol iz Čeških Budejovica.
Ovogodišnji program Festivala Ema Destinova predstavlja nastupe uglednih hrvatskih glazbenica koje će se predstaviti češkoj publici.
22. listopada u gradu Borovanyu nastupaju Lidija Horvat Dunjko, sopran i Ljerka Očić, orgulje na koncertu koji se održava u Crkvi pohođenja Djevice Marije.
Ova suradnja je nastavak višegodišnje suradnje Centra za kulturu Novi Zagreb i Republike Češke.

Program:

G. Frescobaldi: Toccata II
T. Cecchini: „Hor mai, che giunta l’ora..“
A. Caldara: „ Sebben, crudele..“
F. Durante: „Vergin, tutto amor..“
J. Pachelbel: Aria Quarta con variationi
W.A. Mozart: Alleluia ( Exzultate, jubilate KV165)
C. Franck: Panis angelicus
V. Vuletin: Ave Maria
G. Bizet: Agnus Dei

Koncert se održava 22. listopada 2022. u 19 sati u Crkvi pohođenja Djevice Marije, Klášter Borovany, Češka Republika

Ulaz je SLOBODAN.

Biografije:
Lidija Horvat-Dunjko, sopran
Rođena Varaždinka, diplomirala je 1989. i 1995. magistrirala solo-pjevanje (Lied, oratorij i operu) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zdenke Žabčić-Hesky. Usavršavala se kod vrhunskih pedagoga od kojih bi svakako trebalo istaknuti Oliveru Miljaković, Helenu Lazarsku i Dunju Vejzović. Dobitnica je mnogih prestižnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja:1988. – dvije posebne nagrade na Međunarodnom natjecanju Jeunesses Musicales i Rektorovu nagradu Zagrebačkog sveučilišta; 1989. – pobijedila je na 33. državnom Natjecanju mladih umjetnika Jugoslavije u Zagrebu, dobiva nagradu “Ivo Vuljević” kao najuspješniji umjetnik godine u državi.
2000. – dobiva najviše strukovno priznanje – nagradu “Milka Trnina“ za iznimne umjetničke dosege u 1999. godini; 2004. – godišnja nagrada HDGPP-a (Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga) za najuspješnijeg glazbenog pedagoga u 2004 godini; 2017. – nagrada Grada Vrablea (Slovačka) za osobit doprinos u kulturi; 2018. – Nagrada Varaždinske županije za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu; 2020. – Rovinj, Nagrada sv. Eufemija za ulogu Hanne u opereti Vesela udovica F. Lehara; 1996. – Odlikovana je najvišim državnim priznanjem za zasluge u kulturi ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Do sada je kreirala više od 40 velikih opernih uloga u zemlji i inozemstvu, kao i nekoliko opereta i musicala. Posebno je omiljena na koncertnoj pozornici. Svojim je recitalima osvojila publiku Pariza (Theatre des Champs Élysées), Beča (Musikverein, Konzerthaus), , Buenos Airesa (Teatro Colón), Toronta (Ryerson Theatre, Massey Hall), Berlina, Torina, Venezije, Madrida, Züricha, Montevidea, Santiaga de Chilea, Johannesburga, Moskve (Dvorana Čajkovski), Sofije…
Pjevala je s najvećim pjevačkim imenima današnjice kao i najeminentnijim dirigentima i orkestrima. Bogato moduliran glas, velika muzikalnost, iznimne glasovne mogućnosti te odlična muzička naobrazba omogućuju joj ogroman stilski raspon, od rane renesansne glazbe pa do avangarde 20. st. Bila je dugogodišnja članica nekoliko baroknih ansambala. Mnogi hrvatski i inozemni suvremeni skladatelji posvetili su joj svoja djela.
Uz izuzetno bogatu umjetničku aktivnost bavi se pedagoškim radom kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, te na Sveučilištu J. Dobrile u Puli. Osnivačica je i voditeljica međunarodne ljetne operne škole “MIRULA” u Pučišću na otoku Braču, a kasnije u Cresu. Režirala je do sada 8 opernih predstava, izdala 16 nosača zvuka. Autorica je zbirke solopjesama hrvatskih skladatelja “LJUVEN SANAK”, a od 2005. godine se bavi i znanstvenim radom na polju medicine glasa u timu prof. dr. sc. Sante Večerine Volić, za koji je 2007. dobila i međunarodna priznanja kao i zlatnu medalju za prezentaciju od predsjednika Instituta za napredna i sustavna istraživanja i kibernetiku, dr. Laskera.
Od 2010. godine umjetnički je ravnatelj Međunarodnog festivala komorne glazbe Lubeničke glazbene večeri na otoku Cresu.

