Hvala svima još jednom na pohođenju i sudjelovanju u ovoj prekrasnoj manifestaciji od velikog značenja za turopoljski kraj! Izuzetna nam je čast biti dijelom obilježavanja proslave Jurjeva već dugi niz godina.

Jurjevo je tradicionalni događaj od velike važnosti za stanovništvo Južnog Zagreba i Turopolja. Ove godine se manifestacija održala u subotu, 20. travnja 2024., tri dana prije službenog datuma Sv. Jurja. Ovaj dan ima poseban značaj za stočare, poljoprivrednike i težake jer označava početak novih poslova, izvođenje stoke iz zimskih nastambi te sjetvu i sadnju.

Već 39. godinu, organizacija ovog događaja u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki provodi se u suradnji s lokalnom zajednicom, uključujući KUD Mladost, Odra, KUD Orač, Mala Mlaka, Plemenitu opčinu Turopoljsku, DVD Odra, DVD Mala Mlaka i MO Odra. Turopoljsko Jurjevo ne samo da predstavlja autohtone jurjevske običaje koje izvode kulturno-umjetnička društva, već je i multimedijalna manifestacija s profesionalnim umjetnicima i udrugama koje njeguju autohtoni tradicijski izričaj.

Foto i video: Marko Milovac