Koncert klasične glazbe:
Mia Pečnik, klavir
četvrtak, 24. studenog 2022. u 20 sati
Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb
Centar za kulturu Novi Zagreb najavljuje Koncert klasične glazbe: Mia Pečnik, klavir u sklopu podija za klasiku i ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom „Novi val klasike“.

Centar za kulturu Novi Zagreb nastavlja s koncertima klasične glazbe i posjetiteljima predstavlja ciklus „Novi val klasike“ u sklopu dugogodišnjeg podija za klasiku unutar redovite djelatnosti Centra. Vođeni željom da promoviraju klasičnu glazbu i skladatelje, inozemne, ali i skladatelje s naših prostora, osmislili su program „Novi val klasike“ gdje će posjetitelji Centra za kulturu Novi Zagreb ove godine imati priliku uživati u odličnom glazbenom programu umjetnika mlađe generacije gdje će se, između ostalih, naći i odabrana djela hrvatskih skladatelja.
Program:
Claude Debussy: Estampes (15 min)
– Pagodes
– La soirée dans Grenade (“Evening in Granada“)
– Jardins sous la pluie (“Gardens in the Rain”)
Dora Pejačević: Impromptu op. 32b (7 min)
Ruža
Franz Liszt: Transcendental Étude No. 9, “Ricordanza” (35 min)
Legenda No. 1: St. Francis of Assisi’s sermon to the birds
Balada No. 2
Koncert se održava 24. studenog 2022. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb.
Ulaz je SLOBODAN.
BIOGRAFIJA
Mia Pečnik prvi nastup s orkestrom bilježi s 11 godina, a s 15 ima debi sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem mo. Pavle Dešpalja. Sa Zagrebačkom filharmonijom nastupa još u osam navrata: u Kuvajtu, u dvorani Auditorium Academie Santa Cecilie u Rimu, u Zagrebu (KD Vatroslav Lisinski i HNK)., Nastupa sa Simfonijskim orkestrom HNK u Osijeku, dva puta s Bazzini Consort orkestrom u Bresci, s Young Symphony Orchestra u Oppelnu-Poljska, s Master Orcestrom u Veroni i Bresci, u tri navrata sa Zagrebačkim solistima, sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u finalu izbora Eurovision Young Musicians te s orkestrom festivala nastupa na Festivalu Sv.Marka 2020. U 2021. nastupa s Krakówskom Filharmonijom u Krakowu, a u 2022. s Mihail Jora Philharmonic Orchestra of Bacau u Citta di Cantu u Italiji.
Iza sebe na natjecanjima ima preko 80 prvih i posebnih nagrada. Na državnim natjecanjima osvaja Oskare znanja, a za prvo mjesto na državnom natjecanju je 2019. nagrađena Nagradom „Baltazar“. Dobitnica je Nagrade grada Sv. Nedelja za posebna dostignuća na području glazbene kulture, a u 2019. osvaja nagradu „Mladi glazbenik godine“ koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija.
U 2020. na 45. Samoborskoj glazbenoj jeseni osvaja Nagradu Grada Samobora i HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. U istoj godini osvaja nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika „Ivo Vuljević“. U 2022. je pobjednica 11. Cilusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić.

2020. osvaja njemačku stipendiju Werner Richard – Dr. Carl Dörken fundacije a Jens Becker Agency Dortund je nakon audicije izabire za sudjelovanje u programu koncertnih serija „Best of North Rhine-Westphalia“ što joj omogućuje 13 solističkih recitala u koncertnoj sezoni 2022./2023.

Solističke nastupe bilježi na brojnim festivalima “Notting Hill concert series” u Londonu, “Danubia talents” u Budimpešti, “Young Artists in Kraków”, “Gorczycki Festiwal”, u Filharmonia Śląska u Katowicama, “Epidarius festivalu” u Cavtatu, “Pianoloop festivalu” u Splitu, “Zvjezdano ljeto” u Karlovcu, “46. Samoborskim jesenima”, u “Koncertnoj sezoni 2021./2022” u Zadru, Koncertnoj sezoni 2021./2022. u Osijeku, “Un fiume dio note – Musicae” u Opatiji i Goriziji , “Svetislav Stančić Pleyel” u Zagrebu, Lisianum art festivalu, “Chopinfest” u Belgradu, “MuseArt” u Bukureštu, “Marbella Music Festival” u Španjojskoj, “Opening Concert IV Piano Competition City of Vigo”, Španjolska, „Zagreb- City of Female Artists“ u Trstu, Festivalu Palermoclassica na Siciliji, Klavier Festivalu Ruhr… kao i u njujorškom Carnegie Halla u kojem nastupa dva puta. Kao višestruka dobitnica nagrada na međunarodnim natjecanjima EPTA-a redovito nastupa na koncertima diljem Hrvatske u organizaciji EPTA-e Hrvatske. Finalistica je izbora za National Eurovision Young Musicians Competition 2020.

Od 2017. je svake godine polaznica godišnjih usavršavanja na Talent Master Music Coursesa u Bresci u klasi prof. Frölicha i prof. Piotr Paleczny.

Pohađala je seminare kod poznatih pijanista kao što su: Andrzej Jasiński, Dang Thai Son, Jacques Rouvier, Eugen Indjic, Yurij Kot, Milana Chernyavska, Vladimir Ovchinnikov, Natalia Trull, Vladimir Viardo, Grigory Gruzman, Ruben Dalibaltayan, Andreas Weber, Kemal Gekić i drugi.

Snimala je za HTV, Mađarsku televiziju i RTL. U 2022. je snimila CD sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem mo. Jan Latham-Koenig – Klavirski koncert u g-molu Dore Pejačević op. 33 za Croatia Records.

Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.