KONCERT

Galerija Centra

27.listopad.2011 u 20:00 sati

Program:

Niccolo Paganini
Sonata Centone za violinu i gitaru, Br. 1
Larghetto – Tempo di Marcia
Rondoncino

Sonata za violinu i gitaru Br. 3, Op. 3
Andante Sostenuto
Rondo – Molto allegro

Grande Sonata za gitaru
Romanza

Miroslav Miletić
Sonatina za violinu i gitaru
Allegro
Andante
Allegro

Niccolo Paganini
Duetto amoroso
Principio – Susret
Preghiera – Molba
Acconsentito – Pristanak
Timidezza – Sramežljivost
Contentezza – Sreća
Lite – Svađa
Pace – Pomirdba
Segnali d’amore – Znakovi ljubavi
Notizia della partenza – Vijest o odlasku
Distacco – Razdvojenost

O izvođaču:

Tara Horvat

„Ime violinistice Tare Horvat treba zapamtiti!“ „Ona raspolaže superiornim tehničkim umijećem, ali ono što kod nje najviše oduševljava zrelost je pristupa glazbi, čije su osnovne značajke genijalna raspjevanost u dionici koja dominira nad orkestrom u svoj punoći velike skladateljske muzikalnosti ruskoga majstora. Tara Horvat interpretirala je tu glazbu uživljenim pjevom toploga violinskog zvuka, od prvog do posljednjeg tona koncentrirano i oduševila sve u dvorani“.
– Z. Weber za „Vjesnik“, kritike koje je Tara Horvat zaslužila prilikom svog nastupa u Koncertnoj dvorani V. Lisinskog izvedbom Koncerta za violinu i orkestar u D-duru P. I. Čajkovskog u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra T. Fačinija. Isti koncert izvela je i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem M. Ramljak u Kneževom dvoru u Dubrovniku, 2012. godine, a 2013. godine ponovno je nastupala u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem M. Tarbuka.
Kao solistica Tara je nastupila još 2009. godine sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu izvedbom Koncerta za violinu i orkestar u e-molu F. Mendelssohn-Bartholdya, pod ravnanjem M. Tarbuka, a 2011. godine je u sklopu seminara u Weimaru odabrana za probu s Jenskom filharmonijom, svirajući Poemu E. Chaussona.
Tara se ističe i nizom recitala održanih u zemlji i inozemstvu. Od proljeća 2011. godine nastupa s klaviristom D. Gušćićem, a zajedno su održali zapažene recitale u Zagrebu, Bologni, Veneciji, Otočcu, Makarskoj, Omišu, Braču i Fiumicellu. S gitaristicom V. Bezzi održala je koncerte u Riminiju i Zagrebu pod naslovom „More nas ujedinjuje“. Održala je i recitale povodom 90. obljetnice Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te u ciklusu „Mladi u Matici“ u Zagrebu, a nastupala je i na koncertima ciklusa „Virtuoso“, Memorijalu „Franjo Krežma“ te na proslavi 15. obljetnice Waldorfske škole u Zagrebu. Sudjelovala je na mađunarodnim projektima „Le vie dell’ Amicizia“ u Raveni i Trstu, pod ravnanjem R. Muttija te na koncertima Festivala mladih na Korzici.
Trostruka državna pobjednica u svojoj kategoriji Tara je na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojila 10 prvih nagrada od kojih su najznačajnije prva nagrada na Hrvatskom državnom natjecanju 2012. godine, prva nagrada na međunarodnom natjecanju „Musica insieme“ te prva nagrada i nagrada Apsolutnog pobjednika na Međunarodnom natjecanju „Luigi Zanuccoli“ 2010. godine. Dobitnica je i Dekanove nagrade.
Rođena 1989. godine u Zagrebu Tara počinje svirati violinu tek sa 10 godina pri GU Elly Bašić. U jesen 2007. godine upisuje violinu na violinističkom odsjeku prestižne međunarodne akademije „Incontri col maestro“ u Imoli (Italija) te od onda pohađa sate kod Pavela Bermana i Maurizia Sciarrette. Muzičku akademiju u Zagrebu, kao prvoplasirana na prijemnom ispitu, upisuje 2008. godine, u klasi izv.prof. Oresta Shourgota, a 2012. godine upisuje
diplomski studij, također kao najbolja studentica na cijeloj generaciji. Od jeseni 2013. godine, u sklopu Erasmus studijske razmjene, studira u klasi prof. Mariane Sirbu u Leipzigu.
Tijekom školovanja redovito je pohađala seminare istaknutih muzičkih pedagoga: E. Huhn, M. Vermes, A. Koushner, G. Stullera, L. Sorokowa, O. Shourgota, P. Bermana, D. Schwarzberg, I. Turbana, V. Tretjakova. Početkom 2009. godine nastupila je na javnom seminaru koji je za studente Muzičke akademije u Zagrebu održao čuveni violinist i dirigent Schlomo Mintz.

 

Virginia Bezzi

Rođena je 1993. godine u Ceseni, Italija. Od malih je nogu zaljubljena u glazbu pa počinje svirati gitaru sa svojim ocem. Od 2003. godine učenica je profesora Alda Vianella i trenutačno je na osmoj godini konzervatorija. Također je i učenica posljednje godine prirodoslovno-matematičke gimnazije A. Einstein gdje svaku godinu polaže s odličnim uspjehom, kako iz glazbenih predmeta tako i iz općeobrazovnih predmeta, a gdje joj gitaru predaje profesorica Elisa Casadei Olivieri. Zadnjih nekoliko godina stalni je član sastava Arc En Ciel s kojim izvodi širok program klasične i kazališne glazbe. Usavršava se na seminarima priznatih pedagoga; Scott Kritzer, Sigrun Richter, Sabrina Vlaskalić, Giampaolo Bandini, Aldo Vianello. Godine 2008. osvojila je prvu nagradu na državnom natjecanju L. Zannuccoli u Soglianu al Rubicone, Italija.