Centar za kulturu Novi Zagreb najavljuje Koncert opernih arija u sklopu podija za klasiku i ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom „Novi val klasike“.
Iznimno nam je drago što zagrebačkoj publici možemo približiti uspješne hrvatske umjetnike mlađe generacije koji će u ovogodišnjem programu predstaviti djela hrvatskih i inozemnih skladatelja.

Koncert opernih arija:
Ana Karuza Lovrić, sopran
Božimir Lovrić, tenor
Robert Homen, klavir
četvrtak, 27. listopada 2022. u 20 sati
Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb

Program koncerta:
1. W.A.Mozart: „O zittre nicht“, arija Kraljice noći iz opere „ČAROBNA FRULA“
2. G.Verdi: „Ah si, ben mio“, arija Manrica iz opere „TRUBADUR“
3. G.Verdi: Preludij iz opere „LA TRAVIATA“
4. G. Puccini: „Dorettin san“, arija Magde iz opere „LASTAVICA“
5. G.Puccini: „Nessun Dorma“, arija Calafa iz opere “TURANDOT“
6. V. Bellini: „In mia man“, duet Norme i Pollionea iz opere „NORMA“
7. P. Mascagni: Intermezzo iz opere „CAVALLERIA RUSTICANA“
8. G. Donizetti: „Casta diva“, arija Norme iz opere „NORMA“
9. G. Bizet: „La fleur que tu m’avais jetée“, arija Don Josea iz opere „CARMEN“
10. A. Dvorak: „Mesičku na nebi hlubokem“, arija Rusalke iz opere „RUSALKA“
11. J. Gotovac: „Vidjele ste, siđoh odozgora“, arija Ere iz opere „ERO S ONOGA SVIJETA“
12. G.Puccini: „Vogliatemi bene“, duet Cio-Cio San i Pinkertona iz opere “MADAMA BUTTERFLY“

Koncert se održava 27. listopada 2022. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb.
Ulaz je SLOBODAN.

Biografija
Božimir Lovrić
hrvatski je mladodramski tenor nove generacije. Rođen je u Livnu. Njegov je vokalni talent otkrila mr. Kristina Beck-Kukavčić, kod koje upisuje solo pjevanje u srednjoj glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“. Diplomirao je pjevanje stekavši naziv magistar muzike na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi hrvatskog bas-baritona svjetskog glasa Giorgia Suriana.
Zbog izvrsnosti tijekom studija bio je dobitnik državne stipendije, a zatim stipendije grada Zagreba. Također je bio nagrađen i stipendijom od Universität für Musik und darstellende Kunst iz Beča za međunarodnu akademiju u Semmeringu.
Osvojio je prvu nagradu na hrvatskom pjevačkom natjecanju u Rijeci, te treću nagradu na državnom natjecanju u Dubrovniku. Bio je finalist i dobitnik nagrada mnogih međunarodnih natjecanja.
Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod uglednih svjetskih pjevača kao što su: Jaume Aragall, Peter Dvorsky, Marcello Giordani, Janez Lotrič, Nicola Martinucci, Eva Marton, Dunja Vejzović i dr.
Surađivao je s brojnim dirigentima kao što su: Nikša Bareza, Pavle Dešpalj, Loris Voltolini, George Petrou, Antonio Bellandi, Stjepan Mihaljinec, Natalie Murray Beale, Marcello Mottadelli, Filip Pavišić, Ivan Repušić, Valery Ryvkin, Fabrizio da Ros, Josip Šego, Mladen Tarbuk, Ivan Skender, Luka Vukšić, Tomislav Uhlik, Siniša Leopold i dr., kao i s redateljima: Krešimir Dolenčić, Maurizio Garcia Lozano, Janusz Kica, Stefano Ricci/Gianni Forte, Dominique Pitoiset, Ozren Prohić, Dora Ruždjak Podolski, Ivan Stefanutti i mnogim drugima.
Na opernoj pozornici debitirao je u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski“ kao Prvi oklopnik u operi W.A. Mozarta „Die Zauberflöte“ pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka.
Bio je u stalnom angažmanu kao solist opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a zatim kao redoviti gost solist.
Nastupio je u mnogim kazalištima i koncertnim dvoranama diljem Hrvatske i inozemstva. Među opernim ulogama izdvaju se nastupi u: Verdijevim operama “La traviata” (Gastone, Alfredo), “Les Vepres Siciliennes” (Danieli); Puccinijevim operama”Manon Lescaut” (Edmondo), „Madama Butterfly“(Goro, Pinkerton), „Turandot“ (Altoum, Princ), „Il tabarro“(Luigi); Mozartovim operama „Čarobna frula“(Čuvar vatre), “Le nozze di Figaro”(Don Basilio); zatim od Domenica Cimarose: “Il matrimonio segreto”(Paolino); Josepha Haydn “Lo speziale” (Mengone); P. I. Čajkovski „Evgenij Onjegin“(Lenski); Sergej Prokofiev „Zaljubljen u tri naranče“; u operi Josipa Hatzea „Adel i Mara“(Omer); studijski kao Lovro Juranić „Nikola Šubić Zrinjski“ od Ivana pl.Zajca, te kao Serano „La donna del lago“ od Gioachino Rossinija i dr. Nastupio je također, kao tenor solist u sakralnim i oratorijskim dijelima velikih skladatelja poput: „Stabat Mater“(Antonin Dvorak), “Nelson misa” (Joseph Haydn), „Hrvatska misa“ (Igor Kuljerić), „Carmen Boscovichianum“ (Boris Papandopulo) i mnogim drugima.

Ana Karuza Lovrić
koloraturni je sopran koja je magistrirala solo pjevanje u klasi M. Gojčete Silić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i usavršavala se u klasi primadone svjetskog glasa, Mirele Freni, kao prva i jedina hrvatica ikada primljena u njezin operni studio. U karijeri se najviše specjalizirala za Mozartijanski koloraturni fah i to posebno za ulogu Kraljice noći iz opere „Čarobna frula“. Tu je ulogu izvodila na brojnim koncertnim i opernim scenama. Nije joj ni stran repertoar Verdija (Traviata), Bellinija (Norma) i drugih skladatelja što zbog specifičnog timbra uvjerljivo donosi na scenu. Pjevala je s raznim orkestrima, dirigentima i na raznim scenama od čega bi vrijedilo istaknuti Filharmonijski bal s našim respektabilnim baritonom Vitomirom Marofom, maestrom U. Lajovicom i Zagrebačkom filharmonijom.
Robert Homen
rođen je u Kotoru 1972. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završava u Sarajevu, smjer – klavir. U tom razdoblju je osvajao nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima kao mladi pijanist. Diplomirao je Dirigiranje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade. Dugi niz godina djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ispočetka u svojstvu zborovođe, a potom i kao stalni operni dirigent. Kao dirigent radio je sa svim profesionalnim orkestrima i opernim kućama u Hrvatskoj. HNK Split, HNK Osijek, HNK Rijeka, HNK Zagreb (Stalni dirigent 10 godina), Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar (godinu dana kao šef – dirigent), Simfonijski puhački orkestar OSRH itd… Također je vrlo zapaženo surađivao s velikim brojem opernih kuća i orkestara u regiji, a i šire. Narodno pozorište u Sarajevu, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Teatro ‘Verdi’ – Trst, Crnogorski simfonijski orkestar… Stalni je gost dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije. Čest je član stručnih komisija na natjecanjima vokalnih ansambala i smotrama puhačkih orkestara te drži seminare iz dirigiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Stalno je zaposlen kako docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.