MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR ŽIDOVSKE OPĆINE ZAGREB “LIRA”

četvrtak, 1. lipnja 2017.  –  20 sati

– Galerija Centra –

dirigent: Robert Homen

program:
E. Cossetto, I. pl. Zajc, G. Verdi, E. Elgar, E. Bloch, G. Caccini,
P. Attaignant, G. de Marzi, St. Mokranjac, N. Hirsh-A. Levanon, J. Gallus,
duhovne i narodne pjesme

Ulaz na koncert je besplatan.
___________________________________________
P r o g r a m:

– Jacobus Gallus…………………………………………………….ECCE COMODO
– Židovska trad. (arr. Emil Cossetto)………………………………EREV SHEL SHOSANIM
– Nurit Hirsh (arr. Arse Levanon) – Iz “Kaddish service”………..OSE SHALOM
– Ernest Bloch – Psalm 19:14……………………………………..SILENT DEVOTION AND RESPONSE
– Ivan pl. Zajc………………………………………………………..AVE MARIA
– Giuseppe Verdi (opera “Nabuccco”)…………………………….ZBOR ŽIDOVA – VA PENSIERO
– Giuseppe de Marzi………………………………………………..SIGNORE DELLE CIME
– Židovska trad. (arr. Emil Cossetto)………………………………HAVA NAGILA
– Pierre Attaignant…………………………………………………..TURDION
– Emil Cossetto / stihovi: Fran Galović/…………………………..MJESEČINA
– Brazilsak trad. (arr. Emil Cossetto)………………………………MUIE RENDERA
– Stevan St. Mokranjac – liturgijska……………………………….TEBE POEM
– Duhovna trad……………………………………………………….BLIŽE O BOŽE MOJ
– Edward Elgar……………………………………………………….AVE VERUM
– Giulio Caccini……………………………………………………….AVE MARIA

MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR ŽIDOVSKE OPĆINE ZAGREB „LIRA“

