KONCERT  OPERNIH ARIJA – 29.06.2018.

Ana Karuza Lovrić, sopran

Božimir Lovrić, tenor

Božo Letunić, klavir

Wolfgang Amadeus Mozart

„O zittre nicht“  – arija Kraljice noći iz opere „ČAROBNA FRULA“

Ana Karuza Lovrić, sopran

Giacomo Puccini

„Addio fiorito asil“ – arija Pinkertona iz opere „MADAMA BUTTERFLY“

Božimir Lovrić, tenor

Giuseppe Verdi

„Teneste la promessa..Addio del passato“ – arija Violette iz opere „LA TRAVIATA“

Ana Karuza Lovrić, sopran

Giuseppe Verdi

„Lunge da lei…De`miei bollenti spiriti“ – arija Alfreda iz opere „LA TRAVIATA“

Božimir Lovrić, tenor

Giuseppe Verdi

„Un di felice“ – duet Violette i Alfreda iz opere „LA TRAVIATA“

 Ana Karuza Lovrić, sopran

Božimir Lovrić, tenor

Pietro Mascagni

Intermezzo iz opere „CAVALLERIA RUSTICANA“

Božo Letunić, klavir

Vincezo  Bellini

„Casta diva“ – arija Norme iz opere  „NORMA“

Ana Karuza Lovrić, sopran

Petar Iljič Čajkovski

„Kuda, kuda“ – arija Lenskog iz opere „EVGENIJ ONJEGIN“

 Božimir Lovrić, tenor

Antonín Dvořák

„Mesičku na nebi hlubokem“ – arija Rusalke iz opere „RUSALKA“

  Ana Karuza Lovrić, sopran

Giacomo Puccini

„E lucevan le stelle“ – arija Cavaradossija iz opere  “TOSCA“

Božimir Lovrić, tenor

Giacomo Puccini

„O soave fanciulla“ – duet Mimi i Rodolfa  iz opere “LA BOHEME“

  Ana Karuza Lovrić, sopran

  Božimir Lovrić, tenor

 

_____________________________

ANA KARUZA LOVRIĆ je koloraturna sopranistica čiji je talent prepoznala i sama velika primadonna Mirella Freni odabravši je u svoj operni studio, kao prvu i zasad jedinu, ikad primljenu Hrvaticu.

Poslije završene jezične gimnazije uči pjevanje u klasi mr.  Beck-Kukavčić na srednjoj školi “Vatroslav Lisinski”. Studira prve tri godine u klasi profesorice Snježane Bujanović-Stanislav te nastavlja studij u klasi prof. Martine Gojčete-Silić, pod čijim je vodstvom i magistrirala s ulogom Kraljice noći u Mozartovoj operi “Čarobna frula” u HNK-u u Osijeku. Završila je semestar opernog studija u studiju za belcanto “Cubec” u Modeni u klasi velike operne primadonne Mirelle Freni. Ima bogato koncertno iskustvo u Hrvatskoj i inozemstvu. Bila je aktivna članica Zagrebačkog opernog studija. Pjeva brojne koncerte sakralnog i profanog karaktera. Sudjelovala je na majstorskim tečajevima kod M. Freni, V. Oršanić i G. Suriana. Osvaja u ožujku 2009. 1. nagradu na hrvatskom regionalnom natjecanju održanom u Sisku. U prosincu 2009. debitira s ulogom Kraljice noći iz Mozartove “Čarobne frule”, pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. 2010. godine istu ulogu pjeva u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku pod ravnanjem maestra Zorana Juranića i maestra Petera Oschanitzkog.

Surađuje s dirigentima kao što su Uroš Lajovic, Mladen Tarbuk, Aleksandar Pavišić, Zoran Novačić, Zoran Juranić, Valery Ryvkin, Peter Oschanitzky, Josip degl`Ivelio, Angelo Guaragna, Vjekoslav Babić, Darijan Ivezić, Šime Vulelija, Simon Dešpalj, Stefano Da Ros…U prosincu 2010. godine nastupila je na gala koncertu “Filharmonijski bal” u KD V. Lisinski sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica.U travnju 2011. održala je četiri koncerta za mlade s maestrom Filipom Pavišićem i Zagrebačkom filharmonijom na kojem su izvedena najpopularnija djela klasične glazbe.
Nakon položene audicije, početkom kolovoza 2011., održala je solistički recital u Italiji u organizaciji festivala “Nei suoni dei luogi”. Također, u kolovozu 2011. održala je sakralni koncert s maestrom Mariom Penzarom u sklopu Viškog ljeta kulture.U prosincu 2011. pjevala na koncertu s puhačkim orkestrom Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Šime Vulelije, te božični koncert gdje izvodi “Beatus vir” Antonia Vivaldija  i “Ave Mariju” Giacoma Donizettija pod ravnanjem maestra Josipa degl`Ivelia, uz orguljašku pratnju Krešimira Hasa i mješovitog zbora “Emil Cosseto”. 2012. godine uspješno položila audiciju u Italiji za ulogu Kraljice noći u Čarobnoj fruli. Predstave su održane u sezoni 2013/2014. U listopadu 2012. prošla je u polufinale 2. velikog međunarodnog natjecanja “Franca Mattiucci” u Italiji. Tijekom prosinca 2012., u Italiji izrađivala je s renomiranim stručnjacima ulogu Violette u Verdijevoj operi “La Traviata”. U svibnju 2013. održala je solistički koncert duhovnih arija u saveznoj pokrajni Štajerskoj u Austriji. U srpnju 2013. nastupa na prestižnom ljetnom festivalu u Eufrazijevoj bazilici u Poreču.
Tijekom veljače i ožujka 2014. koncertira u Varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu i u dvorcu Vitturi u Kaštelima kod Splita. U posljednjih nekoliko godina sudjelovala je u projektu kazalista Mala scena u operi D. Cimarose “Tajni brak” u ulozi Caroline. 2016.i 2017. nastupila je s Viškim puhačkim orkestrom na Viškom kulturnom ljetu izvodeći popularne arije iz opera hrvatskih i svjetskih skladatelja.

