VEČER KLASIČNIH ROMANSI

 Ksenija Kovačić, sopran

Robert Homen, glasovir

OTKAZANO

 

četvrtak, 25. studenog 2021. u 20 sati

Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb

 

 

“Kad bi moji stihovi imali krila, letjeli bi kroz noć, kao ljubav…”

(prema stihovima Victora Hugoa)

 

Centar za kulturu Novi Zagreb poziva ljubitelje klasične glazbe na besplatan koncert sopranistice Ksenije Kovačić uz klavirsku pratnju Roberta Homena pod nazivom „Večer klasičnih romansi“ koji će se održati 25. studenog 2021. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb.

 

Ovi ugledni hrvatski glazbenici predstavljaju bogati program koji će se svidjeti svim generacijama. U trenucima dok smo svakodnevno okruženi vijestima o pandemiji koronavirusa, vodili smo se idejom da večer klasičnih romansi zagrije srce i dušu naših građana.

 

Toplim, veselim i ponešto nostalgičnim melodijama Brahmsa, Griega, Mozarta, Dvořáka i Puccinija obogatit ćemo ovogodišnji ciklus klasične glazbe u Centru za kulturu Novi Zagreb, a neposredno prije Božića, 23. prosinca završit ćemo ciklus klasike božićnim glazbenim programom i gostovanjem Le Tria.

 

Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala. Koncert se održava uz obavezno predočenje COVID potvrde.

Biografije

Ksenija Kovačić rođena je u Varaždinu gdje je pohađala Srednju glazbenu školu. Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Cynthie Hansell-Bakić. Postdiplomski studij nastavlja u Grazu na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost gdje je magistrirala pjevanje u klasi profesorice Agathe Kania – Knobloch. Dvogodišnju specijalizaciju iz Lieda i oratorija završava u klasama profesora Gerharda Zellera i Karlheinza Donauera. Kontinuirano se usavršava na međunarodnim seminarima eminentnih pjevača KS. Petera Dvorskog, KS. Renate Holm, KS. Gottfrieda Hornika i Zlatice Livorove. Na kazališnim daskama Opere u Grazu, Theater im Palais Graz, MUMUTH, Stadttheater Leoben te u Musikverein für Steiermark utjelovila je uloge: Pamina (Die Zauberflöte), Gretel(Hänsel und Gretel), Susanna (Le nozze di Figaro), Badiˈat (LˈUpuppa), Marie (Prodana nevjesta), Prinzessin Schlafittchen (Das Traumfresserchen), Erste Dienerin i Solo Stimme (Frau ohne Schatten). U sklopu festivala “Steirischer Herbst” sudjelovala je u praizvedbi opere “Lies and sorrow” Maura Montalbettia u kojoj se predstavila glavnom ulogom Donne I. Surađivala je s eminentnim redateljima poput Michaela Sturmingera (Das Traumfresserchen), Marca Artura Marellia (Frau ohne Schatten) i Christiana Pöppelreitera (Die Zauberflöte, Hänsel und Gretel, LˈUpuppa). Sudjeluje na brojnim recitalima, koncertima i festivalima u Austriji, Slovačkoj, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Dobitnica je nagrade “Best of south east.”

Robert Homen rođen je u Kotoru 1972. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završava u Sarajevu, smjer – klavir. U tom razdoblju je osvajao nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima kao mladi pijanist. Diplomirao je Dirigiranje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade. Dugi niz godina djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ispočetka u svojstvu zborovođe, a potom i kao stalni operni dirigent. Kao dirigent radio je sa svim profesionalnim orkestrima i opernim kućama u Hrvatskoj. HNK Split, HNK Osijek, HNK Rijeka, HNK Zagreb (Stalni dirigent 10 godina), Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar (godinu dana kao šef – dirigent), Simfonijski puhački orkestar OSRH itd… Također je vrlo zapaženo surađivao s velikim brojem opernih kuća i orkestara u regiji, a i šire. Narodno pozorište u Sarajevu, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Teatro ‘Verdi’ – Trst, Crnogorski simfonijski orkestar… Stalni je gost dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije. Čest je član stručnih komisija na natjecanjima vokalnih ansambala i smotrama puhačkih orkestara te drži seminare iz dirigiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Stalno je zaposlen kako docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Program koncerta:

Johannes Brahms (1833-1897): O vječnoj ljubavi (Von ewiger Liebe) iz ciklusa Četiri pjesme, op.43, br.1

(stihovi: August Heinrich Hoffmann von Fallersleben prema narodnoj pjesmi)

 

Edvard Grieg (1843-1907): Volim te (Jeg elsker Dig) iz ciklusa Melodije srca, op.5, br.3

(stihovi: Hans Christian Andersen)

 

Carl Leopold Sjöberg (1861-1900): Snoviđenje (Tonerna)

(stihovi : Erik Gustaf Geijer)

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): arija Susanne iz opere” Figarov pir ” (Giunse alfin il momento / Deh vieni, non tardar)

 

Reynaldo Hahn (1874-1947): Za Chloris (A Chloris) iz ciklusa 20 napjeva, vol.2, br.14

(stihovi:Théophile de Viau)

Kad bi moji stihovi imali krila (Si mes vers avaient des ailes) iz ciklusa 20 napjeva, vol.1, br.2

(stihovi: Victor Hugo)

 

Čaroban čas (L’ Heure exquise) iz ciklusa Sive pjesme, br.5

(stihovi: Paul Verlaine)

 

Zaljubljeni (L’ Énamourée) iz ciklusa 20 napjeva, vol.1, br.5

(stihovi: Théodore Faullin de Banville)

 

Antonín Dvořák (1841-1904): arija Rusalke iz opere “Rusalka“ (Měsíčku na nebi hlubokém)

 

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov (1873-1943): San iz ciklusa Šest romanci,op. 8, br.5

(stihovi: Aleksej Nikolajevič Pleščejev prema Heinrichu Heineu)

Ja čekam te iz ciklusa Dvanaest romanci, op.14, br. 1

(stihovi: Maria Avgustovna Davidova)

 

Giacomo Puccini (1858-1924): arija Mimì iz opere “La Bohème” (Donde lieta usci)

 

Franz Lehár (1870-1948): pjesma Giuditte iz operete “Giuditta” (Meine Lippen sie küssen so heiß)

 

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.