LJERKA OČIĆ, jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nakon završenog studija u Ljubljani u klasi prof. Huberta Berganta, nastavila je usavršavanje kod svjetski priznatih umjetnika i pedagoga poput Gastona Litaizea (Francuska), prof. Dr. Michaela Schneidera (Njemačka) i prof. Luigija Celeghina (Italija).
Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Australiji, Japanu, Maleziji, Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji, Sibiru, Ukrajini, Moldaviji, na znamenitim orguljama , te u okviru glazbenih sezona svjetskih metropola, od New Yorka do Moskve,Tokya ,Sidneya , Kuala Lumpura , održavši preko 1300 koncerata..
Nastupa uz znamenite dirigente, orkestre i soliste, a već niz godina koncertira u duu sa slovenskim trubljačem, Stankom Arnoldom. Djeluje kao redovni profesor je orgulja, komorne glazbe i kolegija „Povijesna izvođačka praksa“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te održava majstorske tečajeve interpretacije u zemlji i inozemstvu. Članica je međunarodnih žirija orguljaških natjecanja, te dobitnica niza međunarodnih i domaćih priznanja, među kojima se ističu Nagrada Milka Trnina za 1993. Godinu, te dvije diskografske nagrade „Porin“ za najbolji album i najbolju solističku izvedbu koncerata J.S. Bacha (nach Vivaldi) u 2000. godini.
Dobitnica je i Nagrade za doprinos glazbenoj umjetnosti Američkog biografskog instituta, a za svoj pedagoški rad , primila je godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008. godine. Tijekom Domovinskog rata, kao umjetnica, dala je svoj doprinos djelujući u Kriznom štabu Croatian Music Aida, te održavla koncerte u ratnim zonama, za što je primila brojne zahvalnice te priznanja Hrvatske vojske.
Predsjednica je Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“, gdje kroz različite segmente , od uređivanja notnih izdanja ( redaktorski rad na cjelokupnom opusu Franje Dugana,priređivanje „Zbirke hrvastkih nepoznatih skladatelja 18.stoljeća“, – redaktorski rad na zbirci „Orguljska baština grada Korčule) do organizacije festivala i ljetnih škola ( Orguljaška ljetna škola „Petar Nakić“-Rab- Festival „Petar Nakić“-Rab) predano radi na promociji hrvatske orguljske baštine.
Snimila je 30 nosača zvuka,a tijekom 2009/10.godine, čak osam novih diskografskih izdanja , među kojima je i četverostruki album „Hrvatska orguljska glazba“ (od renesanse do danas) u izdanju kuće Cantus d.o.o., jedinstvenu antologijsku zbirku, hommage hrvatskoj orguljskoj baštini.
U povodu 220.-te obljetnice smrti Josepha Haydna objavila je CD „Divertimento organistico“ sa glazbom Haydna i Mozarta u izdanju Croatia Recordsa , koji je 2010. osvojio nagradu „Porin“ za najbolju produkciju.
Autorica je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi (pet polusatnih dokumentarnih emisija pod nazivom „Orguljske priče iz davnine“, koje obrađuju povijesne orgulje u Hrvatskoj). Bavi se i publicistikom, pa je tako, uz stručna izdanja za potrebe studenata Muzičke akademije, 2004. objavila knjigu eseja „Orguljska umjetnost“ u izdanju Matice hrvatske, a 2006. knjigu na temu novog metodičkog pristupa podučavanju orgulja, „Orgulje..energija duha“. Upravo je ovu metodu predstavila u travnju 2009. Weimaru, na poziv Akademije „Franz Liszt“. .Učestalo je pozivana na glazbene akademije (Ljubljana, Weimar,Mannheim, Verona) na odražavanje seminara , posebice na temu interpretacije glazbe Girolama Frescobaldija, J.S. Bacha,M.Regera, te Francuske orguljske škole (orguljski opusi F.Couperina, C. Francka, Ch.M. Widora i L. Viernea).
Idejom ujedinjavanja zvuka i likovnosti bavi se već niz godina, na samo u svom publicističkom radu, već je autorica i nekoliko samostalnih izložbi inspiriranih orguljama i orguljskim zvukom.
2011. godine, primila je najvišu Državnu nagradu u kulturi , Godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ za četverosturki album „HRVATSKA ORGULJSKA GLAZBA“.
U srpnju 2012. u izdanju Croatia recordsa, Ljerka Očić objavila je nosač zvuka posvećenog obljetnici Frazna Liszta, s antologijskim djelima iz Lisztova opusa, izvedenih na koncertu 22. listopada 2011. u Zagrebačkoj katedrali.
U veljači 2013. , zajedno sa sestrom, violončelisticom Jelenom Očić, snimila je nosač zvuka za nizozemsku tvrtku „Challange records“ sa djelima A. Vivaldija i J. Barrierra, koji je ocijenjen kao jedno od najboljih izdanja u 2014. godini prema časopisu „THE STRAD“ .
2013. od Predsjednika RH, dr. Ive Josipovića, primila je odlikovanje Reda DANICE SA LIKOM MARKA MARULIĆA za doprinos kulturi.
U razdoblju od 2013.-2015. u suradnji sa Koncertnom direkcijom Zagreb, održava opsežni ciklus od 20 koncerata pod nazivom „Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16.-21. stoljeća“na orguljama W. Eisenbartha u crkvi na Jordanovcu. Za ovaj projekt 2016. je primila Nagradu Grada Zagreba.
2018. dovršila je opsešni projekt od 6 CD ova u izdanju Croatia recordsa pod nazivom „ZVUCI HRVATSKIH POVIJENIH ORGULJA“ .
Od studenog 2014. prodekanica je za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju na Muzičkoj akademiji, a 2017. stekla je doktorat umjetnosti na zagrebačkom Sveučilištu

Program koncertnog gostovanja u Češkoj na Festivalu Ema Destinova je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.