AVANGARD TRIO – KONCERT

Galerija Centra

29.svibanj.2012 U 20 sati

P r o g r a m:

– Hačaturjan: Trio za violinu, klarinet i klavir (1932.)
Andante con dolore/ /Allegro/ /Moderato

– D. Milhaud: Suita za violinu, klarinet i klavir op.157b (1936.)
Ouverture/ / Divertissement/ /Jeu/ /Introduction et Final

– G. C. Menotti: Trio za violinu, klarinet i klavir (1996.)
Capriccio/ /Romanza/ /Envoi

– Stravinski: Priča o vojniku – koncertantna suita za klarinet, violinu i klavir
(Arr. Stravinski 1919.)
Marche du soldat/ /Le Violon du soldat/ /Petit Concert/ /Tango-Valse-Ragtime/
/Danse du Diable

 

O izvođaču:

Marco Graziani

Rođen je u Rijeci, gdje na Glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u dobi od sedam godina počinje učiti violinu (prof. K. Peljhan). Već je u osnovnoj glazbenoj školi dobivao nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima violinista. Povodom 180. obljetnice Glazbene škole nastupio je kao najmlađi i solist i izveo Koncert u a-molu J. S. Bacha uz pratnju Orkestra HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Uz redovnu nastavu, usavršava se na međunarodnim ljetnim školama. Stipendist je Grada Rijeke od 2002. godine, kao učenik Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, u kojoj je završio treći razred programa glazbenik violinist, s odličnim uspjehom. Tekuće akademske godine primljen je na prvu godinu studija violine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i usporedo pohađa nastavu i kod prof. Leonida Sorokova (red. prof. Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu), koji od 2004. postaje njegovim jedinim profesorom.
Završio je studij violine u lipnju 2010. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, najuspješniji je mladi hrvatski glazbenik u 2006. godini po izboru Zagrebačke filharmonije, te najuspješniji hrvatski violinist dvije godine zaredom (2005. i 2006., za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva) po izboru stručne komisije Fonda Stjepan Šulek (2007.). Pohađa seminare pod vodstvom uglednih profesora poput Dore Schwarzberg, Marine i Leonida Sorokowa, Alexandra Vinnitzkog i Zakhara Brona. Osvojio je mnoge prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupao je u Austriji, Sloveniji, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj i Japanu te nizu hrvatskih gradova. Zahvaljujući fondaciji Stauffer polazi ljetne seminare u Sieni na konzervatoriju Accademia Chigiana i mjesečne majstorske seminare koje održava poznati talijanski violinist Salvatore Accardo u Cremoni. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale , europskom natjecanju “Alfredo i Wanda Marcosig” u Goriziji, Istria Nobilissima i natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka. Na velikom međunarodnom violinističkom natjecanju 2006. u Lisabonu osvojio je treću nagradu, a na međunarodnom natjecanju gudača u Moskvi iste godine osvaja drugu nagradu. Pored ostalog, u zagrebačkoj palači Lisinski nastupio je kao solist 2004. u sklopu ciklusa “Audijencija – Priča o Kingu” svirajući na čuvenoj Guarnerijevoj violini King i kao solist uz orkestar (2006.). Dobitnik je godišnje Nagrade Grada Rijeke (2007.) za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Nastupao je s renomiranim orkestrima poput Orkestra Opere HNK iz Splita, orkestrom Opere HNK Zajca iz Rijeke, Hrvatskog komornog orkestra, Zagrebačkih solista, Zagrebačke i Slovenske filharmonije, Varždinskim komornim orkestrom, Kaunaškom filharmonijom, festivalskim orkestrom u Lisabonu i drugima. Kao solist i član komornih sastava uspješno nastupa diljem Europe, u Japanu i Rusiji. Zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade Adris, svira na violini Alessandra Gagliana iz 1720., u vlasništvu Zaklade Segelman.

 

