četvrtak, 19. travnja 2018. od 20 sati

Program:

  1. Brahms, I. J. Skender, B. Martinu,
  2. Schumann, L. van Beethoven

Ulaz na koncert je besplatan.

 O programu opširnije:

 

  • Brahms: Trio u a- molu op.114.

          Allegro

 

  • J. Skender: Pet krokija

         Allegro molto / Largo/ Vivace

 

  • Schuman: Fantasiestucke

 

  • Martinu: Sonatina

 

  • van Beethoven: Trio u B-duru op.11.

         Allegro con brio / Adagio / Tema con variazioni – Allegretto

O umjetnicama:

Marija Župić  – započinje glazbeno obrazovanje u glazbenoj skoli Jakova Gotovca u Sinju svirajuci klarinet,a nastavlja u Dubrovniku u US Luka Sorkocevic kao glazbenik teoreticar i klarinetist u klasi prof.Pietra Cavaliere.Studij klarineta nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi J. Tonžetića u cijoj je klasi diplomirala sa odlicnim uspjehom.

Tijekom Međunarodne ljetne akademije Prag -Beč – Budimpešta nagrađena je trogodišnjom stipendijom u klasi uglednog pedagoga A. Prinza.Tijekom glazbenog obrazovanja sudjelovala je i osvojila brojne nagrade na natjecanjima za duhace u organizaciji HDGPP-a solo i sa komornim sastavima. Godine 2003. na međunarodnom natjecanju u sklopu Ljetne akademije osvojila je drugu nagradu za interpretaciju djela Gottfrieda von Einema. Usavršavala se i na Međunarodnoj ljetnoj akademiji Sveučilišta Mozarteum u Salzburgu te na brojnim stručnim seminarima kod uglednih pedagoga kao što su A.Prinz, S. Goričar, G.Deply, P. Meyer, K. J. Stevenson, V. Boevkens i L. Urdano,R.Cavallin. Godine 2006. primila je Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela Versus hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka. Nastupila je nekoliko puta kao solistica uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra (Donizetti, Stamitz, Kramar, Kurpinski, Mozart) te uz Zagrebačke soliste u interpretaciji skladbe “Glas iz Dubrovnika” M. Miletića.

Nastupala je kao članica puhačkog kvinteta Elfi ,gudačkog kvinteta i glasovirskog trija Tritonus. Suradjivala je sa mnogim orkestrima grada Zagreba kao sto su Zagrebacka filharmonija, Orkestar HNK u Zagrebu, Simfonijski Orkestar Oruzanih snaga RH, te Hrvatski komorni orkestar. Za vrijeme boravka u USA – FL svirala je solo klarinet u Symphonic Band of the Palm Beaches. Uz pratnju A. Feitl i M. Pletikose održala je niz zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu. Radi kao prof. klarineta u GU Elly Basic u Zagrebu.

Marina Pletikosa – osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stječe u Županji i Osijeku kod D. Sekošana. Studij glasovira završila je 1995. u klasi J. Muraija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored studija glasovira dvije godine je studirala čembalo u klasi V. Mažuran te se počela baviti komornom glazbom i korepeticijom. Poslijediplomski studij glasovira završila je 1999. u klasi Z. Bašić. Izvela je brojne solističke recitale u Hrvatskoj i zabilježila brojne nastupe u različitim komornim sastavima. Sudjelovala je na Memorijalu Darko  Lukić, Međunarodnoj glazbenoj tribini u Puli, Festivalu E. Satie u Trstu, osvojila drugu nagradu na pijanističkom međunarodnom natjecanju u Rimu 1996., te drugu nagradu na Natjecanju Radio podij u suradnji s klarinetistom Brunom Phillippom 2000. godine. Sudjelovala je na seminarima EPTA-e u Dubrovniku u klasama S. Bende, W. Groppenbergera i P. Donahoea. Suradnica je Ljetne pjevačke škole u Rovinju i na seminarima D. Vejzović, G. Deplusa, D. Seidela, S. Kam, C. Hansell-Bakić i dr. Koncertira diljem Hrvatske u suradnji sa istaknutim hrvatskim umjetnicima. Umjetnički je suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i suosnivačica komornog dua Pfagottiano s fagotistom Žarkom Perišićem. U pripremi je izdanje njihova prvog nosača zvuka.

Petra Kušan – počela je učiti violončelo u dobi od 6 godina. Bila je učenica profesora Valtera Dešpalja, u čijoj je klasi na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirala 2008., te Juliusa Bergera, kod kojega je 2010. godine završila majstorsko usavršavanje u Leopold Mozart Centru Univerziteta u Augsburgu (Njemačka). Tokom studija redovito je radila i s drugim istaknutim glazbenicima kao što su K. Botvay, D. Ferschtman, L. Fenyö, M. Lovett, O. Mandozzi, A. Meneses, Jean Guihen Queyras, V. Yagling, R. Latzko i drugi. Bila je stipendistica Grada Zagreba, Bavarske vlade, Leopold Mozart Curatoriuma, Fondacije Vladimira Spivakova, te Univerziteta Mozarteum u Salzburgu. Laureatkinja je mnogih natjecanja, kao što su hrvatska državna natjecanja u glazbi, te međunarodna natjecanja u Goriziji (Italija) i Liezenu (Austrija), „Concertino Praga“, „Andreas Stein Wettbewerb“ u Augsburgu, i „Ferdo Livadić“ u Samoboru. Godine 2007. dodijeljena joj je „Nagrada Ivo Vuljević“ za najuspješniju mladu glazbenicu godine. Redovito nastupa kao solistica diljem Europe (Slovenija, Austrija, Njemačka, Francuska, Rusija, Češka, Slovačka, Republika Kosovo, Švicarska), te s prestižnim domaćim i međunarodnim orkestrima (Simfonijski orkestar Češkoga Radija, Kremerata Baltica, Budimpeštanski Gudači, Leopold Mozart Ensemble, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Orkestar oružanih snaga RH, Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Zagrebački solisti i Hrvatski komorni orkestar). Snimala je za hrvatski, češki, austrijski, njemački i francuski radio, a njene snimke su emitirane na mnogim radijima diljem Europe. Intenzivno se bavi komornom glazbom i redovito surađuje s umjetnicima kao što su Mischa Maisky, Jose Gallardo, Natalia Gutman, Jean Guihen Queyras, Danjulo Ishizaka, Radovan Vlatković, Giovanni Sollima, Daniel Gaede, Martin Lovett, Monika Leskovar, Julius Berger, te mnogi istaknuti članovi najprestižnijih europskih orkestara (Berlinska, Minhenska i Bečka filharmonija, Royal Symphony Orchestra, Orkestar ciriške Opere, Moskovski Virtuozi i dr.). Surađivala je i s mnogim domaćim i stranim ansamblima kao što su Cellomania, Moskovski Virtuozi, Ruski Nacionalni Orkestar, Zagrebački Solisti, Cello Passionato, L’ensemble international des Quatre siècles, Orkestar Oružanih Snaga Republike Hrvatske, Zagrebački Orkestar Mladih, Komorni orkestar Hrvatske glazbene mladeži, Hrvatski komorni orkestar i Simfonijski orkestar HRT-a. Članica je orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.