14.listopad.2010 u 20 sati.

Program:

G. Frescobaldi – G. Cassado
Toccata

F. Schubert
Sonatina u D-duru op.137 br.1

A. Zemlinsky
Drei Stücke

R. Schumann
Tri romance

F. Chopin
Polonaise brillante op. 3

Ulaz na koncert je besplatan.

 

O izvođaču:

Mia Elezović

Pijanistica Mia Elezović (Zagreb, 1975.) studirala je i kao devetnaestgodišnjakinja diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Studij glazbe nastavila je 1995. na Visokoj glazbenoj školi [Hochschule für Musik] u Beču u klasi prof. Hansa Petermandla, a kasnije se usavršavala i u klasi prof. Herberta Seidela na Visokoj glazbenoj školi [Musikhochschule] u Frankfurtu. Usporedo s usavršavanjem u inozemstvu, pripremala je i magisterij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kojega je iznimno uspješno i apsolvirala. U veljači 2002. diplomirala je klavir i na Visokoj glazbenoj školi u Frankfurtu.
Tijekom studija klavira i stručnih usavršavanja Mia Elezović je sudjelovala u mnogim majstorskim tečajevima i radionicama svjetski renomiranih profesora (Stephen Bishop-Kovacevich, Edith Picht-Axenfeld, Hiroko Nakamura, Oksana Jablonskaja, Leonard Hokanson, John Perry, Jean-François Antonioli, John O’Conor, Daniel Pollack, Philippe Entremont, Lee Fiser, Mauro Giundani).
Od 1999. do 2004. godine podučavala je mlade pijaniste na Internacionalnoj školi u Frankfurtu [Frankfurt International School]. 2004. godine japanska ju je Vlada pozvala na desetmjesečni studijski boravak u Kyoto, tijekom kojega se na Muzičkoj akademiji Showa [Showa Academia Musicae] posvetila intenzivnom studiju djela za glasovir suvremenih japanskih skladatelja.
Od 2005. do 2006. godine bila je docentica na klavirskom odsjeku Umjetničkoga sveučilišta u Kyotu [Kyoto City University of Arts] i na Britanskoj školi [British School] u Tokiju. Istodobno je bila pozvana na festival Terra Magica u Poreču, gdje je kao docentica održavala majstorske tečajeve te ujedno i koncertirala.
Nakon uspješne audicije 2006. godine u Madridu, Mia Elezović angažirana je kao solopijanistica u tamošnjem Španjolskom nacionalnom ansamblu za suvremenu glazbu [Spanish National Ensemble for Contemporary Music].
U rujnu 2007. godine Mia Elezović seli u New York, gdje je od Glazbene škole Manhattan [Man-hattan School of Music] dobila punu stipendiju te započela specijalizaciju u programu Contem-porary Performance, utemeljenom na proučavanju i izvođenju djela suvremenih skladatelja. Dvije godine kasnije tu je specijalizaciju uspješno završila još jednim magisterijem. Tijekom tog studijskog boravka u New Yorku nastupala je u Carnegie Hallu i Klavirskom salonu Yamaha, a za pjevačke su ju recitale rado angažirali profesori Mark Oswald, Marianne Barrett i Gait Sirguey. 2007. bila je angažirana kao docentica na Glazbenoj školi Alpha [Alpha School of Music (Queens, New York)] i na Muzičkoj akademiji Bergen [Bergen Academy of Music (Oradell, New Jersey)]. 2008. podučavala je mlade pijaniste na Ljetnoj glazbenoj školi u Westfieldu [Westfield-Summer-Music-Programm] te 2008. i 2009. na Školi Ross [Ross School] u New Yorku. Od studenoga 2010. predaje na Kraljevskom konzervatoriju u Liègeu [Conservatoire royal de Liège (Belgija)].
Mia Elezović je vrlo rano započela svoju međunarodnu koncertantnu aktivnost. Održala je brojne solističke klavirske recitale, a nastupala je i u mnogim različitim komornim sastavima u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Španjolskoj, Japanu i Americi. Kao solistica nastupala je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom te Gudačkim orkestrom Gaudeamus. Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Pascal Rophé, Peter Škerjanec i Zlatan Srzić tek su neki od dirigenata s kojima je do danas vrlo uspješno surađivala. Bila je stipendistica nekoliko uglednih institucija: Fondazione Roma (1994-1996), Soros Foundation (1996/97), Rotary Deutschland (1999/2000) i Ministarstva kulture Republike Hrvatske (2002/2003).
Uz česta i zapažena gostovanja u radijskim i televizijskim programima u Hrvatskoj i Njemačkoj, Mia Elezović rado nastupa na mnogim domaćim i inozemnim ozbiljnoglazbenim festivalima. Spomenimo tek neke: Muzički Biennale Zagreb, Hamamatsu Music Academy Festival (Japan), Schleswig-Holstein Musik Festival (Njemačka), International Holland Music Sessions (Nizozemska), International Keyboard Festival (New York, SAD), Las Vegas Music Festival (SAD), Meranofest (Italija), itd. Kao pijanistica istančanoga sluha, ali i profinjenoga smisla za komorno muziciranje rado je sudjelovala u brojnim glazbenim projektima poput, primjerice, Ljetnih majstorskih tečajeva Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Tu je, od 1996. do 1999. godine, i nastupala s violinistom Geoffryem Whartonom (koncertnim majstorom Orkestra Gürzenich iz Kölna), violistom Vincentom Royerom i violončelistom Johannesom Nauberom. U Frankfurtu je surađivala s prof. Marie-Luise Neunecker (rog), prof. Reinhardom Nietertom (trombon) i prof. Maurom Giundaniem (solopjevanje) i njihovim studentima. U Hrvatskoj je nastupala s poznatim Zagrebačkim gitarskim triom, s kojim je na digitalni nosač zvuka snimila skladbu Tri sonetne bagatele Rubena Radice.

 

NAGRADE I POSTIGNUĆA:

1991. – 1. nagrada na Međunarodnom (hrvatsko-japanskom) pijanističkom natjecanju u Zagrebu
1992. – 1. nagrada na European Music Competition “Città di Moncalieri” (Italija)
1992. – 3. nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Rimu (Italija)
1995. – Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za japansku koncertnu turneju
1996. – finalistica Međunarodnoga pijanističkog natjecanja u Kobeu (Japan)
1996. – 1. nagrada na Tribini mladih glazbenih umjetnika »Darko Lukić« u Zagrebu te
posebna nagrada Hrvatskoga društva skladatelja za cijelovečernji koncert
s djelima hrvatskih skladatelja
1999. – polufinalistica Međunarodnoga pijanističkog natjecanja »Seiler« u Kitzingenu (Njemačka)
2001. – nagrada Zaklade »Da Ponte« (Njemačka)

 

Johannes Nauber

Značajni je njemački glazbenik zamjetne reputacije kao vrstan interpret, ali i glazbeni pedagog vrlo dobro poznat kako glazbenoj publici , tako i učenicima i studentima glazbe u Hrvatskoj.