XXXIX.TUROPOLJSKO JURJEVO U ODRI, HRAŠĆU I MALOJ MLAKI
POZIV NA SUDJELOVANJE U AKCIJI “TUROPOLJSKI KRIES V DVORIŠĆU”

Turopoljsko Jurjevo ne samo da predstavlja autohtone jurjevske običaje koje izvode kulturno-umjetnička društva, već je i multimedijalna manifestacija s profesionalnim umjetnicima i udrugama koje njeguju autohtoni tradicijski izričaj. Već petu godinu zaredom, zajedno sa stanovnicima turopoljskog kraja, provodi se akcija “Turopoljski kries v dvorišću” 22. travnja 2024. godine, obnavljajući stare običaje paleći krijesove u svojim dvorištima večer uoči Jurjeva. Dron će snimiti cijelo područje iznad Odre, Hrašća i Male Mlake, a cilj je uključiti što više stanovnika kako bi se očuvao duh tradicije turopoljskog kraja i prenio ga na mlađe generacije.

Molimo stanovnike Odre, Hrašća i Male Mlake da se odazovu akciji u što većem broju i da zapale krijesove u svojim dvorištima u večernjim satima. Zainteresirani koji žele da njihovi krijesovi budu snimljeni iz zraka trebaju potvrditi svoje sudjelovanje na kontakt broj mobitela suradnika iz KUD Mladost i KUD Orač. Građani koji snime svoje krijesove mobitelima videozapise trebaju poslati do 26. travnja 2024. na mail kriesvdvoriscu@gmail.com.

Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
Večernji sati – “Turopoljski kries v dvorišću” – žitelji Odre, Hrašća i Male Mlake pale krijesove u svojim dvorištima koje snima dron


Prijava za sudjelovanje u akciji:

Lucija Halužan Hačić 0911554090
Ivan Šopar 0916262339

Radi bolje organizacije snimanja dronom molimo da sugrađani u Hrašću pale krijes u 19:00, u Maloj Mlaki u 19:30, a u Odri u 20:00.

Organizacija:
Centar za kulturu Novi Zagreb

Partneri:
KUD Orač, KUD Mladost, DVD Hrašće, DVD Odra, DVD Mala Mlaka, MO Odra, Plemenita opčina Turopoljska

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.