Koncert klasične glazbe:
Crisóstomo Guitar Trio

Četvrtak, 02. svibnja 2024. u 20 sati
Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb

Pozivamo vas na otvorenje nove sezone koncerata klasične glazbe!

FB event –> Koncert klasične glazbe: Crisóstomo Guitar Trio

Centar za kulturu Novi Zagreb s ponosom vas poziva da i ove godine budete dio našeg programskog ciklusa pod nazivom “Novi val klasike”. Kao neizostavni dio naše dugogodišnje predanosti klasičnoj glazbi, ovaj ciklus je pažljivo osmišljen kako bismo vam predstavili izvanredan program koji istražuje bogatstvo glazbenog naslijeđa, istovremeno promovirajući talentirane umjetnike svih generacija.

U našoj želji da otkrijemo nove glazbene horizonte, s posebnim naglaskom na mlade talente i autore, “Novi val klasike” predstavlja platformu gdje će posjetitelji Centra za kulturu Novi Zagreb imati priliku uroniti u svijet izvanrednih glazbenih doživljaja. Ove godine, naš program nudi izbor vrhunskih djela, uključujući i remek-djela hrvatskih skladatelja, neke praizvedbe, donoseći svježinu i inspiraciju u svijet klasične glazbe.

Stoga, s veseljem vas pozivamo da nam se pridružite u četvrtak, 2. svibnja, u 20 sati, u Galeriji Centra, gdje vas očekuje nezaboravan koncert Crisóstomo Guitar Trija. Ova iznimna glazbena večer predstavit će vam izuzetne umjetnike: Krešimira Marmilića na violini, Matiju Štajcara na violončelu i Ninu Kobler na gitari i sopranu. Njihova suradnja donosi svježinu i jedinstveni pečat otvorenju naše nove koncertne sezone, obećavajući nezaboravno glazbeno iskustvo za sve posjetitelje.

Ne propustite priliku biti dio ovog glazbenog putovanja u čarobni svijet klasične glazbe. Vidimo se na otvorenju nove sezone koncertnog ciklusa ”Novi val klasike” u Centru za kulturu Novi Zagreb!

Crisóstomo Guitar Trio
NINA KOBLER – sopran i gitara
KREŠIMIR MARMILIĆ – violina
MATIJA ŠTAJCAR – violončelo

PROGRAM
M.T. von Paradis: Sicilienne
I. M. Jarnović: Air Villagioises de Julie – Varijacije za violinu i violončelo
Stjepan N. detto Spadina: Andantino moderato
C. Monteverdi: Si Dolce e’l Tormento
Vivaldi: Vieni, vieni o mio diletto
J. F. Dotzauer: Duo za violinu i violoncello Op.124 br.2
I Allegro oderato II Adagio III Andantino with Variations
M. Giuliani: Par che di giubilo
Alle mie tante Lagrime
Confuso, smarito
J. Haydn: Cassation u C Duru Hob. III:6
F. Schubert: Ständchen
S. Fumić: Nocturno za gitaru
F. G. Lorca: La Tarara

NINA KOBLER
Diplomirala je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Istvana Römera. Poslije studija usavršava se kod prof. Gorana Listeša. Solo pjevanje upisuje također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dunje Vejzović, a nastavlja u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko gdje je i diplomirala 2003. godine i time je postala prva osoba u Hrvatskoj s diplomom gitaristice i pjevačice. Nastupa na mnogim solističkim koncertima i u komornim sastavima kao gitaristica i sopranistica u zemlji i inozemstvu gdje i praizvodi djela hrvatskih skladatelja (Češka, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Italija, Mađarska, Izrael, Kanada, Egipat, Argentina, Urugvaj…) te je na natjecanjima osvajala više nagrada. Godine 1998. primila je posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju gitarista “Fernando Sor” u Rimu. Krajem 2002. osvaja prvo mjesto na državnom natjecanju komornih sastava kao pjevačica. Stalna je članica baroknih ansambala Ars longa vita brevis i Flores, te stalna gošća Malog festivala čembala. Usavršava se na mnogim majstorskim tečajevima pjevanja kod profesorice Dunje Vejzović, Olivere Miljaković te Eve Blahove kao i na majstorskim tečajevima gitare kod profesora Istvana Roemera i Gorana Listeša te Zorana Dukića. Nakon završenog studija pjevanja stalno se usavršava kod Eve Blahove (Bratislava). Surađuje s HNK–om u Zagrebu te Zagrebačkim opernim studijom. 2004. godine sudjelovala je na tribini «Darko Lukić», a do 2015. tri puta je održala samostalne koncerte u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, te na «Večerima u Mediateci» talijanskog instituta za kulturu. 2005. godine sudjeluje na Glazbenoj tribini u Puli. Godine 2007. sudjeluje kao solistica uz ansambl Cantus na 24. Muzičkom biennalu u Zagrebu. Krajem 2009. godine održala je zapaženi koncert kao solistica s ansamblom Zagrebačke filharmonije, a krajem 2011. sudjeluje na obljetničkom koncertu mladih skladatelja u dvorani muzeja Mimara uz ansambl Cantus. Godine 2012., 2013. i 2014. održala je pet solističkih koncerata u Italiji i Češkoj. 2015. po prvi puta je sudionica međunarodnog pjevačkog festivala u Piseku (Češka), gdje ponovno nastupa 2017. Radi kao stalna profesorica gitare u glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

KREŠIMIR MARMILIĆ
Rođen 1961. u Zagrebu. Diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića i prof. Tamare Smirnov. Usavršavao se kod prof. Henryka Kowalskog na Indiana University (SAD). Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Vrlo je aktivan u revitalizaciji djela hrvatske glazbene baštine 18. i 19. stoljeća kao i u praizvedbama djela suvremenih hrvatskih autora. Često je nastupao u emisijama HRT-a. Koautor je i izvođač u dokumentarnim filmovima o hrvatskim skladateljima: Krežmi, Jarnoviću i Spadini. Kao urednik i izdavač objavio je i obradio 6 rukopisa nota Franje Krežme pod naslovom «Album». Inicijator je tiskanja djela I.M. Jarnovića i F. Krežme u izdanju MIC-a iz Zagreba. Voditelj je i osnivač gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb (1995.) kao i nekoliko komornih sastava (Komorni trio Crisóstomo, Trio i Duo Cadenza, Zagreb Pallette, Ansambl Croazzolla Concertante…) s kojima je nastupao na gotovo svim festivalima i pozornicama Hrvatske te na gostovanjima u Italiji, Mađarskoj, Belgiji, Kosovu Sloveniji, Finskoj, Bugarskoj, Albaniji i BiH. Sudjelovao je u orkestrima u SAD, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji te Hrvatskoj. Aktivno koncertno nastupa i surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima i ansamblima. CD sa skladbama Franje Krežme, objavio je 2018. godine, Minijature za violinu i klavir 2022. a s kvartetom Cadenza Zagreb, 2017. i 2019.

MATIJA ŠTAJCAR
Rođen u Zagrebu. Violončelo je učio kod prof. Csifary, prof. Baert, prof. Van Doorn i prof. Gandron. Bio je član orkestara: BRT – simph. Orch., Solisti Belgijskog komornog orkestra, Opera Royal de la Monay – Bruxelles, Koninlijke Opera te Gent, i WDR – simph. Ork. Također, bio je član mnogih komornih sastava: Trio Musical Consort, Gudački kvartet Cadenza, C.P. Musica Sacra, Klavirski trio MAK. Stalni je član Komornog dua i Tria Crisóstomo s kojim je gostovao na brojnim festivalima i gostovanjima u Hrvatskoj, Italiji i Bugarskoj. Na mnogobrojnim koncertima nastupao je i kao solist.


Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo