Dragi prijatelji,

duh vremena nas je fizički zatvorio i odvojio radi naših sigurnosti, ali ne i srca te duh tradicije! Dan 23. travnja drevna je svetkovina svetog Jurja. Turopoljski je kraj čuvar kulture i folklora vezanog za ovog sveca koji je najavljivao blagostanje, plodnost i zdravu godinu obillježavanjem Jurjeva. To nam sada svakako treba da odmaknemo misli na tren od nemile pandemije.

Jurjevski bi krijes obilježavao početak proljeća i novi ciklus života. To nam svakako sada treba više negoli ikad. Tradicionalno se krijes (kres/kries) palio večer prije, a u najužem krugu obitelji skromno ćemo obilježiti stari običaj.

Centar za kulturu tradicionalno već tri i pol desetljeća organizira jurjevsko slavlje i paljenje tradicionalnog krijesa. Kako smo ove godine u nemogućnosti fizički provesti našu manifestaciju XXXV. Turopoljsko Jurjevo u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki, akcijom Kries v dvorišću pozivamo žitelje kraja na paljenje tradicionalnog jurjevskog krijesa noć uoči svetkovine. Odgovorno i u samoizlaciji u najužem krugu obitelji. #OstaniDoma i zapali kries v dvorišću.

Pozivamo prije svega žitelje Odre, Hrašća i Male Mlake te pripadajućih okolnih mjesta da u srijedu, 22. travnja 2020. godine u 19 sati zapale krijes u svojim dvorištima. Krijes snimite mobitelima i podijelite s nama putem e-mail adrese jurjevo2020@gmail.com, a od snimki ćemo napraviti milenijski video i podijeliti ga na web-stranicama i društvenim mrežama i javnim medijima.

Molimo da svoje videozapise pošaljete do 25. travnja 2020. godine prema uputama uz ovaj poziv.

Ukoliko skupimo dovoljan broj zainteresiranih krijesove ćemo snimati dronom, a tu snimku podijeliti s javnosti. Molimo zainteresirane da potvrde sudjelovanje na navedene kontakte.


KONTAKT za kries
Lucija Halužan Hačić: 0911554090
Ivan Mateša: 0958805855

***
czk@czk-novi-zagreb.hr
facebook.com/czknzg
T: 01 6140 189