Galerija Centra

20.travanj.2010 u 20 sati.

Program:

Anton Bruckner
Gudački kvartet u c-mulu
Allegro moderato
Andante
SCHERZO. Presto
RONDO. Schnell

Johannes Brahms
Kvintet za glasovir i gudački kvartet
Op. 34
Allegro non troppo
Andante, un poco Adagio
SCHERZO. Allegro
FINALE. Poco sostenuto

Ulaz na koncert je besplatan.

 

O izvođaču:

Zagrebački kvartet

25. travnja 1919., koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda ustanovljen je Zagrebački kvartet.
Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar i drugi, a današnji sastav čine Sergej Evseev, braća Hrvoje i Davor Philips, te Martin Jordan.
Zagrebački kvartet je odsvirao preko 3000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao npr. Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd.
U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” dodjeljena 2009. godine

 

Danijel Detoni

Rođen u Zagrebu 1983. Najprije je pohađao Glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Zagrebu (razred Olge Detiček), gdje je godine 1996. osvojio Nagradu Mira Sakač za najboljega mladog pijanista. Bio je i dobitnikom najviših hrvatskih učeničkih nagrada, među ostalima prve nagrade na Natjecanju učenika glazbenih škola Hrvatske u Varaždinu (1995.). Diplomirao je i magistrirao glasovir (razred Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa) na Glazbenome sveučilištu Ferenc Liszt u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom Konzervatoriju u razredu Itamara Golana. Usavršavao se je na Ljetnoj akademiji Tel Hai u Izraelu kod Emanuela Krasovskoga i Pnine Salzman. U travnju 2003. pobijedio je na Državnome natjecanju za komornu glazbu Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. dobio je Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Nastupa u duu s violončelisticom Petrom Kušan koja je 2007. pobijedila na 4. međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru. Danijel ima repertoar širokoga stilskog raspona, koji izvodi na koncertima i snima za radio, televiziju i diskografske kuće. Osobito se je istaknuo izvedbama djela Bacha, Mozarta, Beethovena, Schuberta, Schumanna, Chopina, Liszta, Brahmsa, Musorgskoga, Francka, Debussyja, Ravela, Bartóka, Skrjabina, Messiaena, Šostakoviča, Ligetija. Godine 2008. objavljen mu je nosač zvuka (u izdanju Croatia Recordsa i Orfeja) s odabranim glasovirskim skladbama njegova oca Dubravka Detonija. Nastupa solistički i uz pratnju orkestara (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski komorni orkestar, Splitski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Dubrovački simfonijski orkestar, Orkestar Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, Simfonijski orkestar Glazbenoga sveučilišta Ferenc Liszt, Simfonijski orkestar Slovenske radio-televizije, Pekinški simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran, Komorni orkestar U.M.Z.E., Budimpeštanski gudači, Simfonijski orkestar Konzervatorija u Rouenu itd.), gostovao je u Beogradu, Novom Sadu, Villachu, Parizu,Varšavi, Pragu, Brnu, Ostravi, Pekingu, Tel Avivu, Jeruzalemu i dr, na poznatim festivalima, među kojima su Muzički biennale Zagreb, Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačke ljetne igre, Paško ljeto, Transeuropéennes u Rouenu itd., te surađivao s uglednim dirigentima kao što su Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Tonči Bilić, Mladen Tarbuk, Ivan Repušić, Tomislav Fačini, Ivan Dražinić, Frano Krasovac, Oliver von Dohnányi, Paul MacAlindin, Lior Shambadal, Tan Lihua, Patrick Fournillier, Zoltán Rácz, Vesna Šouc, Carlo Tenan i Claude Brendel.Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine.