KONCERT

Galerija Centra

11.travanj.2013 u 20 sati

Renata Penezić, flauta
Petar Kovačić, violončelo
Zarija Alajbeg Galuf, klavir

 

P r o g r a m:

· J. Nepomuk Hummel: Trio za flautu, violoncello i klavir op. 78
(1732.-1809.)
· Rudolf Matz: Balada
· Astor Piazzola: Fuga y Misterio
· Carl Maria von Weber: Trio u g-molu Op.63 za flautu, violoncello i klavir

 

O izvođaču:

Trio Osor

Na poticaj gospodina D. Marušića, osnivača Osorskih glazbenih večeri, sastav u kojem sviraju Renata Penezić – flauta, Petar Kovačić – violončelo i Zarija Alajbeg Galuf -klavir, nazvao se Trio Osor i pod tim imenom 2007. god. prvi puta uspješno nastupio na Osorskim glazbenim svečanostima. Članove ansambla povezuje želja za komornim muziciranjem, a posebice otkrivanje novih djela za ovaj ne tako česti, neklasični sastav. U širokom repertoaru koji se proteže od baroka do suvremenih autora i to mahom originalnih djela pisanih za ovaj sastav, nalaze se i djela domaćih kompozitora posvećenih upravo ovom Triu i praizvedenih na Osoru.
Renata Penezić, flauta – školovanje je započela u Hrvatskoj kod prof. Vesne Zornjak i nastavila u Sloveniji gdje je 1994. godine diplomirala na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Fedje Rupela. Dobitnica je nekoliko nagrada na državnim natjecanjima u Hrvatskoj i Sloveniji. Još za vrijeme treće godine studija Renata Penezić postaje članicom Zagrebačke filharmonije na mjestu prve (solo) flaute što joj je pružilo mogućnost suradnje sa mnogobrojnim poznatim domaćim i inozemnim umjetnicima
Nakon diplome, Renata Penezić osvaja njemačku stipendiju Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) i upisuje poslije-diplomski studij na prestižnoj glazbenoj akademiji u Kölnu Hochschule für Musik u klasi prof. Andrasa Adorjana.
Želja za kontinuiranim usavršavanjem i praćenjem svjetskih izvodilačkih trendova odvela ju je na seminare u Velikoj Britaniji i Francuskoj, kod Trevora Waya, Y. P. Artauda i A. Mariona.
Osim nastupa kao članica Zagrebačke filharmonije i solističkih nastupa, njeguje i komorno muziciranje surađujući sa priznatim hrvatskim i inozemnim glazbenim umjetnicima i ansamblima među kojima su gitarist Darko Petrinjak, oboist Branko Mihanović, fagotist Knut Sonstevold, violinistica Chaterine Mackintosh, sopranistice Nancy Argenta i Lidija Horvat – Dunjko, tubist Krunoslav Babić, harfistica Nicoletta Sanzin, čembalistica Višnja Mažuran. Članica je ansambla Musica Viva.
Iako je stalno tražena kao izvodač, Renata Penezić uspješno usklađuje obveze koncertnih podija sa zvanjem docentice flaute na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Petar Kovačić, violončelo

Rođen je 1980. godine u Rijeci, gdje završava violončelo na srednjoj glazbenoj školi “Ivan Matetic Ronjgov”, u klasi prof. J. Šepića. Od 1998. studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. N. Ruževića, a potom A. Petrača, u čijoj klasi i diplomira 2001. godine s odličnim uspjehom. Tijekom studija pohađa trogodišnji tečaj za usavršavanje pri fondaciji Romano Romanini u Bresciji (Italija), pod vodstvom violončelista Maria Brunella. Godine 2001. upisuje Hochschule für Musik u Saarbrückenu (Njemačka), gdje nastavlja studij violončela u klasi prof. Gustava Riviniusa. Godine 2003. diplomira s najvišim ocjenama, te upisuje poslijediplomski studij, također u klasi prof. G. Riviniusa. 2005. godine uspješno završava poslijediplomski studij.
Dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima 1996. i 1998. godine, te I. nagrade na natjecanju Alpe Adria 1999. u Goriziji (Italija). Godine 2000. osvojio je I. mjesto na “Natjecanju riječkih glazbenika”, te posebnu nagradu žirija za najbolje izvedenu skladbu: Suita za violoncello solo G. Cassadoa. U akademskoj godini 2000/2001. dobio je Dekanovu nagradu, a 2003. godine osvojio je II. nagradu na međunarodnom natjecanju Walter Gieseking u Saarbrückenu (Njemačka).
Od 2003. djeluje u HNK “Ivan pl. Zajc” kao solo čelist Riječke opere.
Kao solist nastupio je s komornim orkestrom Windstrings (Zagreb), sa Zagrebačkom filharmonijom, sa Simfonijskim orkestrom opere HNK “Ivan pl. Zajc” iz Rijeke, Riječkom filharmonijom, te Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.
Redovito održava recitale s pijanisticom Ninom Kovačić.
Zarija Alajbeg Galuf, klavir – rođena u Splitu, srednju je glazbenu školu završila u klasi prof. Vesne Zoković. 1991. godine diplomirala je u klasi prof. Ksenije Kos na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje se dodatno posvetila studiranju komorne glazbe kod prof. Andreja Petrača. Interes za komorno muziciranje odveo ju je do “Scuole superiore del Trio di Trieste” koju je apsolvirala kao stipendistica “United World College of Adriatic”. Tijekom cijelog školovanja sudjelovala je na brojnim seminarima i majstorskim tečajevima vrhunskih pedagoga u zemlji i inozemstvu (R. Kehrer, E. Timakin, K. Taylor, D. Kraus, G. Veemayer, D. Grigorjan). Koncertna karijera Zarije Alajbeg Galuf posljednjih godina uključuje solističke i komorne recitale u sklopu Dubrovačkog ljetnog festivala i Osorskih glazbenih večeri, Bolskog, Hvarskog i Trogirskog ljeta, te u koncertnim dvoranama u Splitu i Zagrebu. Imala je priliku koncertirati i u Italiji, Švicarskoj, Danskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. Djelovala je kao umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao i na ljetnim seminarima Tria Orlando u Sorentu, te M. Hayashija i K. Botvaya u Grožnjanu. S flautisticom Anom Domančić snimila je kompaktni disk “Francuska glazba za flautu i glasovir s početka stoljeća”. Kao članica raznih komornih ansambala višekratno je snimala za Hrvatsku radio-televiziju. Od 1991. uspješno radi i kao glazbeni pedagog.