Klavirski recital – 20 sati

6.4.2017.

Sabrina Zelić

Galerija Vladimir Bužančić

Ulaz: besplatan

Program : C. Ph. E. Bach, M. Ravel, A. Skrjabin

1. PH. E. Bach: Sonata u c-molu Wq 65/31 (H 121)

                                    Allegro assai ma pomposo

                                    Andante patetico

                                    Allegro scherzando

 

1. PH. E. Bach: Sonata u G-duru Wq 62/19 (H119)

                                   Allegro assai

                                   Andante

                                   Presto

 1.Ravel: Pavane pour infante défunte

 2.Ravel: Jeux d’ eau

1.Skrjabin:  Preludiji op. 11 ( izbor 2)

2. Skrjabin: Poeme op. 32 no. 1 i 2

3.Skrjabin: Sonata op. 68. no. 9

 

O pijanistici:

„ Ono što je bitno da kad završite studije, ne zaklopite poklopac  klavira, već da on postane sastavni dio vašeg života“

Sabrina Zelić rođena je 1967. godine u Sarajevu. Završila je osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi prof. Nede Stanković. Diplomirala je 1990. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi istaknute pijanistice Pavice Gvozdić. Tijekom školovanja održala je solističke i komorne koncerte te sudjelovala na mnogim republičkim, državnim i međunarodnim natjecanjima, na kojima je osvajala brojne nagrade, pobjede i priznanja.

Muzikalnost, temperament i visok stupanj tehničke spremnosti donose joj državnu stipendiju za  studij na prestižnom moskovskom Konzervatoriju „ P. I. Čajkovski“, gdje 1991/92. pohađa specijalizaciju u klasi prof.G. Mirvis, uz asistenciju I. Plotnikove. Na istoj ustanovi završila je 1996. godine postdiplomski studij u klasi velikog ruskog pijanista prof. Nikolaja Petrova, koji ju opisuje kao „ kvalitetnog muzičara s dobrim osjećajem za formu i zvuk.“  Svoja je znanja stjecala i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Evgenij Timakin, Rudolf Kehrer, Arbo Valdma,  Alexander Satz i  Elizaveta Ginzburg.

Od prvog solističkog recitala, održanog s 13 godina, pa sve do danas, Sabrina Zelić neprekidno je prisutna na pijanističkoj sceni. Održala je brojne recitale, nastupajući u kulturnim središtima Hrvatske, Italije, Austrije,  Njemačke,  Rusije, Tatarstana, Slovenije,  Srbije,  Makedonije, te Bosne i Hercegovine. Kao solistica nastupala je sa Sarajevskom filharmonijom, a surađivala je i u projektima Zagrebačke filharmonije.

Članica je Klavirskog dua East West (Sabrina Zelić- Rustem Kudoyarov) s kojim je ostvarila zapažene izvedbe. Gostovala je na festivalima: Europski dani muzike u Münchenu, Ohridsko ljeto, Sarajevska zima, Oktobarski dani kulture, Festival suvremene glazbe Europa- Azija u Tatarstanu, te na Međunarodnom festivalu komorne glazbe „ Lubeničke glazbene večeri“. Snimala je za potrebe Hrvatske radiotelevizije, te Radiotelevizije Moskva, Brjansk, Detmold, Firence, Udine, Sarajevo, Priština, Beograd, Mostar, Skopje.

Za niz uspješnih nastupa u jubilarnoj Chopinovoj godini te za svoje zalaganje i doprinos radu Društva „Fryderyk Chopin“, Ministarstvo kulture Republike Poljske odlikovalo ju je ordenom „ Zasluga za poljsku kulturu “ 2010. godine. Također, pozorno radi na predstavljanju ruske pijanističke škole i pripadajuće pedagoške literature. Njezini prijevodi objavljeni su u časopisu Hrvatskih glazbenih i plesnih pedagoga  „Tonovi“. (S. Ajzenštadt: „Čajkovski, Dječji album“, Tonovi, br. 61)

Uz koncertnu djelatnost, s posebnom se posvećenošću bavi i pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, spajajući tradiciju zagrebačke i ruske pijanističke škole.

 

Sabrina Zelić- slika 2

Sabrina Zelić - slika 3