📅 15.03.2024.
🕢 20:00 h
📍 Velika dvorana, CZK Novi Zagreb
🎟️ Ulaz je besplatan!

Pozivamo sve ljubitelje jazz glazbe na još jednu nezaboravnu večer u sklopu koncertnog ciklusa Jazz Point Novi Zagreb!

Iznimno nas veseli najaviti Valdemar Kušan Trio. Sastav koji njeguje eklektičan pristup glazbi, uz virtuoznu izvedbu protkanu različitim glazbenim utjecajima te na taj način stvaraju jedinstveni glazbeni doživljaj.

FB event –> Jazz Point Novi Zagreb: Valdemar Kušan Trio

Dobro došli na “Music of the Mind, Music of the Moment”!

Ovaj neuobičajeni projekt vodi vas na magičnu glazbenu odiseju u postavi jazz tria koji čine Valdemar Kušan na trubi, Rok Zalokar na klaviru i klavijaturama te Žiga Smrdel na bubnjevima. Predstavit će svoje vještine, zanimljive i inventivne glazbene aranžmane kao i spontanu improvizaciju. Projekt je nastao iz područja interesa i intrige, a započeo je promatranjem raznih glazbenih razgovora, različitih improvizatora, solista i međuigre boja (harmonije) i oblika (melodije i ritma), kako funkcioniraju u okviru jazz i glazbe općenito.

Koncept “Music of the Mind” istražuje zapisanu, aranžiranu i uvježbanu glazbu. Glazba koja se oslanja na iskustvo i prethodno prikupljeno znanje kroz razne studije i pokušaja. To je svijet namjere, s kompozicijama koje najčešće proizlaze iz razvijanja jednostavnih motiva podržanih modernim ritmovima, predivnim harmonijama i jednostavnom melodijom koja pokušava ispričati priču. Suprotno tome, “Music of the Moment” prikazuje stvaranje glazbe u trenutku. Glazba koja se odvija bez predodređenih parametara, rođena iz spontanih reakcija, impulsa/instinkta i kolaborativnih energija između glazbenika. Ovaj koncept istražuje jednostavnost i ljepotu melodije, harmonije, ritma i forme u čistom improvizatornom okruženju, bez pravila i ograničenja.

Valdemar Kušan mladi je hrvatski trubač i skladatelj koji je svirao s mnogim jazz orkestrima kao što su JMI Jazz World Orchestra, Jazz orkestar Hrvatske radio televizije, Mimika Jazz orkestar, EBU-ov Euroradio Jazz orkestar i Kelag Big Band. S Jazz World Orchestrom snimio je album ‘Jazz Pops, Pop Swings’ kao vokalni solist i solist na trubi koji je objavljen u SAD-u, a s Mimika Orchestrom LP ‘Altur Mur’, s kvintetom Ante Jeličića ‘DA-DU’ koji su dobili 2024. godine nominacije za najbolje jazz albume u sklopu RockOff dodjele nagrada. Valdemar je također objavio svoj debitantski album ‘Music of the Mind, Music of the Moment’. Dobitnik je i nagrade Hrvatske glazbene unije „Status“ za najperspektivnijeg mladog jazz glazbenika. Valdemar je studirao s Jim Rotindijem, Danielom Noessigom i Luisom Bonilla, a imao je priliku usavršavati se i svirati s Boškom Petrovićem, Johnom Thomasom, Alexom Sipiaginom, Dick Oatsom, Karlheinz Miklinnom, Johnom Rileyem, Klemens Marktlom, Mihael Aerianom, Lasse Lindgrenom, Sigi Feiglom, Robom Bargadom, Ines Reiger, Bruce Barthom, Marko Churnchetzom, Famadou Don Moyeom i mnogim drugima.

Rok Zalokar, pijanist, skladatelj i producent, dio je ljubljanske alt-jazz scene. Vodi svoj spiritualni jazz kolektiv Zhlehtet i ima poseban zvuk kao solo izvođač na klaviru, elektronici i orguljama. S elementima poput minimalističkih slojeva promjenjivih uzoraka, jazz-impresionističkih harmonija, nadrealističke zvučne slike i Ouroboros petlji, on plete svoju glazbenu pripovijest koja se nastoji osloboditi dualnosti prošlosti i budućnosti. Od 2013. izdao je 15 albuma kao voditelj ili suvoditelj grupe zapažene izdavačke kuće ZARŠ, Celinka, RTV ZKP, Kamizdat i Modigo Records. Njegov rad nije prošao nezapaženo. Osim sviranja na velikim festivalima kao što je North Sea Jazz, Jazz festival Ljubljana itd. Rok je nagrađen nagradom za skladbu Jazzon i Erasmus Jazz Prize za sviranje u triju.

Žiga Smrdel je mladi bubnjar, skladatelj i band lider iz Slovenije. Dugogodišnji je član ritam sekcija i vođa raznih bendova te je izuzetno aktivan na slovenskoj te inozemnoj glazbenoj sceni – kako s bendom WCKD Nation i klavirskim triom Mind Tree, tako i u suradnji sa značajnim imenima kao što su Jure Pukl, Marko Churnchetz, Denis Beganovič, Igor Matkovič, Robert Jukič, Tonč Feinig te grupama kao što su Vazz, Rok Zalokar Trio, Nazzareno Zacconi Trio itd.. Dugogodišnji je učenik velikog majstora jazza Gregoryja Hutchinsona, a usavršavao se i kod Douga Hammonda, Jeffa “Taina” Wattsa, Joea Sandersa, Shaija Maestra, Charlesa Alture, Joela Rossa i Kurta Rosenwinkela. Također dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada kao što su: The Hub for Exchange of Music Innovation (HEMI), koju dodjeljuje Europska inicijativa za potporu umjetnicima, Zlatne plakete na nacionalnom natjecanju Temsig i državna nagrada Zlatna piščal (Zlatna flauta), koju dodjeljuje Kulturno-umjetničko društvo Zlata Piščal za iznimna postignuća na području slovenske zabavne glazbe. Zajedno s jazz triom Mind Tree, Žiga je osvojio i nagradu za najbolju skladbu na 7. natjecanju Virtual Jazz Cluba. Trio je objavio i svoj prvi album ‘Catharsis’ koji je odlično prihvaćen među kritikom i slušateljima.

FB // JAZZ POINT NOVI ZAGREB –> https://www.facebook.com/jazzpointnovizagreb
IG // VALDEMAR KUŠAN –> https://www.instagram.com/val.k_music/?hl=en
YT // VALDEMAR KUŠAN –> https://www.youtube.com/channel/UCxAUexVWVI6TRiyF5KyGDVg


Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo