Remetinečki gaj-početak urbanizacija novozagrbačkog područja

20.10.2014. u 19 sati

U knjizi Remetinečki gaj – Početak sustavne urbanizacije novozagrebačkog područja doc.dr.sc. Ivan Mlinar na hrvatskom i engleskom jeziku daje osvrt na razvoj i obilježja novozagrebačkog područja i općine Remetinec, zatim sustavan i cjelovit prikaz urbanističkog razvoja, arhitektonskog oblikovanja i današnjeg stanja Remetinečkog gaja, te osvrte autora i stanovnika vezanih uz Remetinečki gaj, nakon kojih slijedi fotoalbum te kronologija Remetinečkog gaja i novozagrebačkog područja.

Knjiga je namijenjena znanstvenicima, stručnjacima i ostalim zainteresiranim čitateljima koji mogu saznati gotovo zaboravljene činjenice vezane uz početak izgradnje i razvoj Novog Zagreba koji predstavlja bitan dio hrvatskog urbanističko-arhitektonskog naslijeđa. Znanstvena monografija rezultat je kontinuiranih istraživanja urbanističkog razvoja Zagreba i zagrebačkih stambenih naselja koja provodi doc.dr.sc. Ivan Mlinar (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) u okviru kojih je objavljen niz znanstvenih i stručnih radova te obranjena disertacija Urbanistička obilježja zagrebačkih stambenih naselja izgrađenih od 1918. do 1963. godine.

Značaj i doprinos knjige je, uz znanstvenu i stručnu relevantnost, afirmacija i aktualiziranje problema moderne urbanističko-arhitektonske baštine. Knjiga je izdana u nakladi Centra za kulturu Novi Zagreb i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dio je znanstvenokulturnog projekta Upoznaj svoje naselje – kreiraj svoj grad (autorica Anita Zlomislić, Centar za kulturu Novi Zagreb) te znanstvenoistraživačkog projekta (2032 kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost) Urbanizam naslijeđa – Urbanistički i prostorni modeli za oživljavanje i unaprjeđenje kulturnoga naslijeđa (voditelj akademik Mladen Obad Šćitaroci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Promocija knjige održana je u Centru za kulturu Novi Zagreb u ponedjeljak 20. listopada 2014. u 19 sati. Knjigu su predstavili Branko Marić, ravnatelj Centra za kulturu Novi Zagreb, zatim akademik Mladen Obad Šćitaroci, voditelj znanstvenoistraživačkog projekta u sklopu kojeg je knjiga nastala, dr.sc. Borka Bobovec, recenzentica knjige, Maroje Mrduljaš, kritičar i kroničar arhitekture, te Branko Berc i Bogdan Budimirov, autori uključeni u planiranje i izgradnju naselja. Promociju je moderirala doc. Mia Roth Čerina, predsjednica Povjerenstva za nakladničku djelatnost Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz knjigu, pripremljena je i održana od 5. svibnja do 11. lipnja 2014. izložba doc.dr.sc. Ivana Mlinara Remetinečki gaj – prvo planirano stambeno naselje Novog Zagreba u Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb. Suradnica na izložbi bila je Anita Zlomislić, voditeljica Galerije Vladimir Bužančić. Rad na pripremi knjige dokumentiran je na filmu Oaza limenki (režija Jasmina Biron, snimateljica Nikolina Romić) koji je prikazivan u sklopu izložbe.