Koncert klasične glazbe:
Trio Evocación

Pozivamo vas na zadnji koncert nove sezone koncerata klasične glazbe prije ljetne pauze kada će se predstaviti gitaristički Trio Evocación!

FB event –>Koncert klasične glazbe: Trio Evocación

Centar za kulturu Novi Zagreb vas poziva da budete dio ciklusa koncerata “Novi val klasike”. Ovaj program, posvećen klasičnoj glazbi i talentiranim umjetnicima svih generacija, istražuje bogatstvo glazbenog naslijeđa s posebnim naglaskom na mlade talente i autore. Posjetitelji će imati priliku uživati u vrhunskim djelima, uključujući remek-djela hrvatskih skladatelja i praizvedbe, unoseći svježinu i inspiraciju u svijet klasične glazbe.

Pridružite nam se u četvrtak, 06. lipnja 2024., u 20 sati, u Galeriji Centra na zatvaranju prvog dijela ciklusa koncerata „Novi val klasike“ uz Ivana Šimatovića, Lovru Peretića i Luku Lovrekovića okupljene pod imenom Trio Evocacion.

Drugi dio sezone očekuje vas na jesen, uz mnoga nova, uzbudljiva imena hrvatske klasike.

Program koncerta:
Frano Parać: Diptih za tri gitare
Isaac Albéniz: Evocación, Triana i Aragón (obr. Darko Petrinjak)
Marko Ruždjak: April is the cruellest month
Manuel de Falla: Ples susjeda (Seguidillas) i Ples mlinara (Farruca) iz baleta Trorogi šešir (obr. Darko Petrinjak)
Krešimir Klarić: Triptih

Trio Evocación osnovali su 2016. godine nagrađivani mladi hrvatski gitaristi Lovro Peretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupaju diljem Hrvatske i u inozemstvu posebno ističući promoviranje španjolskog gitarskog repertoara u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj. Surađuju s violinisticom Katarinom Kutnar te sa sopranisticom Lanom Maletić s kojom su osvojili drugu nagradu na međunarodnom gitarističkom natjecanju Enrico Mercatali u Goriziji (Italija) 2017. godine. Godinu dana kasnije na istom natjecanju Trio osvaja prvu nagradu, a u 2018. godini prve su nagrade osvajali i na natjecanju komornih sastava Poreč Fest, gitarskom festivalu u Peji (Kosovo) te na natjecanju komornih sastava Paola Ruminelli u Domodossoli (Italija) održanog u sklopu Ossola guitar festivala. Trio Evocación prvu je nagradu osvojio i na Natjecanju mladih glazbenika Boris Papandopulo 2019. godine, a prvi nosač zvuka koji je objavljen u ožujku 2020. snimili su za izdavačku kuću dotGuitar.

Ivan Šimatović diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Krešimira Bedeka. Dobitnik je Dekanove nagrade za iznimna postignuća u akademskoj godini 2017./2018. kao i stipendije Grada Zagreba na području izvrsnosti. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima od kojih se posebno ističu prve nagrade na natjecanjima: Peja Guitar Festival, Porečki Tirando te treće nagrade na natjecanjima: “Valle-Balle Guitar Competition” te “Zagreb Guitar Festival”. Nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu, a također i na raznim umjetničkim manifestacijama od kojih se ističu pjesničke večeri s Enesom Kiševićem. Osim brojnih nastupa, u sklopu umjetničke organizacije Euterpa gdje djeluje kao umjetnički voditelj, Ivan organizira razna događanja I manifestacije na području glazbe od čega se može istaknuti pet izvedbi Rekvijema G. Faurea 2023. Godine (Mostar, Sarajevo, Široki Brijeg, Zagreb, Karlovac). Godine 2024. producira operu Regoč koja se praizvela u travnju iste godine te broji već preko 10 izvedbi..Član je Tria Evocación s kojim osvaja mnogobrojne prve nagrade te svira u gitarskom duu „Duo Šimatović” sa sestrom Divnom Šimatović. S triom Evocación izdao je prvi nosač zvuka u ožujku 2020. Uz glazbeni djelokrug, Ivan je i direktor startup tvrtke IDDI s kojom je razvio proizvod prvog hrvatskog električnog romobila te platformu za najam vozila Roll+.

Lovro Peretić (1995) je međunarodno nagrađivani gitarist iz Zagreba. Počinje učiti gitaru u ranoj dobi pod vodstvom prof. Xhevdeta Sahatxhije nakon čega završava diplomski studij godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Tijekom studija u Zagrebu, godinu dana provodi na studentskoj razmjeni u Francuskoj (Lille) studirajući na L’École Supérieure Musique et Danse Hauts-de-France u klasi prof. Judicaëla Perroya kod kojeg je potom završio i dodatni studij u Švicarskoj na Haute école de musique de Genève. Osvajač je brojnih prvih nagrada na glazbenim natjecanjima među kojima su najznačajniji Guitar Foundation of America (SAD), Eurostrings te međunarodno natjecanje gitarista u Changshi (Kina). Uslijed pobjede na natjecanju GFA u SAD-u, snimio je svoj prvi nosač zvuka za diskografsku kuću Naxos te održao koncertnu turneju od 50 koncerata u SAD-u i Kanadi. Aktivno djeluje i u raznim komornim sastavima, a najviše u gitarskom triju Evocación s kojim je 2020. izdao nosač zvuka naziva Evocación. Kao solist surađivao je sa Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Luka Lovreković (Križevci, 1995.) počeo je svirati gitaru pod vodstvom Tamare Perc, diplomirao je gitaru u klasi Krešimira Bedeka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon završenog diplomskog studija usavršavao se na Kunstuniversitätu u Grazu u klasi Łukasza Kuropaczewskog. Osvojio je brojne nagrade na gitarističkim natjecanjima u Hrvatskoj, Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj, Portugalu te Nizozemskoj (Andres Segovia – Velbert, International Viseu Guitar Competition, Groningen Guitar Competiton, Brussels International Guitar Competition, Zagreb Guitar Festival, Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, cciMB Maurizio Biasini, i dr.). Nagrade je osvajao i kao komorni glazbenik s gitaristima Lovrom Peretićem i Ivanom Šimatovićem s kojima je 2016. godine osnovao Trio Evocacíon. Kao solist nastupao je s orkestrom Teatra Comunale iz Bologne i Simfonijskim orkestrom iz Castellóna. Dobitnik je i nagrade “Oskar znanja” Ministarstva znanosti i obrazovanja (2017.), Dekanove nagrade (2019.) te Zahvalnice grada Križevaca za umjetnička postignuća za 2021. godinu. Zaposlen je kao asistent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo