Koncertni ciklus “Oni koji dolaze”
Galerija Centra

04.prosinac.2008 u 20 sati

PROGRAM:

G. Paisiello: Nel cor più non mi sento
I. pl. Zajc: Lastavicam
B. Bjelinski: Uspavanka – Iz ciklusa Ciciban
I. Albéniz: Iberia, 1. svezak
Preludio (Evocación)
Cádiz (El Puerto)
Sevilla (Corpus Christi en Sevilla)
E. Granados: 12 Španjolskih plesova
Andaluza
Rondalla
Aragonesa
W. A. Mozart: Batti, batti o bel Masetto – Arija iz opere «Don Giovanni»
G. F. Händel: Lascia ch’io pianga – Arija iz opere «Rinaldo»
W. A .Mozart: Vado ma dove
M. Meštrović: Child’s play 123-12-12
M. de Falla: Ples vatre
A. Adam: O, Holy night
F. Gruber: Silent Night
F. Mendelssohn: Hark! The herald angels sing

 

O izvođaču:

Korana Terešak
Korana Terešak, rođena je 1987. godine u Zagrebu.
Svoje je glazbeno obrazovanje započela u zboru «Zvjezdice» pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca. Svjetska natjecanja, brojna putovanja, te velika imena europske glazbene scene, iskustvo su koje je stekla sedmogodišnjim sudjelovanjem u «Zvjezdicama»
Kao djevojčica našla se i na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, kao dio dječjeg zbora u operama «Carmen» i «Patnje mladog Werthera».
2006. godine maturirala je teoretski smjer na srednjoj glazbenoj školi – «Glazbeno učilište Elly Bašić». Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja godinu dana uči pjevanje kod prof. Mire Zidarić. Uz bavljenje klasičnom glazbom, bitni su i njezini afiniteti prema jazzu i popularnoj glazbi, što je značilo sudjelovanje sa vrsnim mladim muzičarima, poput L. Janjanin, M. Grgića i M. Ferlana.
Danas je studentica solo pjevanja na Glazbenom odjelu Umjetničke akademije u Splitu, u klasi izv. prof. Cynthie Hansell – Bakić, a djeluje i kao vanjski suradnik zbora HNK u Splitu.
Usavršavala se na seminarima kod svjetskih pedagoga: Marvin Kenzee (Princeton, New Jersy), Norma Enns (Hannover) idr.
Osim klasike, polaznica je i jazz seminara.

 

Kristina Bjelopavlović Cesar

(rođ.u Zagrebu) laureat je međunarodnog pijanističkog natjecanja u Senigallii, kao i pobjednica međunarodnih pijanističkih natjecanja u Pietra Liguri, Pinerolu, Cortemilii; te je dobitnica 6 prvih nagrada na Hrvatskim državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe(među kojima je i dobitnica apsolutne prve nagrade – kao članica klavirskog dua- na natjecanju komornih sastava). Za akademsku godinu 2002./03. dobitnica je Rektorove nagrade.
Od 1997.-2003. stipendistica je Grada Zagreba. Sa 16 godina upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu, sa 20 godina diplomira u klasi prof. Sretne Meštrović; te na istoj ustanovi završava poslijediplomski studij kod prof. Marine Ambokadze. Također se usavršavala na domaćim i inozemnim seminarima kod uglednih klavirskih pedagoga (Ph. Fowke, P. Donohoe, A. Valdma, K. H. Kämmerling, E. Indjic, A. Ciccolini, N. Flores).
Eugen Indjić (pijanist i profesor na Akademiji u Parizu i Amsterdamu) opisuje ju kao “…čudesnu mladu pijanisticu razvijene glazbene osobnosti , istančane tehnike i osobitog glazbenog senzibiliteta”. Noel Flores ( prof. Bečke akademije) u njoj vidi “…snažnu i vrlo zanimljivu glazbenu osobnost. O skladbama koje svira ima vlastite zamisli i interpretira ih na vrlo zanimljiv način, temperamentno, projektivno i vrlo izražajno uz briljantnu tehniku sviranja.Čim počne svirati postaje jasno da je to glazbenica snažne scenske prezentnosti i pijanistica velikog solističkog talenta.”
Njeni koncerti su dobro prihvaćeni od publike ,a kritičari ju opisuju kao „glazbeni dragulj“, (G. F. Jelović za Hrvatski radio) „maštovitu pijanisticu čija je stilski besprijekorna interpretacija prožeta šarmantnom ljupkošću, kristalnog i predivnog toplog zvuka“, (P. Venuzzi Merzo za La voce del popolo) ; te joj koncerte ocjenjuju kao „koncert za pamćenje“ , „nesvakidašnji doživljaj virtuoznog pijanizma.“i zaključuju „da se pojavila zvijezda na našem pijanističkom nebu“ (Nenad Turkalj za Vjesnik)
Uspješno je nastupala kao solistica uz ansambl Zagrebačkih solista, Zagrebačku filharmoniju, Dubrovački simfonijski orkestar i Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca- Rijeka. Od 2004. ima status samostalnog umjetnika, redovito snima za Hrvatski radio, te predaje na Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik.
Od nedavnih važnijih nastupa ističe se serija koncerata po Hrvatskoj u sklopu akcije „Više glazbe, manje mina“- za razminiranje Hrvatske; koncertna turneja po Japanu (Tokyo, Kawasaki, Osaka, Kobe, Kyoto, Akita itd), zapaženi koncert na Festivalu hrvatske glazbe u Berlinu, te nadolazeći koncert na Festivalu hrvatske glazbe u Beču.