Koncert klasične glazbe:
Roko Matijević, klavir

Četvrtak, 30. studenoga 2023. u 20 sati
Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb

Centar za kulturu Novi Zagreb poziva vas da nam se pridružite na Koncertu klasične glazbe: Roko Matijević, klavir u sklopu Podija za klasiku i ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom „Novi val klasike“. Centar za kulturu Novi Zagreb kontinuirano obogaćuje glazbeni doživljaj svog vjerne publike kroz niz koncerata klasične glazbe, nastavljajući tradiciju izvedbi unutar redovitog programa Centra. Ponosno predstavljamo ciklus “Novi val klasike”, koji je rezultat dugotrajnog predanog rada na promociji klasične glazbe među našim posjetiteljima.

FB event  –> Koncert klasične glazbe: Roko Matijević

U sklopu ovog novijeg programa, koji je namijenjen ljubiteljima glazbe svih dobnih skupina, posebnu pozornost posvećujemo mladim umjetnicima čiji će nastupi zračiti svježinom i inspiracijom. “Novi val klasike” donosi dinamičan repertoar, uključujući odabrana djela hrvatskih skladatelja, čime želimo dodatno promovirati i podržati domaće glazbeno stvaralaštvo.
Za ovaj koncert mladi umjetnik Roko Matijević posebno je izabrao skladbe Dore Pejačević u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja stote godišnjice njene smrti te je tako htio odati počast jednoj od naših najplodnijih, najinovativnijih i naposljetku, najboljih skladateljica.

Svi posjetitelji Centra za kulturu Novi Zagreb imat će priliku uživati u virtuoznim izvedbama, koje će im pružiti nezaboravan glazbeni doživljaj te priliku da otkriju nove talente koji su budućnost klasične glazbe. Pridružite nam se u ovoj glazbenoj avanturi koja slavi nasljeđe i suvremenost klasične glazbe!

PROGRAM KONCERTA
D. Pejačević: Život cvijeća, op.19
1. Visibaba
2. Ljubica
3. Đurđica
4. Potočnica
5. Ruža
6. Crveni karanfil
7. Ljiljan
8. Krizantema
****
F. Chopin: Sonata br. 2 u b-molu, op. 35
1. Grave – Doppio movimento
2. Scherzo
3. Lento – Marche funèbre
4. Presto – Finale
D. Pejačević: Sonata br. 2 u As-duru, op.57

BIOGRAFIJA
Roko Matijević rođen je 2002. godine u Zagrebu, gdje započinje svoje glazbeno školovanje sa sedam godina u klasi klavira prof. Nenada Kačara u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu. S deset godina počinje se natjecati na međunarodnim natjecanjima gdje postiže zapažene rezultate. Kroz svoje školovanje osvaja preko 40 prvih i posebnih nagrada, nekoliko puta kao apsolutni laureat natjecanja, na državnim i međunarodnim natjecanjima diljem Europe i SAD-a, između kojih su i prva nagrada na HDGPP-ovom državnom natjecanju, Lions Grand Prix nagrada za najbolje izvedeno djelo hrvatskoga autora, prva nagrada na Golden Classical Music Awards u SAD-u te laureat drugog stupnja na Festivalu slavenske glazbe u Moskvi. Nastupio je u nekima od najcjenjenijih svjetskih dvorana poput Carnegie Halla u New Yorku, Parco della Musica u Rimu, Rahmanjinov sale u Moskvi, Musikvereina u Beču, Berlinske Filharmonije, Royal Albert Halla u Londonu te Jazz Halla u Hamburgu.

Od školske godine 2019./2020. učenik je profesorice Ivanke Kordić u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, gdje završava svoje srednjoškolsko obrazovanje. Od listopada 2021. godine studira kod prof. Aleksandra Madžara na Hochschule für Musik und Theater u Hamburgu. Tijekom školovanja usavršavao se kod uvaženih hrvatskih i inozemnih klavirskih pedagoga: K. Bogino(Rusija, Francuska), K. Krasnitsky (Bjelorusija), Đ. Stanetti(Hrvatska), N. Patarčec(Francuska), M. Kandelaki(Rusija), R. Dalibaltayan(Hrvatska), S. Čaldarović(Hrvatska) te J. Zlatar(Hrvatska). Na poziv Ureda predsjednice Republike Hrvatske nastupio je nekoliko puta u Villi Prekrižje na Pantovčaku. Snimao je za potrebe HRT-a.

Ulaz na koncert je slobodan!

Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.