VEČER KLASIČNIH ROMANSI

 Ksenija Kovačić, sopran

Davor Ljubić, glasovir

– novi termin –

 

četvrtak, 16. prosinca 2021. u 20 sati

Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb

 

 

“Kad bi moji stihovi imali krila, letjeli bi kroz noć, kao ljubav…”

(prema stihovima Victora Hugoa)

 

Centar za kulturu Novi Zagreb, nakon odgode koncerta koji se trebao održati 25. studenog,  poziva ljubitelje klasične glazbe na novi datum besplatnog koncerta sopranistice Ksenije Kovačić uz klavirsku pratnju Davora Ljubića pod nazivom „Večer klasičnih romansi“ 16. prosinca 2021. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb.

 

Ovi ugledni hrvatski glazbenici predstavljaju bogati program koji će se svidjeti svim generacijama. U trenucima dok smo svakodnevno okruženi vijestima o pandemiji koronavirusa, vodili smo se idejom da večer klasičnih romansi zagrije srce i dušu naših građana.

 

Toplim, veselim i ponešto nostalgičnim melodijama Brahmsa, Griega, Mozarta, Dvořáka i Puccinija obogatit ćemo ovogodišnji ciklus klasične glazbe u Centru za kulturu Novi Zagreb, a neposredno prije Božića, 23. prosinca završit ćemo ciklus klasike božićnim glazbenim programom i gostovanjem Le Tria.

 

Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala. Koncert se održava uz obavezno predočenje COVID potvrde.

 

Biografije

Ksenija Kovačić rođena je u Varaždinu gdje je pohađala Srednju glazbenu školu. Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Cynthie Hansell-Bakić. Postdiplomski studij nastavlja u Grazu na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost gdje je magistrirala pjevanje u klasi profesorice Agathe Kania – Knobloch. Dvogodišnju specijalizaciju iz Lieda i oratorija završava u klasama profesora Gerharda Zellera i Karlheinza Donauera. Kontinuirano se usavršava na međunarodnim seminarima eminentnih pjevača KS. Petera Dvorskog, KS. Renate Holm, KS. Gottfrieda Hornika i Zlatice Livorove. Na kazališnim daskama Opere u Grazu, Theater im Palais Graz, MUMUTH, Stadttheater Leoben te u Musikverein für Steiermark utjelovila je uloge: Pamina (Die Zauberflöte), Gretel(Hänsel und Gretel), Susanna (Le nozze di Figaro), Badiˈat (LˈUpuppa), Marie (Prodana nevjesta), Prinzessin Schlafittchen (Das Traumfresserchen), Erste Dienerin i Solo Stimme (Frau ohne Schatten). U sklopu festivala “Steirischer Herbst” sudjelovala je u praizvedbi opere “Lies and sorrow” Maura Montalbettia u kojoj se predstavila glavnom ulogom Donne I. Surađivala je s eminentnim redateljima poput Michaela Sturmingera (Das Traumfresserchen), Marca Artura Marellia (Frau ohne Schatten) i Christiana Pöppelreitera (Die Zauberflöte, Hänsel und Gretel, LˈUpuppa). Sudjeluje na brojnim recitalima, koncertima i festivalima u Austriji, Slovačkoj, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Dobitnica je nagrade “Best of south east.”

 

Davor Ljubić (1981.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirao na Visokoj školi za glazbu u Freiburgu, Njemačka. Solistički nastupa u domovini i inozemstvu (BiH, Austrija, Njemačka, Italija, Kina, SAD). Orguljaš je crkve sv. Blaža u Zagrebu. Zaposlen je na odsjeku za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu. Od značajnih nastupa potrebno je izdvojiti koncerte na Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama, nastupe u okviru Pasionske baštine u Zagrebu te Zadarskog i Senjskog ljeta. Sudjelovao je na nekoliko snimanja za HRT te sa Zagrebačkim solistima snimio Godišnja doba Antonija Vivaldija. U istom je ansamblu nastupao izvodeći dionicu basso continuo nekoliko sezona. Tražen je kao korepetitor za brojne nastupe i seminare pjevanja. Redovito nastupa u projektima Opere BB kao pjevač i glumac.

 

Program koncerta:

Johannes Brahms (1833-1897): O vječnoj ljubavi (Von ewiger Liebe) iz ciklusa Četiri pjesme, op.43, br.1

(stihovi: August Heinrich Hoffmann von Fallersleben prema narodnoj pjesmi)

 

Edvard Grieg (1843-1907): Volim te (Jeg elsker Dig) iz ciklusa Melodije srca, op.5, br.3

(stihovi: Hans Christian Andersen)

 

Carl Leopold Sjöberg (1861-1900): Snoviđenje (Tonerna)

(stihovi : Erik Gustaf Geijer)

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): arija Susanne iz opere” Figarov pir ” (Giunse alfin il momento / Deh vieni, non tardar)

 

Reynaldo Hahn (1874-1947): Za Chloris (A Chloris) iz ciklusa 20 napjeva, vol.2, br.14

(stihovi:Théophile de Viau)

Kad bi moji stihovi imali krila (Si mes vers avaient des ailes) iz ciklusa 20 napjeva, vol.1, br.2

(stihovi: Victor Hugo)

 

Čaroban čas (L’ Heure exquise) iz ciklusa Sive pjesme, br.5

(stihovi: Paul Verlaine)

 

Zaljubljeni (L’ Énamourée) iz ciklusa 20 napjeva, vol.1, br.5

(stihovi: Théodore Faullin de Banville)

 

Antonín Dvořák (1841-1904): arija Rusalke iz opere “Rusalka“ (Měsíčku na nebi hlubokém)

 

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov (1873-1943): San iz ciklusa Šest romanci,op. 8, br.5

(stihovi: Aleksej Nikolajevič Pleščejev prema Heinrichu Heineu)

Ja čekam te iz ciklusa Dvanaest romanci, op.14, br. 1

(stihovi: Maria Avgustovna Davidova)

 

Giacomo Puccini (1858-1924): arija Mimì iz opere “La Bohème” (Donde lieta usci)

 

Franz Lehár (1870-1948): pjesma Giuditte iz operete “Giuditta” (Meine Lippen sie küssen so heiß)

 

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.