BOŽIMIR LOVRIĆ je hrvatski lirico spinto tenor nove generacije. Rođen je u Livnu. Diplomirao je pjevanje stekavši naziv magistar muzike na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi hrvatskog bas-baritona Giorgia Suriana. Zbog izvrsnosti tijekom studija bio je proglašen stipendistom grada Zagreba. Također je bio i dobitnik stipendije od Universität für Musik und darstellende Kunst  iz Beča za međunarodnu ljetnu akademiju u Semmeringu. Osvojio je prvu nagradu na hrvatskom pjevačkom natjecanju u Rijeci, te treću nagradu na državnom natjecanju u Dubrovniku. Debitirao je kao prvi oklopnik u operi W. A. Mozarta „Die Zauberflöte“ pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. U ljeto 2012. godine ostvario je svoj međunarodni debi s ulogom Luigija u operi Giacoma Puccinija „Il tabarro“ u Teatro Puccini, Altopascio (Italija). Krajem iste godine postavlja ulogu Alfreda Germonta iz opere „La traviata“ Giuseppe Verdija u Trevisu. Zatim je nastupio kao Paolino u operi Domenica Cimarose: “Il matrimonio segreto”, te kao Mengone u operi “Lo speziale” Josepha Haydna.

Od 2015 godine nastupa kao stalni gost u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Pjevao je u operama  “La traviata” (Gaston de Letorieres); “Les Vepres Siciliennes” (Danieli); “Le nozze di Figaro”(Don Basilio); “Manon Lescaut”( Edmondo, Maestro di ballo, Lampionaio); „Madama Butterfly“(Goro); „Zaljubljen u tri naranče“ (Majstor ceremonije); Josip Hatze „Adel i Mara“ (Omer); „Turandot“ (car Altoum i princ od Perzije) i drugima. Također, nastupa redovno i na koncertnom podiju. Pjevao je kantatu Borisa Papandopula „Carmen Boscovichianum“, “Nelson misa” Josepha Haydna; „Hrvatska misa“ Igora Kuljerića i dr. Nastupio je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Orkestar hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Osijeku, Budweis filharmonijski orkestar te s mnogim drugima. U lipnju 2018 godine nastupio je kao Lenski u operi P. I. Čajkovskog „Evgenij Onjegin“, pod ravnanjem maestra Simon Dešpalja.  U idućoj sezoni nastupiti će kao Manrico u Verdijevoj operi „Trubadur“.

 

BOŽO LETUNIĆ  je rođen 1977. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovno i srednješkolsko obrazovanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, teoretski smjer i glavni predmet klavir u klasi prof. Marije Antić. 1993. godine na državnom natjecanju u disciplini klavir dobija II. nagradu, te 1994. godine nakon samo 6 godina učenja klavira upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Usavršavao se na seminarima priznatih pedagoga Alberta Portugheisa i Waltera Groppenbergera, Kao odličan student bio je  korisnik stipendije Grada Zagreba. U lipnju 1999.g. je diplomirao glavni predmet klavir u klasi prof. Ljubomira Gašparovića. Već za vrijeme studija pokazuje poseban interes za komorno muziciranje, te se bavi suradnjom sa pjevačima, gudačima i puhačima. Surađuje sa renomiranim umjetnicima kao što su trubljač Vedran Kocelj s kojim nastupa već u studentskim danima, te 2005. godine na tribini mladih umjetnika Darko Lukić. Tijekom 1999. – 2004. predaje klavir na Osnovnoj glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Zagrebu, a od 2004. do 2011. djeluje kao korepetitor na Odjelu za puhače i  udaraljke Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu, gdje kroz godine stječe veliki broj nagrada nastupajući sa mladim umjetnicima u zemlji i inozemstvu. 2011. uspješno polaže audiciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu za umjetničkog suradnika na IV. Odsjeku za pjevanje gdje surađuje sa renomiranim umjetnicima i pedagozima kao što su Dunja Vejzović, Giorgio Surian, Vlatka Oršanić. Redovito se usavršava na seminarima iz područja Lieda i opere (Cornelis Witthoefft, Silvano Zabeo). Od 2012. je stalno zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U ožujku 2012. godine nastupao je na otvorenju izložbe 10 klavira iz zbirke Ljubomira Gašparovića pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, izvodeći sa kolegama Bachove Goldberg varijacije na pet klavira, te isto tako solo nastupao izvodeći djela C. Debussya na zasebnom koncertu. Od 2014. godine redovito surađuje kao pijanist na međunarodnom pjevačkom seminaru prof. Vlatke Oršanić u Sloveniji.Na prvom međunarodnom natjecanju pjevača Zinka Milanov u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca održanom u srpnju 2015. u Rijeci, bio je službeni korepetitor. Redovito nastupa kao komorni glazbenik.