Folk doom
Galerija Centra

Forgo su:

Rita Kardos
Kati Simon
Enikő Kerekes
Éva Gózon
Zsuzsa Tamási

Članovi S. o. M. –a su:

Petra & Vedrana…vocals, optimism, angels
Zoran…drums
Damjan…guitar
Goran…bass
Tomo … guitar, vocals

29.studeni.2008 u 21 sat

 

O izvođaču:

Forgo /Mađarska/

Forgo je zasebni projekt Rite Kardos, vodećeg vokala – saxofonistice i klavija-turistice ansambla The Trottel Stereodream Exprerience. Utemeljila je ženski band Forgo krajem 2007. Skupinu Forgo čine studentice na Učiteljskom fa-kultetu, odsjek za učitelje narodne glazbe na Visokoj školi u Nyiregyhazi, Mađarska.
Njihove izvedbe su pune boja ne samo zbog odjeće u kojoj nastupaju. Forgo koristi brojna glazbala: saxofon, frule, kavale, bubnjeve, hurdy gurdy (osobito glazbalo nalik violini s mehanizmom, karakteristično za mađarsku narodnu glazbu). Sve članice skupine pjevaju i sviraju, što čini njihove nastupe vrlo dinamičnim i zabavnim. Unatoč činjenici da da im je stil temeljen na mađarskom folkloru, mogu se usporediti s finskom skupinom Värttinä

 

S. o. M. /Hrvatska/
Grupa S.o.M. je započela s radom 2005. godine kao jednočlani projekt u improviziranom kućnom studiju s ciljem obrade međimurskih napjeva na novi način.
S.o.M. spaja kontraste – izvorne melodije starih narodnih pjesama stavljaju u doom aranžmane (ekstremna grana teškog metala specifična po sporom ritmu i tamnoj atmosferi), naglašavajuci dramatičnost pjesama mističnim ambijentom i velikim dinamičkim oscilacijama. No, tu tamnu atmosferu i grubo pjevanje razbija čisti ženski vokal koji simbolizira svjetlost u mraku, vodilju koja šalje nedvojbenu poruku da uvijek postoji nada i cilj ka kojemu treba krenuti.
Grupa želi mladim generacijama koje vole heavy-metal, prenijeti poštovanje prema kulturnom nasljeđu naših starih, a starijim generacijama poruku da glazba koja je žestoka i crna po izričaju ne mora nužno biti destruktivna po sadržaju, kako se to prečesto prikazuje.
Temelj stvaralaštva čine vokalne dionice tradicionalnih napjeva hrvatskih krajeva, u početku pretežito Medimurja, no političke granice nemaju nikakvu vrijednost u stvaranju, pa se tako nastoji provući i ideja multikulturalnosti miješanjem različitih stilova u istoj pjesmi.