CZK Novi Zagreb u petak 18. rujna 2020. održat će prvi koncert u sklopu Jazz Pointa Novi Zagreb s Filip Pavić Quartetom kao prvim izvođačima!

Filip Pavić rođen je 1991. godine u Zagrebu, a gitaru je počeo svirati s 11 godina. Godine 2011. upisuje studij Jazz gitare na Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi profesora Guida Jeszenszkog.
Nakon preseljenja u Graz, Filip ima priliku surađivati s mnogim vrhunskim glazbenicima i bendovima, kao što su Jim Rotondi (kao višegodišnji član Jim Rotondi Electric Banda), Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl i drugi. Godine 2019. završava diplomski studij jazz gitare u Grazu, a istodobno postaje sve traženiji na hrvatskoj glazbenoj sceni. Tako, osim s vrhunskim jazz glazbenicima redovito surađuje i s glazbenicima drugih žanrova (Lucija Ćustić – Luce, Nina Romić, J.R. August…).

Krajem 2018. godine Filip je ostvario dvije značajne suradnje s Jazz Orkestrom HRT-a, prvo kao solist na koncertu “New Generation” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a onda u sklopu povijesnog Jumbo Big Banda, sastavljenog od slovenskog, srpskog i hrvatskog jazz orkestra, na Novosadskom jazz festivalu.

Dvostruki je dobitnik nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija, 2019. godine za Mladu nadu jazz glazbe te 2020. za najboljeg jazz gitarista. U listopadu 2019. godine, Croatia Records objavila je njegov prvi samostalni autorski album “Terra Incognita”, s posebnim gostom Matijom Dedićem, koji je izazvao izvrsne reakcija kako publike, tako i struke i kritike, pa je tako uvršten i na nekoliko top lista najboljih albuma godine.

O albumu:

Terra Incognita prvi je samostalni album jazz gitarista i skladatelja Filipa Pavića,  a sadrži osam autorskih kompozicija te obradu pjesme „Jutros mi je ruža procvjetala“ za solo akustičnu gitaru. Pavića odlikuje moderan pristup jazz glazbi, koji odražava širinu i svestranost ovog mladog glazbenika, s naglašenom melodičnom i liričnom crtom. Za ovaj projekt okupio je srodne glazbene duše – pijanista Matiju Dedića, saksofonista Jaku Arha, kontrabasista Zvonimira Šestaka i bubnjara Borka Rupenu, vrhunske umjetnike koji su obogatili njegovu glazbu.

Album Terra Incognita snimljen je u studiju Štala Recordings u Sloveniji, pod producentskom palicom Roka Lopatiča, a dizajn i grafičko oblikovanje omota potpisuju Denis Butorac i Stanislav Kostić.

“Filip je na našu jazz scenu donio nešto novo. Kao mladi glazbenik pokazuje veliku zrelost u pristupu glazbi, a dokaz tome je ovaj konceptualni album koji je zaista ujednačen i ima temu. Filip je apsolutno savladao instrument, proučio tradiciju i snimio pjesme sa sjajnim temama, odmjerenim solažama i vrhunskim glazbenicima.” – Davor Hrvoj, Jazz.hr

 

Rijetko koji mladi umjetnik je već svojim prvim diskografskim izdanjem stekao toliku naklonost publike i svojih kolega poput Filipa Pavića. Naravno, zasluženo. Maestralnom svirkom vrhunskog materijala, kojem je sam autor, on je to i zaslužio. U Croatia Recordsu su prepoznali vrijednost ovog mladog umjetnika i dali su mu šansu da se pokaže široj muzičkoj javnosti. Ponovit ću – zasluženo.
Iz prezentovanog audio materijala isčitava se muzičko opredjeljenje Filipa Pavića. Kod njega je riječ o smirenoj jazz svirci sa melodičnim pasažima ispunjenim emotivnim nabojem. Dobro probrana ekipa muzičara uključenih u cijeli projekat dala je dodatni (pozitivan) stimulans konačnom ishodu koji je, bez ikakve dvojbe, vrhunski. Da sam u pravu iznoseći ovu tvrdnju, pogledajte rezultate podjele narednih muzičkih nagrada Porin i recite mi da sam pogriješio.
(…) Bilo bi dobro, poželjno, da je na regionalnoj muzičkoj (jazz) sceni više Filipa.”
Dragutin Matošević, Barikada.com

“Nema sumnje da “Terra Incognita” najavljuje dolazak novog teškaša na gitarističkoj jazz sceni i od Filipa ćemo zasigurno čuti još mnogo zanimljivih i vrijednih izdanja u nadolazećim godinama. No, prije svega, Pavić bi trebao dobro promotriti svoju dnevnu sobu u potrazi za policom koju će raščistiti prije dodjele sljedećih Porina, jer ovo je glazba kao po mjeri skrojena za uspjeh na toj manifestaciji. Koliko god to kome u ovoj fazi, ako još išta uopće, značilo.”Ivan Laić, Ravnododna.com

“Recimo, album Filipa Pavića „Tera Incognita“ (Croatia records) sjajan je projekt mladog i vraški talentiranog gitariste s diplomom (nezaobilaznog) Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. I kao jazz gitarist i kao svestrani glazbenik koji preskače žanrovske ograde (surađujući i sa Lucom, Ninom Romić, J.R.Augustom…) na prvijencu se predstavio s osam autorskih tema i jednom „akustičarskom“ obradom („Jutros mi je ruža procvjetala”) pokazujući izniman svirački rafinman i zrelost. (…) Osim sviračke potkovanosti i osebujnog mekog baršunastog tona gitare Pavićev se debut odlikuje i autorskom zrelošću te iznimnim osjećajem za melodiju koja se poput crvene niti provlači u improvizacijama pa je album, sniman u produkciji Roka Lopatiča, naprosto idealan za publiku koja pomno sluša ali i za one kojima je mila uhougodna pozadinska jazz glazba.”Zlatko Gall, Mixer.hr

“Odličan nastupni album kojim se Pavić predstavlja kao vrhunski jazz guitarist, ali i ozbiljan skladatelj koji u prvi plan ne stavlja sebe, već skladbu u kojoj punopravnu ulogu imaju svi ostali članovi njegove prateće grupe. (…) odlična fuzija te jedne stare škole jazza i suvremenog pristupa zbog kojeg je ovaj album izuzetno svjež i podatan. Kako za ljubitelje jazza tako i za one koji s jazzom nisu na ti. (…) Debi album koji se sluša s najvećim užitkom.”Dubravko Jagatić, Nacional