U Književnom kutku Centra obilježavamo mjesec Hrvatske knjige s književno-likovno-glazbenom radionicom o glagolima.

Svestrana umjetnica Nikolina Manojlović Vračar održat će u petak, 27.10.2023., u 15 sati u Centru za kulturu Novi Zagreb književno-likovno-glazbenu radionicu o glagolima, na veselje četvrtog razreda zagrebačke škole Savski Gaj.
U svojoj „ilustriranoj enciklopediji glagola“ naziva ‘Što sve’ Nikolina Manojlović Vračar nadahnjuje se samim jezikom te se otiskuje u istraživanje svijeta, pitajući se što sve leti, cvili, pada, gmiže, proizlazi, udara, drhti…

U njenim rimovanim odgovorima – a rime su joj lake i neusiljene – ocrtava se dječji obiteljski svijet i širi svjetovi oko njega, smjenjuju se apstraktno i konkretno, stvarajući zanimljive srazove i pomake. Uza sve obilje malih motiva iz konkretne dječje stvarnosti, autorica uvijek ostaje svjesna toga da pjesme i priče proizlaze iz riječi te se jezičnom invencijom upisuje u najbolju tradiciju hrvatske dječje poezije. A kao što pjesme proizlaze iz riječi, tako autoričine apstraktne ilustracije proizlaze iz pokreta ruke u akciji nadahnutoj glagolom iz naslova.

ŠTO SVE BJEŽI
Laž bježi od istine,
Ljenjivac od rada,
Brbljavac od tišine
I penjač od pada.
U mir bježe izbjeglice,
Pred zimom bježe ptice,
Oblaci pred vjetrom bježe,
Ribe bježe ispred mreže.
Bježe misli, bježe riječi,
Pa pobjegnu i ružne.
Ne bježati s lica mjesta
Isprike su dužne.

Program je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu I civilno društvo Grada Zagreba