MIROKADO KVARTET

12.studeni.2011 od 20:00 sati

Program:

Miro Kadoić – alto & soprano saxophone

Blaž Jurjevčič – piano

Nikola Matošić – bass

Gašper Bertoncelj – drums

Ivan Kapec – guitar on tracks 1,3 & 7

 

O izvođaču:

Miro Kadoić

Snimio je novi album Free Point za Aquarius records. Nakon odličnog albuma Monster in The Garden iz 2008. g. Kadoićev Mirokado kvartet otišao je još dublje u rješavanja onih pitanja kojim su se bavili svi posvećeni jazz glazbenici. Kompletnost, originalnost i ozbiljnost albuma Free Point odmiče Mirokado kvartet od olakog shvaćanja jazz glazbe kao kulise i zabave.
Free Point je tehnički termin koji se koristi u procesu bušenja i izvlačenja crnog zlata na naftnim bušotinama širom svijeta. Free Point označava točku ili dubinu do koje svrdlo može slobodno bušiti, a da se može izvući bez zaglavljivanja. Ta dubina je ovisna o debljini, pritisku i kvaliteti alata i samom tlu kako bi se išlo dublje od slojeva muljevite i blatne vode i došlo do onog vrijednog, nafte.
Sa druge strane Free Point je točka oslobođenja od utega svega onog što jazz glazbenika odvraća od posvećenja njegovoj jedinoj religiji, glazbi.

Nakon što se u osamdesetim godinama prošloga stoljeća potvrdio kao jedan od najnadarenijih hrvatskih jazz glazbenika, multiinstrumentalist (saksofonist, klarinetist i flautist) Miro Kadoić je svoje jazz vještine usavršavao u New Yorku, ali i godinama svirajući u Big Bandu RTV Slovenija. Upravo je kao član tog orkestra stekao ogromno iskustvo ostvarivši suradnje s vodećim svjetskim skladateljima, aranžerima, dirigentima i solistima, ali i upoznajući se s aktualnim kretanjima na svjetskoj jazz sceni. U tom je razdoblju, od 1993. do 2005., stekao suradnike u vodećim slovenskim glazbenicima s kojima je nastavio svirati i po povratku u Hrvatsku, primjerice u vlastitim sastavima Ten Directions i Mirokado orkestar. Nakon sjajnog albuma “Monster in The Garden” iz 2008., što ga je snimio s kvartetom u kojem sviraju mlađi hrvatski glazbenici, za diskografsku kuću Aquarius Records snimio je novi album, ali ovaj s kompetentnim slovenskim jazz glazbenicima s kojima je po povratku iz Slovenije redovito svirao, te dugogodišnjim suradnikom, zagrebačkim gitaristom Ivanom Kapecom kao gostom u nekoliko izvedbi.
I ovim se albumom Kadoić predstavlja kao kompletan jazz glazbenik koji poput kakvog istražitelja, odvjetnika, suca pažljivo i zrelo promišlja sve segmente glazbenog djela, od sumnje na počinjenje djela (osmišljavanja koncepta), preko optužbe (skladateljske maštovitosti) i izlaganja obrane ili tužitelja (vlastitog načina iščitavanja djela) do osude (aranžmana) i egzekucije (provedbe svojih zamisli u suradnji s članovima sastava). Svaki od ovih segmenata u sudskom procesu “protiv” jazz glazbe ima uporište u glazbenoj potkovanosti, ali i kreativnosti, razigranosti… U svojoj razigranosti Kadoić i prijatelji poput djece u igri zaboravljaju na tehničke mogućnosti svojih igračaka – glazbala. Ona im služe za ostvarenje svih svojih maštarija, da se uz njihovu pomoć dobro zabave, da naprave sve što su zamislili iako tako nešto nikad nitko možda nije uspio smisliti. Kad takav dojam ostavlja glazba koja sadrži sve karakteristike ozbiljnog umjetničkog djela, koja propituje suvremena stremljenja na svjetskoj glazbenoj sceni ne zaboravljajući zdravu tradiciju, ali i cjelokupni umjetnikov stvaralački potencijal, možemo reći da se radi o uspjelom i kreativnom glazbenom djelu. Davor Hrvoj

CD – Free Point

1. Ann 4:53 (Kadoić)

2. Illumination Nocturne 7:00 (Kadoić)

3. Moonflowers 4:14 (Kadoić)

4. Dulele Sun (Eeba Aaba!) 7:07 (Kadoić)

5. Empty Handed Man 8:02 (Kadoić)

6. Invitation 7:19 (B. Kaper)

7. Istriana 4:51 (Kadoić)

8. Vitro 6:32 (Kadoić)