četvrtak, 26. listopada 2017. – 20 sati
– Galerija Centra –

TRIO BAKRAČ

Goran Bakrač, violina
Val Bakrač, violina
Maja Bakrač, klavir
Gost: Mihael Ros, kontrabas
Program:
R. Matz, W. A. Mozart, A. Zarzycky, M. De Falla,
F. Parać, T. Uhlik, D. Šostakovič

Ulaz na koncert je besplatan.

P r o g r a m:

R. Matz: Nokturno
W. A. Mozart: Sonata za violinu i klavir u e-molu, KV 304
Allegro
Tempo di Menuetto
A. Zarzycky: Mazurka u G-duru op.26 za violinu i klavir
M. De Falla: Suite populaire espagnole (ar. P. Kochanski)
El paño moruno
Nana
Canción
Polo
Asturiana
Jota
F. Parać: Ples barunice
T. Uhlik: Ragtime za Vala, Gorana i Maju
D. Šostakovič: Iz Pet stavaka za dvije violine i klavir
Preludij
Gavota
Polka

O umjetnicima:

Maja Bakrač je rođena 1963. Godine u Rijeci. Školovanje je započela i završila u Zagrebu.Kao 20-ogodišnjakinja diplomirala je u klasi prof.Pavice Gvozdić. Tijekom školovanja osvaja brojne prve nagrade. Također je dobitnica rektorove nagrade, nagrade HGZ-a te nagrade „Milka Trnina“ za najuspješniji koncert sezone koji je održala s bratom, violinistom Goranom Bakrač. Već s 9 godina prvi put je nastupala uz orkestar (Zagrebački solisti), a odonda nastupa i uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebački simfonijski orkestar, Bavarski simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar. Cijelovečernje recitale održava redovito u domovini i izvan nje (Italija, Austrija, Njemačka, Belgija, Sjedinjene Američke Države, Dominikanska Republika) na kojima su zastupljena mnoga zahtjevna djela klavirske literature. Podjednako je cijenjena i kao komorna glazbenica. Zaposlena je kao docent na Muzičkoj akademiji Zagreb , područni odsjek Rijeka.

Goran Bakrač (Zagreb 1961.) je diplomirao violinu 1981. godine u klasi prof. Kristijana Petrovića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao solist je nastupao uz orkestar Zagrebačke filharmonije, ansambl Zagrebačkih solista, Hrvatski komorni orkestar i Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda, te u duu s pijanisticom Majom Bakrač. Bio je član Zagrebačkog klavirskog tria, Gudačkog kvarteta Slavonsky, orkestra Zagrebačke filharmonije, zamjenik koncertmajstora i vođa dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, te koncertmajstor ansambla Windstrings i Hrvatskog komornog orkestra. Ipak, najznačajnije razdoblje njegova glazbenog djelovanja bilo je između 1987. i 2001. godine. Tada, kao član Zagrebačkog kvarteta intenzivno koncertira po cijelome svijetu, (London, Madrid, Barcelona, Lisabon, Beč, Prag, Pariz, Jeruzalem, Ankara, Tel Aviv, New York, Peking, New Delhi..), te nastupa u prestižnim dvoranama, (Beethovenhalle Bonn, Concertgebouw Amsterdam, Auditorio Manuel de Falla Granada, Opera House Sydney, Schauspielhaus Berlin..). Ostvario je i brojne turneje kao vođa drugih violina u ansamblu Zagrebačkih solista u periodu od 2002-2004., te od 2007-2010. godine. Snimio je 10 CD-a kao komorni glazbenik i solist. Gostovao je na značajnim glazbenim festivalima, te je snimao za domaće i strane radio postaje. Dobitnik je najznačajnije strukovne nagrade Milka Trnina za solistički recital u dvorani HGZ-a 2005. godine, a Diplomu Milka Trnina, 5 nagrada Porin, nagradu Ivana Lukačića, nagradu Kraljevine Španjolske i dr., te brojne povelje, plakete i zahvalnice dobio je kao član Zagrebačkog kvarteta i Zagrebačkih solista. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Bavi se jazzom i scenskom glazbom. Član je domaćih i stranih stručnih tijela i žirija. Od 1994. predaje komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, od 2011. u zvanju redovitog profesora.
Val Bakrač rođen je 1992. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi prof. Nenada Merlea. 2010. godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Oresta Shourgota, kod kojeg je diplomirao 2016. godine. Tijekom školovanja nastupio je na brojnim recitalima i koncertima, kako solistički tako i u komornim ansamblima. Nastupao je u brojnim europskim orkestrima, te pohađao seminare kod uglednih profesora kao što su Viktor Tretyakov, Natalia Likhopoi, Isaac Shuldman, Asya Kushner, Orest Shourgot, Armin Sešek i mnogi drugi. Osvojio je brojne nagrade među kojima su četiri prve sa državnih natjecanja HDGPP-a, te prva nagrada 2005. god., druga nagrada 2001. god. i treća nagrada 2009. god. na međunarodnom natjecanju Etide i skale u Zagrebu. Član je gudačkog kvarteta Libra, te povremeno nastupa sa ansamblom Glazbene staze, Zagrebačkim orkestrom mladih, Hrvatskim komornim orkestrom i Zagrebačkim solistima. Od 2016. godine stalni je član Zagrebačke filharmonije.
Mihael Ros, student je 2. godine kontrabasa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.