Koncert klasične glazbe:
Iskra Stanojević Koški i Darjana Blaće Šojat

četvrtak, 4. svibnja 2023.
Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb
Ulaz je besplatan!

Centar za kulturu Novi Zagreb najavljuje Koncert klasične glazbe: Iskra Stanojević Koški (mezzosopran) i Darjana Blaće Šojat (klavir), u sklopu podija za klasiku i ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom „Novi val klasike“.

Centar za kulturu Novi Zagreb nastavlja s koncertima klasične glazbe i posjetiteljima predstavlja ciklus „Novi val klasike“ u sklopu dugogodišnjeg podija za klasiku unutar redovite djelatnosti Centra. Vođeni željom da promoviraju klasičnu glazbu i skladatelje, inozemne, ali i skladatelje s naših prostora, osmislili su program gdje će posjetitelji Centra za kulturu Novi Zagreb ove godine imati priliku uživati u odličnom glazbenom programu umjetnika mlađe generacije gdje će se, između ostalih, naći i odabrana djela hrvatskih skladatelja.

Furaj klasiku!
Na ovom ćemo koncertu imati priliku doživjeti čarobnu kemiju između mezzosoprana i klavira. Kombinacija dviju umjetnica koja svaka na svoj način, ali u ovom slučaju u simbiozi suvereno vladaju klasičnim izričajem. Očekuje nas sijaset emocija pretočenih kroz neponovljiv Iskrin glas i Darjanine klavirske tonove.

PROGRAM:
Dora Pejačević (1885.-1923.):
Pjesma (Ein Lied), op.11
Zašto (Warum), op.13

Četiri pjesme op. 30 :
Krik (Ein Schrei)
Ljubavni zanos
Vjerujem dragi
San o sreći

Dora Pejačević: Valse de concert
Dora Pejačević: Visibabe iz Ciklus cvijeća

Blagoje Bersa (1873.-1934.):
Ljuven sanak
Robinjica

Josip Hatze (1879.-1959.):
Suzi
Serenada
Lađa u noći

Zlatko Tanodi:
Etida

G. Faure (1845.-1924.):
Au bord de l’eau
Apres un reve

X.Montsalvatge (1912.2002.):
Punto de Habanera
Cancion de cuna para dormir a un negrito

R. Strauss (1864.-1949.):
Ruhe meine Seele
Morgen

Koncert se održava 4. svibnja 2023. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb.
Ulaz je SLOBODAN!

BIOGRAFIJA
Iskra Stanojević Koški diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (klasa prof. S. Bujanović-Stanislav), te Pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku. Od 2007. do 2017. bila članicom Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gdje je ostvarila uloge : Annina u Traviati G. Verdija, Venera u Orfeju u podzemlju, J. Offenbacha, Treća dama u Čarobnoj fruli ,W. A. Mozarta, Polly Peachum u Operi za tri groša, Brecht-Weilla, Marica u Maloj Floramy , I. Tijardovića, Berta u Seviljskom brijaču , G. Rossinija, Doma u Eri s onoga svijeta, J. Gotovca i druge. Od 2017. do 2020. bila je članicom Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje je nastupala u ulozi Druge vještice u operi Didona i Enej H. Purcella, Joanne u mjuziklu Sunset Boulevard A. L. Webbera, studijski radila ulogu Marcelline u Figarovom piru W. A. Mozarta itd. Nastupala na brojnim koncertima surađujući s orkestrima Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku (Lipanjska operna noć, Osječko ljeto kulture) s orguljašem Krešimirom Hasom, dirigentima Filipom Pavišićem, Mladenom Tutavcem, zborom Cantores Santi Marci; solistički je nastupala na koncertima u ciklusu Glazbene staze, Valpovačko ljeto, u Lovranu, Rijeci, Krku, Bernu i Zürichu. Pjevala je alt solo u Mozart Requiemu i alt solo u Pergolesijevu Stabat mater. Surađivala je sa zborom Hrvatske Radiotelevizije u projektu Opera pod zvijezdama i u ciklusu Kanconijer, te s ansamblom Camerata Zagreb. Usavršavala se na seminarima kod primadone prof. Dunje Vejzović, nacionalne prvakinje prof. Olge Šober, prof. Vlatke Oršanić i nacionalnog prvaka Vitomira Marofa. Članica je strukovne udruge Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika HUOKU. Od 2021. radi kao pravnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Darjana Blaće Šojat (Mostar, 1966.) je jedna od rijetkih dirigentica – žena koja je dirigirala brojne operne, baletne i simfonijske naslove opernim ansamblima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, HNK u Osijeku, Narodnog Pozorišta u Sarajevu, te Simfonijskog orkestra u Mostaru. U Mostaru je završila gimnaziju i muzičku školu. Studirala dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nakon preseljenja u Zagreb umjetnički djeluje u HNK u Zagrebu od 1992. – 2014. kao korepetitor i asistent dirigenta. Usavršava se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, seminarima u Beču i Grožnjanu. Polufinalist je Međunarodnog natjecanja dirigenata Blue Danube u Bugarskoj. Paralelno je kao dirigentica vodila zbor grkokatoličke župe sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, njegujući tradicionalno i četveroglasno pjevanje, te su snimili dva nosača zvuka. Sa solistima je koncertirala diljem Hrvatske, te gostovala u Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj, Norveškoj, Sjevernoj Americi. Od 2015. uspješno djeluje kao glazbeni pedagog u Glazbenoj školi Pregrada.

Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.