Zvjezdan Ružić Sextet – PRESENTING PANDALAND @ Jazz Point Novi Zagreb

Vrijeme je za nove koncerte u sklopu programa Jazz Point Novi Zagreb! Ovaj travanj u goste nam dolazi Zvjezdan Ružić Sextet koji će nam predstaviti skladbe sa zadnjeg albuma “Pandaland” u kojem inspiriran kineskim turnejama sa “Zvjezdan Ružić Sextetom” spaja kineske tradicionalne skladbe sa svojim autorskim skladateljskim stilom te predstavlja kinesku glazbu u jednom posve novom i drugačijem izričaju.

Članovi Zvjezdan Ružić Sexteta:

Zvjezdan Ružić – klavir, mellotron
Tomaž Gajšt – truba
Vojkan Jocić – sopran saksofon
Lenart Krečič – tenor saksofon
Miha Koren – kontrabas
Adriano Bernobić – bubnjevi

Program koncerta:

1. 浏阳河 Liuyang River(Tang Biguang)
2. 小河淌水 Little Stream(Yunnan Traditional Folk Song)
3. 梁祝 Butterfly Lovers(He Zhanhao & Chen Gang)
4. 玫瑰玫瑰我爱你 Rose Rose I Love You(Chen Gexin)
5. 花儿为什么这样红 Why Are the Flowers so Red(Lei Zhenbang)
6. 好一朵美丽的茉莉花 Mo Li Hua(Jiangsu Traditional Folk Song)
7. 鸿雁 Swan Goose(Inner Mongolia Traditional Folk Song)

Zvjezdan Ružić, pijanist i skladatelj, trostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin te šesterostruki dobitnik strukovne nagrade “Status” u kategoriji “Jazz Klavir”, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Uz brojne suradnje i osebujan diskografski opus koje je ostvario s eminentnim glazbenicima hrvatske jazz, klasične te pop/rock scene, Zvjezdan je dosad snimio tri autorska albuma, od kojih su “The Knightingale Cabaret” i “Elfin Farewell” nagrađivani Porinom za najbolju jazz skladbu. A na ovogodišnjem Porinu u Rijeci Ružića očekuju čak tri nominacije za album “Pandaland”! Glazbenik koji je u samo 30 godina života glazbom proputovao pola svijeta, nastupao u prestižnim dvoranama poput “Schoenberg Hall” na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, čuvene “Arene Budokan” gdje je nastupio sa svjetskom senzacijom “2 Cellos”, najstarijoj koncertnoj dvorani u Shanghaiju – “Cadillac Shanghai Concert Hallu” – koju je napunio sa svojim sextetom. Uz to se može pohvaliti s dvije velike turneje po Kini, na kojima je izvodio svoju autorsku glazbu te osvojio srca Kineza s novim albumom “Pandaland”.

BIOGRAFIJA:

Zvjezdan Ružić, pijanist, aranžer i skladatelj rođen je 21. lipnja 1988. u Rijeci. Diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi Prof. Roba Bargada (SAD). Pohađao je jazz seminare pijaniste Emila Spanyija te je uz standardno školovanje pohađao privatne satove kod pijaniste svjetskog glasa – Davida Gazarova. Godine 2015. izdaje svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“ – projekt u kojem okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije te osvaja brojne prestižne nagrade. Album je sastavljen od šest autorskih skladbi u kojima Ružić kombinira elemente američkog jazza kojeg je studirao sa tradicionalnim hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. “The Knightingale Cabaret” bio je iste godine nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak dvije kategorije; za najbolji jazz album, dok je skladba Moreška osvojila prestižni kipić za najbolju jazz skladbu. 2017. godine izdaje svoj drugi samostalni album “Elfin Farewell”; nominiran za najbolji jazz album, najbolju jazz izvedbu te najbolju jazz skladbu. Elfin Farewell također mu donosi Porina za najbolju jazz skladbu sa skladbom “KANBAL”. 2018. godine izdaje album “Pandaland”; u kojem inspiriran kineskim turnejama sa “Zvjezdan Ružić Sextetom” spaja kineske tradicionalne skladbe sa svojim autorskim skladateljskim stilom te predstavlja kinesku glazbu u jednom posve novom i drugačijem izričaju. Album je nominiran za Porina u kategorijama: najbolji jazz album, najbolja jazz skladba te najbolja jazz izvedba!

Godine 2007. nastupio je s riječkom grupom Rivers na jazz festivalu u Velikoj Britaniji. Sa grupom Jazziana Croatica nastupao je u više zemalja od kojih treba istaknuti nastup u Schoenberg Hallu na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, nastupe na jazz festivalima u Münchenu, Budimpešti, Parizu, Milanu te ostalim europskim gradovima. 2017. sa svojim “Zvjezdan Ružić Sextetom” putovao je čak u daleku Kinu gdje je održao turneju od 6 koncerata u čak 6 kineskih gradova. 2018. godine održao je veliku kinesku turneju s autorskim “Zvjezdan Ružić Sextetom”. Iste je godine putovao na svjetsku turneju sa čuvenim “2Cellos”, s kojima je nastupao u prestižnim dvoranama i arenama u Japanu, Australiji te na Novom Zelandu.
Surađuje s brojnim eminentnim glazbenicima hrvatske jazz i pop scene, te je stalni član Goran Končar & Charlie Jurković kvinteta, Veselino Jazz projekta, Finger Snap trija, Charlie Jurković & Zvjezdan Ružić dua i ostalih projekata.
Skladao je glazbu za predstave “La fatiche di Pseudolus”, “I botoni de la Montura” te za “La finta ammalata” talijanske drame HNK I. pl. Zajca u Rijeci te “Cvilidreta” u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka. Sudjelovao je na snimanju albuma “Meeting Point” Goran Končar & Charlie Jurković kvinteta, “Nekoliko riječi” gitariste Spartaca Črnjarića, “A Little Book Of Notes” i “Nehaj” Jazziane Croatice, “Magnetic Whale” basiste i kontrabasiste Luke Veselinovića, “Jazziana Croatica Big Band”, “Night Speaking” Vedran Ružić trija, “The Fat Manager” sastava The Hood Fellas, “Song For My Cat” Finger Snap trija, “For Believers Only” saksofoniste Denisa Razumovića, “Jazz Room” kontrabasiste Tihomira Hojsaka, na albumu “Event” Borna Šercar trija feat. Sabrina nominiranog za diskografsku nagradu Porin, na “Wagner Goes to Hollywood” Jazziane Croatice te autorskih albuma “The Knightingale Cabaret”, “Elfin Farewell” i “Pandaland”.

Dobitnik je strukovne nagrade “Status” koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija; 2010. dobitnik je u kategoriji “Mlade nade jazza”.

• 2011., 2012., 2013., 2016. I 2017. godine dobitnik je nagrade Status u kategoriji “Jazz klavir”.
• 2016. postaje član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
• 2016. godine dobitnik je diskografske nagrade Porin za najbolju jazz skladbu sa skladbom “Moreška” – s autorskog albuma “The Knightingale Cabaret”. 2017. godine dobitnik je Porina za najbolji jazz album kao producent albuma “Spiritual Market”.
• 2018. godine dobitnik je diskografske nagrade Porin za najbolju jazz skladbu sa skladbom “KANBAL” – s autorskog albuma “Elfin Farewell”.