IVAN KAPEC 5tet – JAZZ POINT NOVI ZAGREB

 

petak, 10. rujna 2021. u 20:30 sati

terasa Centra za kulturu Novi Zagreb

 

Centar za kulturu Novi Zagreb donosi bogati program „Dana MO Remetinec“ u sklopu kojih se održava jazz koncert Ivana Kapeca i njegovog kvinteta, 10. rujna u 20:30 sati na terasi Centra za kulturu Novi Zagreb.

 

Ivan Kapec, zagrebački jazz gitarist i skladatelj, okupio je vrsne jazz glazbenike mlađe generacije: Mario Bočić – saksofon, Šimun Matišić – vibrafon, Luka Veselinović – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi, znane već publici iz bendova (Mary May, Big band HRT-a, Harlequin Art Collective itd.).

 

Kapec objavljuje svoj peti solo album „Crta“ kojem prethode Lancun (2001), Bava (2003), Time traveling (2014) i Razor (2017). U posljednje vrijeme Ivanove aktivnosti vezane su za grupu Kozmodrum, suradnju s pjevačicom i autoricom Majom Posavec te vođenje glazbenog kolektiva Sunrise Session. Kvintet će svirati uglavnom skladbe napisane za album “Crta” koji je izvrsno prihvaćen i od publike i od kritike. Pojam „crta“ aludira na prostor-granicu. U trenucima sveopće fuzije glazbenih stilova, a zahvaljujući visokoj tehnologiji, došlo je do rušenja granica (crte) između glazbenih stilova i shodno tome njihovom nestajanju. Album otkriva čežnju za jednostavnošću melodije, poštivanju prirodne dinamike akustičnih pojava i elementarnu komunikaciju sa slušateljima.

 

Album je snimljen u glasovitom studiju Artesuono u Udinama u Italiji krajem srpnja prošle godine. Snimanje, miksanje i mastering, tj. glazbenu produkciju napravio je Stefano Amerio, inače redoviti suradnik diskografske kuće ECM, odnosno njezinog producenta Manfreda Eichera. U tom studiju nedavno su snimali glazbenici kao npr. Eivind Aarset, Gary Peackok i Enrico Rava. Ploča je tiskana u znamenitoj tiskari Record Industry u Haarlemu, u Nizozemskoj čije usluge koriste mnoge jazz etikete.

 

Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala, a sukladno propisanim epidemiološkim mjerama. U slučaju kiše koncert će se održati u velikoj dvorani Centra.

 

Ivan Kapec 5tet čine:

Ivan Kapec – bariton gitara

Mario Bočić – saksofon

Šimun Matišić – vibrafon

Luka Veselinović – kontrabas

Borko Rupena – bubanj

 

 

Umjetnički životopis:

IVAN KAPEC

Gitarist i kompozitor Ivan Kapec aktivno se bavi jazzom i elektroničkom glazbom od 90-ih. Svirao je u brojnim hrvatskim jazz ansamblima, a 2001. osniva vlastiti trio s kojim snima dva albuma, “Lancun” i “Bava”. Također je osnivač multimedijalne skupine “Trianguli Zona” s kojom je nastupao na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2009. vodi sastav Capisconne, a zajedno s DJ Laboshom autor je projekta “Loop Chamber Music”, a s Borkom Rupenom elektro-akustičnog improvise dua “Sonic Diptych”. EP “Activity”, sastava Capisconne objavljen je za meksičku net etiketu “Breathe Compilation“. Taj album svrstan je među pet najboljih Creative Commons albuma u 2009.

Godine 2011. surađuju s rumunjskim etno ansamblom “Anton Pann Band” iz čega je nastao album “Emerging Landscapes”.  2014. Capisconne objavljuje hvaljeni album “Time traveling”, za koji je opširnu bilješku na CD-u napisao novinar portala “All About Jazz”  John Kelman. Londonski label Dubmission uvrstio je tri Kapecove  elektronske skladbe u kompilaciju “Next dubmission”.  Ivanove skladbe, među ostalima, izvodili su Big Band HRT-a, multiinstrumentalist Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar, a napravio je i velik broj skladbi za filmove i umjetničke video instalacije. Ivan je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD, Češkoj, Turskoj i Italiji. U posljednje vrijeme vodi sessione electro-jazza pod nazivom „Sunrise Sessions“ kao novu platformu za razvoj kreativne scene improvise glazbe u Hrvatskoj. Zajedno s Jankom Novoselićem, s kojim svira u grupi Kozmodrum, pokrenuo je izdavačku kuću Zona Muzika. Ivan je pisao za časopis WAM i uređivao je temat o glazbi u časopisu Quorum. Također  uređuje i radio emisiju „Jazzolovka“ koja promovira novu improvise i jazz glazbu u regiji.