Gudački kvartet Rucner

Galerija Centra
P r o g r a m:

• Don Palmer: Serenity
• Russ Miller: Hymn
• Krešimir Herceg: Blues for Dennis
• Dennis Tini: Baroque Suite
Bach things
Blues for Krešimir
• Astor Piazzolla: Libertango

09.listopad.2012 20:00

 

O izvođaču:

Gudački kvartet Rucner

Utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući zagrebačku tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog međunarodnog repertoara kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.
U dosadašnjem djelovanju Kvartet Rucner muzicirao je u Zagrebu, u mnogim gradovima Hrvatske, na najvažnijim hrvatskim festivalima – nastupili su između ostalog na Muzičkom biennalu Zagreb 2001. 2003.,2005. i 2007. te na Dubrovačkim ljetnim igrama 2002. i 2003. – a turneje su ga vodile i u Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Sloveniju, Austriju, Egipat, Poljsku, Njemačku i Kinu.
Za Gudački kvartet Rucner pisali su skladbe mnogi hrvatski autori koje ansambl na svojim nastupima redovito promovira. To su B. Šipuš, T. Uhlik, S. Horvat, A. Klobučar, S. Bradić, A. Kezić, M. Prohaska, A.T. Šaban, I. Kuljerić, J. Magdić, D. Detoni, S. Drakulić, M. Miletić, M. Tarbuk…
snimili su CD s naslovom Tango Moods s djelima Astora Piazzolle (s Peterom Soaveom), a za tvrtku Cantus d.o.o. CD s naslovom Five Tango Sensations (također s glazbom A. Piazzolle) koji je nominiran za diskografsku nagradu PORIN 2004 u kategoriji: najbolji album klasične glazbe, a potom i CD s gitaristom Darkom Petrinjakom s djelima J.W. Duartea, S. Dodgsona, B. Papandopula i C. Guastavina. Sve hrvatske praizvedbe iz ciklusa “4 godišnja doba” 2003. snimljene su na CD koji je nominiran za za diskografsku nagradu PORIN 2005 u dvije kategorije: za najbolji album klasične glazbe i za najbolju produkciju klasičnog albuma.
Za prvi ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom „Četiri godišnja doba“ priređen u g. 2003., Gudački kvartet Rucner dobio je diplomu „Milka Trnina“ Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i godišnju nagradu „Vatroslav Lisinski“ koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

 

Peter Soave – bandoneon

Rođen je godine 1964. u SAD-u u obitelji koja je neposredno prije njegova rođenja stigla iz Italije. S pet je godina počeo učiti harmoniku, a u mladosti se je bavio jazzom pod vodstvom uglednih umjetnika harmonike kao što su Art van Damme ili Leon Sash. Također je surađivao i s drugim poznatim jazzistima onoga doba. Pokazivao je i zanimanje za klasičnu glazbu, pa se je godinama usavršavao i na tome području, pa danas uglavnom izvodi klasičan repertoar. Osobit je poticaj našao u glazbi Astora Piazzolle; obrađivao je njegovu glazbu za bajan (vrstu harmonike), u svakoj prigodi izvodio njegova djela, a njih je uvrstio i na svoju prvu kompaktnu ploču pod naslovom Ponos i strast. U posljednje je doba odlučio izvoditi Piazzollina djela što vjernije načinu izvedbe samoga autora pa sada svira na tengo-harmonici koja se naziva bando-neon. Tijekom karijere održao je mnogo¬brojne koncerte širom SAD-a i Europe. Upravo je završio snimanje dvaju albuma na kojima se nalaze Piazzolline skladbe, Tango Sensations s Gudačkim kvartetom Rucner i Koncert za bandoneon i orkestar s Moskovskom filharmonijom.