Jurjevo je kršćanski crkveni i tradicijski događaj od osobitog značenja za stanovništvo Turopolja i Južnog Zagreba. Redovito se u području zapadnoeuropskog kulturnog kruga održava i slavi pučkim svečanostima 23. travnja. Ove godine manifestacija Jurjevo održat će se u subotu, 27. travnja.

To je dan koji osobito slave stočari, poljodjelci i težaci, jer je u pravilu poslije Uskrsa, pa je to vrijeme kada se običavaju započeti novi poslovi, stoka se izvodi iz zimskih nastambi, sadi se i sije. Turopoljsko Jurjevo u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki nije samo prikaz autohtonih jurjevskih običaja koje izvode kulturno umjetnička društva, već i multimedijalna manifestacija, jer uz brojna kulturno-umjetnička i folklornih društva u programu sudjeluju i brojni drugi profesionalni umjetnici u umjetničke udruge na tragu autohtonog tradicijskog izričaja. Također,
redovito sudjeluju i uzgajivači konja i vlasnici tradicijskih zaprega.

Ovom prigodom obilježavamo i 34. godinu kako Centar za kulturu Novi Zagreb sustavno organizira ovu manifestaciju podržanu od Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, GU za kulturu, u suradnji s lokalnom zajednicom: KUD Orač, Mala Mlaka, KUD Mladost, Odra, Plemenita općina Turopoljska, DVD Odra, DVD Mala Mlaka, MO Mlaka, OPG Marković i OPG Hodalj.

Uz folklorni program planiramo predstaviti i tradicionalne ophodnje Jurjaša, zaprega i jahača, evidentne povijesne događaje turskih upada i hrabre obrane Hrvata u turopoljskim selima scenskim prikazom-uprizorenjem u izvedbi viteške udruge Red čuvara Grada Zagreba, postrojbe Banderija Plemenite opčine turopoljske i dr.

U zabavnom dijelu pučke proslave sv. Jurja predviđamo nastup KUD Orač, Mala Mlaka, KUD Mladost, Odra, FA Ivan Goran Kovačić, Sisak, PO Željezničar i pjevački etno program u izvedbi Vanese Petrac koju će na gitari pratiti Ivan Marojević. Red Čuvara grada Zagreba planiran je za sam kraj programa kada će izvesti igrokaz i paljenje krijesa.

Voditeljica programa je Barbara Markulin, članica KUD-a Mladost iz Odre, suradnika u organizaciji manifestacije.

MOLIMO SVE GRAĐANE U ČAST POŠTIVANJA BLAGDANA SV. JURJA, ZAŠTITNIKA TUROPOLJSKOG KRAJA DA ISPRED SVOJIH DOMOVA U 20 SATI UPALE PRIGODNI KRIJES.

PROGRAM:

MALA MLAKA

15:00 Okupljanje povijesnih postrojbi i KUD-ova ispred Društvenog doma
16:00 Prvi pucanj i postrojavanje postrojbi, polazak prema OPG-a Marković

HRAŠĆE

17:00 Dolazak zaprega kod nogometnog igrališta
17:10 KUD „Mladost“ Odra
17:15 Polazak zaprega prema OPG Marković

Hrašće > Mala Mlaka > OPG Marković

OPG MARKOVIĆ

18:00 Drugi pucanj (Turopoljski banderiji), prikaz borbe Sv. Jurja i zmaja (Konjički klub Sv.Juraj Mala Mlaka)
19:00 Paljenje krijesa i pucanj, KUD Orač
19:30 Polazak zaprega i KUD-ova prema Odri

ODRA

Program u dvorištu DVD-a Odra i Društvenom domu

19:45 Dolazak zaprega i KUD-ova, Puhački orkestar Željezničar

Program na pozornici:

20:00 KUD Orač, Mala Mlaka – dječja folklorna skupina
20:10 KUD Mladost, Odra – mlađa dječja folklorna skupina
20:20 KUD Mladost, Odra – starija dječja folklorna skupina
20:30 Vanesa Petrac – Pjevački etno program
20:50 FA Ivan Goran Kovačić, Sisak
21:00 KUD Orač, Mala Mlaka
21:10 KUD Mladost, Odra – folklorna i veteranska skupina
21:20 Paljenje krijesa uz igrokaz „Red Čuvara grada Zagreba