Četvrtak, 05. 04.2018 u 19.30 h

Nastupaju:

  • Arijana Gigliani Philipp, sopran
  • Bruno Philipp, klarinet
  • Edmund Borić -Andler, orgulje

Program:

Johann Sebastian Bach: Kantata Ich hatte viel Bekummernis, BWV 21 arija br.3 ”Seufzer tranen kummer not”  za glas, klarinet i orgulje
W.A.Mozart: Adagio iz Koncerta za klarinet i orkestar KV 622
Antonio Vivaldi: Il Giustino (arija Anastasia) ”Vedro con mio diletto”
Johann Sebastian Bach: Preludij u Es duru za orgulje BWV 552a
Pietro Mascagni: Ave Maria
A.Marcello: Koncert za klarinet i orgulje u d molu
Adagio-Presto
Willian Gomez: Ave Maria
Johann Sebastian Bach: Fuga u Es duru za orgulje BWV 552b
Cesar Franck: Panis Angelicus  za  sopran, klarinet i orgulje
Johann Sebastian Bach: Koncert u C-duru BWV 595
Allegro
J.S.Bach/C.Gounod: Ave Maria za sopran, klarinet i klavir

ARIJANA GIGLIANI PHILIPP rođena je u Sarajevu (1979.) gdje je završila nižu i srednju glazbenu školu odjel violine i solo-pjevanja. Nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji nastavlja usavršavanje kod renomiranog pedagoga i opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Redovito održava recitale u Hrvatskoj i inozemstvu kroz dugogodišnju suradnju s pijanistima Ivanom Batošem ,Anom Anconelli i Mariom Čoporom.Kao solistica nastupila je sa Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a , Komornim orkestrom 2007 i dr.  Snimala je za arhiv HRT-a. Debitirala je u operi Ivana pl. Zajca Nikola Šubić-Zrinski u ulozi Jelene u Narodnom Pozorištu u Sarajevu, te je s istom ulogom ostvarila gostovanja i izvrsne kritike u Bosni i Hercegovini. U kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci ostvarila je nastupe u operama G. Verdija Macbeth u ulozi Dame i ulogom Berte u operi G. Rossinija Il Barbiere di Seviglia. U HNK Osijek ostvarila je nastupe u operama Ivana pl. Zajca Nikola Šubić-Zrinski (Jelena) i gostovanja opere van matične pozornice, V. Bellini Norma (Adalgisa), G. Verdi Nabucco (Abigaille) studijska uloga, te koncerte i gostovanja s ansamblom HNK Osijek. Surađivala je kao solistica s dirigentima Vjekoslavom Šutejom, Nikšom Barezom, Juliom Marićem,  Nadom Matošević, Dariom Vučićem, Filipom Pavišićem, Mladenom Tutavcem, Ognjenom Bomoštarom, Tomislavom Fačinijem i dr. Godine 2008. dobitnica je prve nagrade i pobjednik cjelokupnog međunarodnog natjecanja Lazar Jovanović u Beogradu (Srbija). U ožujku 2010. godine dobitnica je još jedne prve nagrade na međunarodnom natjecanju Solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom (Crna Gora). Svoje bogato pedagoško iskustvo prenijela je na mnoge mlade pjevače s kojima je ostvarila veliki broj državnih i međunarodnih nagrada iz solo pjevanja i komorne glazbe. Profesorica je solo pjevanja na glazbenim školama Zlatka Balokovića i Bonar u Zagrebu.

 

EDMUND BORIĆ-ANDLER živi i djeluje u Zagrebu. Rođen i odrastao u Zadru. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj republici, Izraelu, SAD-u, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača  takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale,  ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku  i ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar. Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin  2010. 2013 godine mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. Godine 2015.  dobitnik  je diplome Milka Trnina  HDGU-a za 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti.Trenutno je na poslijediplomskom doktorskom studiju na odsjeku kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Prema sudu glazbene kritike Bruno Philipp (Zagreb, 1978) jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M.Arrigonona, W.Boeykensa, A.Paya, A.Brandhofera, T.Friedlia, P.Moraguesa i drugih. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošom, suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika PAPANDOPULO 2012. te osvojeno 2. mjesto na međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. Kroz nadahnuto kombiniranje različitih žanrova i stilskih razdoblja, njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M.Makar, N.Njirić, J.Magdić, T.Uhlik, D.Bobić, O.Jelaska. Njegove izvedbe često su praćene radio kritikom, baš kao i TV zapisom. Godine 2009. položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi ‘Croatia records’ promovirao je nosač zvuka ‘Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi’. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Od 2011. godine  aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije ‘Glazbena kutijica’ Obrazovnog programa Hrvatskog radija. Sudionik je međunarodnih seminara glazbenih pedagoga, a njegova dva stručna rada objavljena su u ‘Zborniku radova’. Profesor je klarineta i pročelnik duhačkog odsjeka na glazbenoj školi’Blagoje Bersa’ i  vanjski suradnik na  glazbenoj školi ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu.