XXXVIII.TUROPOLJSKO JURJEVO U ODRI, HRAŠĆU I MALOJ MLAKI
POZIV NA SUDJELOVANJE U AKCIJI “TUROPOLJSKI KRIES V DVORIŠĆU”

Poštovani stanovnici turopoljskog kraja,

Centar za kulturu Novi Zagreb u suradnji sa svojim višegodišnjim partnerima već četvrtu godinu za redom obilježava svetkovinu svetog Jurja građanskom inicijativom i akcijom ‘Turopoljski kries v dvorišću‘.
Ususret ovogodišnjoj manifestaciji 38. Turopoljskog Jurjeva u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki, pozivamo sve žitelje Odre, Hrašća i Male Mlake te pripadajućih okolnih mjesta da večer uoči samog blagdana Sv. Jurja, u subotu, 22. travnja 2023. godine u točno 19:30 sati zapale krijes u svojim dvorištima. Krijes snimite mobitelima i podijelite s nama putem e-mail adrese kriesvdvoriscu@gmail.com, a od snimki ćemo napraviti milenijski video i podijeliti ga na web-stranicama i društvenim mrežama i javnim medijima.

Prošlogodišnje snimke možete pogledati na poveznicama:
https://youtu.be/452cgdiUI-o
https://youtu.be/JIPYFH7mu1k

Molimo da svoje videozapise pošaljete do 25. travnja 2023. prema uputama uz ovaj poziv ako želite da i vaš video bude dio milenijskog kolaža.

Centar za kulturu tradicionalno već više od tri i pol desetljeća organizira jurjevsko slavlje i paljenje tradicionalnog krijesa, a ni sada ne dopušta tradiciji da zamre. Zapaljeni će krijesovi biti snimljeni te objedinjeni u milenijskom videozapisu koji će biti uspomena, suvenir i podsjetnik na dio lokalne kulture, kao i sam trenutak u kojem duhu vremena ne dopuštamo da dotakne duh tradicije. Vaši krijesovi biti će snimani dronom, a tu snimku podijelit ćemo na našim društvenim kanalima i u medijima. Molimo zainteresirane da potvrde sudjelovanje na navedene kontakte kako bi i vaši krijesovi bili snimljeni iz zraka.

Kontakt za krijes:
Lucija Halužan Hačić, KUD Mladost, Odra: 0911554090
Antonio Mikec, KUD Orač Mala Mlaka: 0919388025
mail: kriesvdvoriscu@gmail.com

Organizacija:
Centar za kulturu Novi Zagreb

Partneri:

KUD Orač, KUD Mladost, DVD Hrašće, DVD Odra, DVD Mala Mlaka, MO Odra, Plemenita Opčina Turopoljska
czk@czk-novi-zagreb.hr facebook.com/czknzg
T: 01 6140 189

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.