Predbožićni koncert ZDRAVO KRALJU MLADI

Velika dvorana Centra

15.12.2012. U 19 sati

Sudjeluju:
FA „ŠILJAKOVINA“ – ŠILJAKOVINA
KUD „VELIKA MLAKA“ – VELIKA MLAKA
HPD „KUČANI“ – KUČE
KUD „GOLUB“ – BJELOVAR
KUD „TOMISLAV“ – SVETI IVAN ŽABNO
ZAVIČAJNA UDRUGA
„KORDUNAŠ KORANA“ – ZAGREB
KUD „ IVANČICA“ – DUGA RESA

 

KUD “Orač” – Mala Mlaka

Hrvatsko pjevačko i tamburaško društvo „Orač“ osnovano je 1919. g. u Maloj Mlaki, zaslugom tajnika Petra Fiolića. Prvi predsjednik bio je Šimun Fiolić a prvi zborovođa Petar Harapin. U zboru je nastupalo više od 30 aktivnih članova. G.1924 pokrovitelj je postao ugledni književnik i političar Stjepan Radić. Hrvatsko pjevačko i tamburaško društvo „ Orač“ djelovalo je do početka Drugog svjetskog rata, kad je prestalo s radom. Zapise o „Oraču“ nalazimo u „Povijest Turopolja“ Emilija Laszowskog, „ Turopoljski ljetopisi“(grupa autora) i u drugim povijesnim izdanjima.
KUD „Orač“ obnovljen je 1995.g. na poticaj mr. Bože Biškupića i skupine zaljubljenika u malomlačku kulturnu tradiciju. Danas „Orač“ posjeduje svoje narodne nošnje i tamburaške instrumente a u KUD-u djeluju tri sekcije : pjevačka ( voditeljica Antonija Mimica), tamburaška ( Mario Tuđina), folklorna starija( Josip Živković) i mlađa folklorna skupina. U“ Oraču“ nastupaju članovi različitih naraštaja koji čuvaju turopoljsku i hrvatsku kulturnu baštinu.
U organizaciji KUD-a „ Orač“ održavaju se različite kulturne priredbe u Maloj Mlaki : obilježavanje Jurjeva, Kulturno ljeto u Maloj Mlaki, Malomlački fašnik, božićni koncert itd. „Orač“ je ostvarijo suradnju s mnogobrojnim srodnim društvima : Pjevačko društvo „Turopoljke“, KUD „Radinje“ iz Siča, KUD „Seljačka sloga „ iz Preloga ,KUD „Sunjanka „ iz Sunje, HPD“Kučani „iz Kuča, HKUD“Brače Radić“ iz Zagreba i KUD „Desinec „ iz Desinca, KUD“Dučec“ iz Mraclina i dr.