Koncert klasične glazbe:
Filip Merčep, udaraljke
četvrtak, 1. prosinca 2022. u 20 sati
Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb

Centar za kulturu Novi Zagreb najavljuje Koncert klasične glazbe: Filip Merčep, udaraljke u sklopu podija za klasiku i ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom „Novi val klasike“.

Centar za kulturu Novi Zagreb nastavlja s koncertima klasične glazbe i posjetiteljima predstavlja ciklus „Novi val klasike“ u sklopu dugogodišnjeg podija za klasiku unutar redovite djelatnosti Centra. Vođeni željom da promoviraju klasičnu glazbu i skladatelje, inozemne, ali i skladatelje s naših prostora, osmislili su program „Novi val klasike“ gdje će posjetitelji Centra za kulturu Novi Zagreb ove godine imati priliku uživati u odličnom glazbenom programu umjetnika mlađe generacije gdje će se, između ostalih, naći i odabrana djela hrvatskih skladatelja.

PROGRAM:
Tomasz Golinski: Luminosity
– Misterioso e cantabile
– Furioso
Anna Ignatowicz Glinska: Toccata
Siegfried Fink: Suita za mali bubanj
– Intrada
– Toccata
– Mista
– Cadenza
– Marcia
Keiko Abe: Variations on Japanese Children’s Songs
Anna Ignatowicz Glinska: Poljska suita
– Ostinato (tribute to Michal Spisak)
– Dance (tribute to Stefan Kisielewski)
– Lullaby (tribute to Roman Palester)
– Finale (tribute to Zygmunt Mycielski)
Astor Piazzolla: Verano Porteno

Koncert se održava 1. prosinca 2022. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb.

Ulaz je SLOBODAN.

BIOGRAFIJA
Filip Merčep svojim projektima konstantno dokazuje da je osoba i umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja.

Tijekom svog školovanja, Filip je postavio čvrste temelje na hrvatskoj glazbenoj sceni prolaskom u Finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika 2010.godine u kojem je kao jedini hrvatski finalist, uz Moniku Leskovar 1998.godine, svirao ispred Bečkog Rathausa pred 45.000 slušatelja uz pratnju Simfonijskog orkestra ORF-a . Od tada je nabrojao i neke od najprestižnijih glazbenih nagrada: Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2011., Nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015. Nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. Nagradu Universal marimba competition u Belgiji, 1. Nagradu na natjecanju Boris Papandopulo u Zagrebu, Dekanovu nagradu za iznimnu koncertnu aktivnost tijekom studija, Rektorovu nagradu za izvedbe hrvatskih udaraljkaških koncerata i diskografsku nagradu Porin u kategoriji “Najbolja interpretacija klasične glazbe”

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika 2015. godine, Filip je počeo otkrivati svoj glazbeni jezik i raditi na konceptualnim projektima koje je predstavio na Osorskim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Muzičkom biennale-u Zagreb. U želji da se usavrši u tom području, upisuje usavršavanje na Live Electronics studiju pri Konzervatoriju u Amsterdamu kod priznatog audio vizualnog umjetnika, kompozitora elektroničke glazbe i pedagoga Marcela Wierckx-a kod kojeg je diplomirao u lipnju 2020.

Promocija hrvatske glazbe vrlo je važan aspekt karijere Filipa Merčepa. Koncerti na kojima je izvodio djela hrvatskih autora donjela mu je simpatije publike u Europi i SAD u.

Trenutno je u procesu jedne od svojih najvećih želja- snimiti Koncerte za udaraljke i orkestar hrvatskih autora. Do sad, u suradnji sa SO HRTa, snimio je Vibrafoniettu Ive Maleca, Koncert za udaraljke i orkestar Igora Lešnika i Franza Cibulke te Koncert za Ivanu Igora Kuljerića (u obradi za solo marimbu, klavir i dva udaraljkaša).

Voditelj je i asistent majstorskih radionica u University of Miami, Humboldt University u Kaliforniji Glazbenoj akademiji u Hannover, Glazbenoj akademiji u Nurnbergu, Konzervatorija u Lyonu i University of Toronto u kojima je predstavljao glazbu hrvatskih autora za udaraljke i držao predavanje o programiranju u glazbi. Od 2017. godine počeo je održavati vlastiti marimbistički seminar, a od 2019.godine sa svojim kolegama iz Amsterdama organizirao je Live Electronics Summer Workshop. Filip je MarimbaOne umjetnik te mu je od 2018. Ministarstvo kulture RH priznalo status slobodnog umjetnika.

Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.