Zagreb Jazz Portrait – JAZZ POINT NOVI ZAGREB

petak, 04.11. 2022. u 20 sati

Velika dvorana Centra za kulturu Novi Zagreb

Centar za kulturu Novi Zagreb nastavlja sa ciklusom Jazz Point Novi Zagreb i dovodi Zagreb Jazz Portrait 04. studenog 2022. u 20 sati. Jazz kompozicije možete poslušati u Velikoj dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb.

Zagreb Jazz Portrait je jedan od najpostojanijih jazz sastava u novoj Hrvatskoj s dugim stažem istinskog bezkompromisnog rada i glazbenog izričaja. Osnovan je 1991. u Zagrebu. Na prvoj probi sudjelovali su bubnjar Jurica Uginović (tragično preminuo 1998.), saksofonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i gitarist Mario Igrec. Umjesto preminulog Jurice Ugrinovića 1998. kvartetu se pridružio Borna Šercar. Osim što je od tada zadržao istu postavu, sastav je ostao vjeran istom zvuku i koncepciji rada autorske hrvatske originalne jazz glazbe.
U 20 godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait je ostvario 8 nosača zvuka od čega 5 kompakt diskova i nekoliko kompilacija, mnogo koncertnih i klupskih nastupa, kao i TV snimki, te radio emisija uživo. Kvartet izvodi standarde, ali i skladbe svih članova. Uspjeh je postigao upravo zahvaljujući prepoznatljivom originalnom glazbenom sadržaju. Uz stalne članove kao gosti povremeno sviraju pijanisti, te se s glasovirom kao petim glazbalom u sastavu, bitno se pojačala harmonijska slika sastava. Matija Dedić je sudjelovao u snimanjima dva nosača zvuka, a Hrvoje Galler na posljednjem CD-u “Hrvatska Jazz Trilogija”. Sastav ostvaruje važnu suradnju s ansamblom Acoustic Project kojeg čine članovi Zagrebačke filharmonije pod vodstvom aranžera i kontrabasiste Dubravka Palanovića, s kojim ostvaruje projekt “Klasika/jazz”.

Portretovci su glazbenici bogatog iskustva koji su dobro upoznati s raznim aspektima jazza, stilovima, ritmovima, trendovima, ali i motivima hrvatske narodne glazbe… Djela koja izvode lišena su klišea, otvorena, svježa i maštovita. Budući da godinama sviraju zajedno, iznimno su uigrani i poznaju se u dušu, a njihove su skladbe zamišljene baš za članove sastava, glazbenike koji ih izvode, njihove afinitete i karaktere.

Zagreb Jazz Portrait su:
Hrvoje Galler, klavir
Saša Nestorović, saksofon
Mario Igrec, gitara
Nenad Jura Vrandečić, kontrabas
Borna Šercar, bubnjevi

Ulaz na koncert je SLOBODAN.

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.