Ove, 2017. godine, Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb »LIRA« obilježava 63. obljetnicu osnutka i kontinuiranog djelovanja. Specifičnost ovog zbora je u činjenici da je osnovan od Židovske općine u Zagrebu 1954. godine s ciljem da se nakon holokausta sačuvaju od zaborava sve vrste židovskih zborskih pjesama (sinagogalne-liturgijske, jidiš, španjolsko-sefardske romance i hebrejski folklorni napjevi).
Tijekom godina, uzimajući u obzir djelovanje u okvirima Hrvatske i pronošenja kulture i tradicije Židova iz Hrvatske repertoire Zbora je proširen hrvatskim folklornim napjevima, izvornim i obradama, kao i duhovnim skladbama svih razdoblja i autora, a za određene prigode. Standardni repertoire odražava tu mješovitost u omjeru 50.50 židovskog i ne-židovskog ostalog repertoire-a.
S ponosom možemo reći da je, ne samo u Hrvatskoj, već i drugim zemljama i kontinentima, zbor »LIRA« premašio najoptimističnija očekivanja osnivača. Zbor »LIRA« je kroz protekle godine bila promicatelj, ne samo židovske glazbene kulture, već i hrvatske kulturne baštine kao i svjetski poznatih skladatelja.
Kroz razdoblje od 63. godina postojanja, organizirane su brojne turneje zbora »LIRE«, na četiri kontinenta i dvadeset metropola u skoro cijeloj Europi, dva puta u SAD-u (New York, Washington, Pittsburgh, Cleveland itd.), u Kanadi (Toronto), Australija (Melbourne, Cambera, Sydney) i šest puta u Izraelu.
Zbor »LIRA« je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja na međunarodnim natjecanjima i festivalima. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba za 1996. godinu.
Zborom su dirigirali istaknuti dirigenti Hrvatske. Tako je Emil Cossetto, dirigent i skladatelj, 44 godine umjetnički vodio ovaj zbor. On je dobio nagrade za životno djelo Vladimir Nazor i Porin. Dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik, dobitnik nagrade za glazbu Josip Slavenski i profesor na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu umjetnički je vodio zbor četiri godine.
Već 13 godina dirigent zbora »LIRA« je Robert Homen. Već 2003. godine zabilježio je prve uspjehe sa Zborom u Bernu i Ženevi. Također je dirigent Opere HNK u Zagrebu i ubraja se među najuspješnije dirigente mlađe generacije,a od 2013.je i docent na katedri dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Zbor je snimio velik broj LP ploča, kaseta, DVD-a i CD-a u Zagrebu,Subotici,Novom Sadu, Parizu, Lyonu, Birminghamu, te u Italiji (Loretto) i Španjolskoj (Vittoria).
Na jubilarnom XX. Svjetskom festivalu pjevačkih zborova u Jeruzalemu (ZIMRIYA). Zbor »LIRA« dobio je najbolju stručnu kritiku najprestižnijeg lista Izraela i židovske dijaspore, Jerusalem Posta od 10. kolovoza 2004.
Od značajnijih gostovanja u inozemstvu (Europa) poslednjih 8 godina ističemo: godine 2009., »LIRA« je gostovala u Zlatnoj sinagogi u Pragu, židovskim općinama u Somboru i Subotici, Novome Sadu te sinagogi u Sarajevu. Zbor je gostovao na IV.i V.regionalnoj smotri zborova u Bosanskoj Krupi,te na festivalu zborova u Ohridu.
2014. »LIRA« je priredila 2 cjelovečernja koncerta u Crnoj Gori i to u Budvi –Kristalna dvorana hotela “Avala” i u Katedrali sv.Trifuna u Kotoru. Zbor na spomenutim i ostalim gostovanjima izvodi židovsku zborsku glazbu kao i hrvatski, te svjetski repertoar eminentnih skladatelja.
U lipnju 2015.godine Zbor „LIRA“ je gostovao u Balchiku, Bugarska (Crno More) na međunarodnom festivalu „Czernomorsky zvutzi“.
Za vrijeme Domovinskog rata i nakon njega, zbor »LIRA« je bio svojevrstan ambasador hrvatske kulture. Poglavito, nakon uspješnog gostovanja u Izraelu, uspostavljen je diplomatski odnos dviju država,te s ponosom možemo istaknuti i našu ulogu u prepoznavanju i potvrđivanju Republike
Hrvatske kao moderne demokratske države,multietničke i multireligijske koja poštuje nacionalne manjine i njeguje njihove posebnosti.
Robert Homen
dirigent: Robert Homen

Robert Homen, rođen je u Kotoru 07.06.1972. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završava u Sarajevu, smjer – Klavir. U tom razdbolju je osvajao nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima kao mladi pijanist. Diplomirao je Dirigiranje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Dugi niz godina djeluje u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu,ispočetka u svojstvu zborovođe a potom i kao stalni operni dirigent. Kao dirigent radio je sa mnogim orkestrima i opernim kućama u Hrvatskoj i šire ( HNK Split, HNK Osijek,Narodno Pozorište u Sarajevu, Zagrebačka Filharmonija, Dubrovački Simfonijski Orkestar, Podgorički simfonijski Orkestar, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Teatro ‘Verdi’ – Trst, Simfonijski Puhački Orkestar OSRH… Čest je gost dirigent Zbora Hrvatske Radio Televizije. Vodio je zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu – ‘Palma’ s kojim je osvajao brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima ( četiri puta apsolutni prvak Hrvatske, zlatna plaketa i 1. nagrada na natjecanju G. P. Da Palestrina – Rim, Zlato na svjetskoj smotri zborova u Ukrajini – Lavov i još mnoga druga… ). Trenutno vodi Zbor Židovske Općine u Zagrebu – ‘Lira’ s kojim je također osvajao mnoge nagrade na državnim i svjetskim smotrama i s kojim je gostovao širom svijeta ( Europa, Australija, Israel, Amerika…) Čest je član stručnih komisija na natjecanjima vokalnih ansambala i smotrama puhačkih orkestara te drži seminare iz dirigiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Redovni je profesor na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.

MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR ŽIDOVSKE OPĆINE ZAGREB “LIRA”
Junija Palmotića 16, 10000 Zagreb
mob.: +385 99 8532 263 E-mail: lira.mpz@gmail.com