Mihael Paar

Ubraja se u najperspektivnije mlade hrvatske klarinetiste. Svojim dorađenim i umjetnički osebujnim interpretacijama, te virtuoznom upotrebom posebnih izvođačkih tehnika, stekao je iznimnu reputaciju potvrđenu nizom vrijednih međunarodnih rezultata. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. J. Tonžetić), specijalizirao je njemačku školu klarineta na salzburškom Mozarteumu (prof. A. Brandhofer) stekavši naslov magistra umjetnosti cum laude.
Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je s velikim uspjehom debitirao uz simfonijski orkestar Windstrings. Od tada je ostvario niz koncerata i recitala, a poseban dojam ostavile su njegove izvedbe Koncerta za klarinet i orkestar A. Shawa i B. Bjelinskog, te Mozartovog i Weberovog Kvinteta. Solistički je nastupio u važnim hrvatskim i inozemnim koncertnim dvoranama (Yamaha New York, Walter Hall Toronto, Mozarteum Salzburg, Lisinski, HGZ), te na renomiranim međunarodnim festivalima (TSMAF, OLJK, SGJ, SCI Padova, Pasionska baština, Glazbena tribina Pula) uz ansamble kao što su Komorni orkestar Franjo Krežma, Samoborski gudači, Zagrebački kvartet, Kvartet Sebastian, Kvartet Mirabell i Mozarteumov kvartet. Kao jedini glazbenik iz Hrvatske, član je orkestralne Akademije Bečke filharmonije od 2010. godine.
Pobjednik je međunarodnog natjecanja u Padovi 2004. g. i međunarodnog natjecanja Ohridski biseri u Ohridu 2005. g. te dobitnik nagrade za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na Tribini Darko Lukić.Laureat je međunarodne Fondacije Solti za 2010. godinu, a kao kompozitor dobitnik je 3. nagrade na međunarodnom natjecanju za klavirsku kompoziciju u Bariju 2005. godine.
Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u cijelom rasponu repertoara, a posebnu sklonost iskazuje prema klasičnoj literaturi (s naglaskom na djelima W. A. Mozarta), u kojoj se kao prvi hrvatski klarinetist profilira u tumača autentičnog teksta na basetnom klarinetu. Njegova integralna izvedba Mozartovog Kvinteta K581 kojom su otvorene 18. Svečanosti Pasionske baštine prva je takva izvedba u Hrvatskoj uopće.

 

Krešimir Starčević

Rođen je u Zagrebu 1988. godine, a cijeli život živi u Velikoj Gorici. Klavir je počeo učiti tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi prof. Andreje Markulin. Nakon šestogodišnje osnove glazbene škole koju je završio u samo četiri godine, upisuje i srednju glazbenu školu te paralelno Ekonomsku školu Velika Gorica. Nakon trećeg razreda glazbene škole, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi red. prof. Đorđea Stanettija, gdje je sada odličan student pete godine. U želji da što brže napreduje pohađao je seminare Olge Cinkoburove, Salvatorea Spanoa, Manane Kandelaki, Rubena Dalibaltayana, Karl-Heinz Kämmerlinga, Eugena Indjića, Snežane Čadikovske, Anthonya Spiria, Javiera Rovire, Noela Floresa i Piotra Paleczynog. Na županijskim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga osvojio je drugu (Zagreb, 2003.; Varaždin 2009.) i prvu nagradu (Varaždin, 2007.), a na državnom natjecanju HDGPP-a u Dubrovniku 2007. osvojio je prvo mjesto i drugu nagradu (prva nije dodijeljena). Na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu 2006. dobitnik je druge nagrade.

Organizator je i voditelj ciklusa Virtuoso (ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu) te se u sklopu njega kao solist ili komorni glazbenik predstavio u Velikoj Gorici, Samoboru, Lipiku, Sisku, Delnicama, Zagrebu i Tuzli (BIH). Snimao je za Z1 televiziju, radio RVG, radio Sljeme, a nekoliko puta je sudjelovao na HRT-u u sklopu emisija „Zvučnjak“, „Dobro jutro, Hrvatska“ i „Majstori svirači“ (snimka koncerta iz Karlovca 2008.). Surađuje sa mladim hrvatskim glazbenicima saksofonistom Lovrom Merčepom, gitaristom Srđanom Bulatom, svira u klavirskom triju sa violinistom Marinom Marasom i violončelistom Smiljanom Mrčelom, a u lipnju 2011. godine održao je koncert s trubačem Vedranom Koceljem u Taru.

2008. godine izveo je 1. Klavirski koncert u C-duru L. van Beethovena sa Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu te dirigentom Mladenom Tarbukom, a 17. ožujka 2010. izveo je Klavirski koncert u a-molu R. Schumanna uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Sašu Britvića.

Sudjelovao je na uglednim festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Senjske glazbene večeri, Samoborksa glazbena jesen, „Musica Maxima 3“ (festival ruskog violinista Maxima Fedotova), u sklopu ciklusa Hrvatske glazbene scene mladih te u projektu „24 sata Chopian u HGZ-u“. U kolovozu 2010. sudjelovao je na International Sommerakademie Prag-Wien-Budapest u Reichenau u Austriji, gdje se usavršavao kod Jana Jiraceka von Arnima i Avedisa Kouyoumdjiana. U srpnju 2011. godine pohađao je pijanistički seminar prof. Borisa Romanova u Ohridu u Makedoniji.