15. Ivanje u Kupinečkom Kraljevcu

20. – 27. lipnja 2021.

 

15. Ivanje u Kupinečkom Kraljevcu i ove godine nastavlja tradiciju i donosi bogat program za sve posjetitelje Kupinečkog Kraljevca i okolnih naselja koji će trajati cijeli tjedan!

 

Kupinečki će kraj time biti jedan od vratara hrvatske baštine, uz brojne gradove i sela koji stoljećima dočekuju ljeto plamenom života. Ivanje je pretkršćanski narodni običaj vezan uz zimski i ljetni suncostaj, kao i proljetnu i jesensku ravnodnevnicu. Krijesovi su pak tradicijski smatrani obredima pročišćavanja i početka novog života, a ljetno je paljenje nakon onog proljetnog za Jurjevo padalo na najduži dan godine.

 

U Kupinečkom Kraljevcu tradicionalno organiziramo zabavne i sportske igre i natjecanja za djecu i roditelje gdje se okupljaju svi uzrasti i ove godine se družimo na sportskom igralištu, gdje ćemo i nekoliko dana poslije održati malonogometni turnir ulica.

Središnji dio manifestacije započet će u subotu, uz zalazak sunca kada će nam pripovjedačica Margareta Peršić otkriti koje su to narodne bajke koje vole čuti i mladi i stari, baš kao u ona stara vremena kada su se svi okupljali oko vatre i njegovali stare običaje. Čuvari tradicije su i poznati sastav Kvartet Gubec i Rajko Suhodolčan koji će nas provesti kroz glazbenu povijest Hrvatske prije i poslije središnjeg događaja manifestacije – paljenja ivanjskih krijesova kojemu će prethoditi proglašenje pobjednika malonogometnog turnira ulica. Zabavne note osigurat će Duo Coctail. U nedjelju u kapelici Sv. Ivana Krstitelja u 11 sati održat će se sveta misa.

 

Ulaz na sva događanja je BESPLATAN.

 

Program po danima:

 

NEDJELJA 20.06.2021. – sportsko igralište

 

Zabavne i sportske igre i natjecanja za djecu i roditelje

 

PETAK 25.06.2021. – sportsko igralište

 

Malonogometni turnir ulica u Kupinečkom Kraljevcu

 

SUBOTA 26.06.2021. – prostor ispred doma mjesne samouprave Kupinečki Kraljevec I

20:00 “Pričom te zovem” Bajke za velike i male: pripovjedačica Margareta Peršić

21:00 Koncert rajka Suhodolčana i Kvarteta Gubec

22:45 Proglašenje pobjednika malonogometnog turnira i paljenje krijesa

22:50 zabavni program Duo Coctail

 

NEDJELJA 27.06.2021. – Kapelica Sv. Ivana Krstitelja

 

11:00 sveta misa

 

ORGANIZATORI:

 

MO KUPINEČKI KRALJEVEC I, SD KUPINEČKI KRALJEVEC, DVD KUPINEČKI KRALJEVEC, CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB

 

Ulaz na sva događanja je BESPLATAN.