Jurjevo je tradicionalni događaj od velike važnosti za stanovništvo Južnog Zagreba i Turopolja. Ove godine će se manifestacija održati u subotu, 20. travnja 2024., tri dana prije službenog datuma Sv. Jurja. Ovaj dan ima poseban značaj za stočare, poljoprivrednike i težake jer označava početak novih poslova, izvođenje stoke iz zimskih nastambi te sjetvu i sadnju. Već 39 godina, organizacija ovog događaja u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki provodi se u suradnji s lokalnom zajednicom, uključujući KUD Mladost, Odra, KUD Orač, Mala Mlaka, Plemenitu opčinu Turopoljsku, DVD Odra, DVD Mala Mlaka i MO Odra.

Turopoljsko Jurjevo ne samo da predstavlja autohtone jurjevske običaje koje izvode kulturno-umjetnička društva, već je i multimedijalna manifestacija s profesionalnim umjetnicima i udrugama koje njeguju autohtoni tradicijski izričaj.

U subotu, 20. travnja, Društveni dom u Odri bit će mjesto bogatog kulturno-umjetničkog programa, uz organizaciju sajma školske zadruge OŠ Odra ispred Društvenog doma. Također će biti organiziran zabavni program za djecu i odrasle te Jurjevska radionica za najmlađe. Posjetitelji će moći uživati i u gastro ponudi naših suradnika. Večernji kulturno-umjetnički program osigurat će KUD Mladost, Odra, KUD Orač, Mala Mlaka i njihovi gosti, a za sam vrhunac večeri, priprema se veliki krijes u Odri.

Vidimo se u suboti na proslavi manifestacije 39. Turopoljsko Jurjevo u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki!

PROGRAM:
Subota, 20. travnja 2024.

16:00 – Odra, ispred Društvenog doma

Školski sajam, štand s pićem i hranom, zabavni program za djecu

17:00 Mala Mlaka, Društveni dom – kraći program s mlađom skupinom KUD Orač, Mala Mlaka, i gostujućim KUD-om, paljenje krijesa

18:00 Odra, igralište kod Društvenog doma
Jurjevska radionica izrade vjenčića uz prigodnu jurjevsku priču, voditeljica: Lea Božak Đido

19:00 – 20:00 Odra, u Društvenom domu
Kulturno – umjetnički program uz voditelja:
● Vokalno plesni program s jurjevskim pjesmama, KUD Mladost, KUD Orač i gosti

20:30 Paljenje krijesa ispred Društvenog doma u Odri

Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
Večernji sati – “Turopoljski kries v dvorišću” – žitelji Odre, Hrašća i Male Mlake pale krijesove u svojim dvorištima koje snima dron

Prijava za sudjelovanje u akciji:
Lucija Halužan Hačić 0911554090
Ivan Šopar 0916262339

Radi bolje organizacije snimanja dronom molimo da sugrađani u Hrašću pale krijes u 19:00, u Maloj Mlaki u 19:30, a u Odri u 20:00.

Organizacija:
Centar za kulturu Novi Zagreb

Partneri:
KUD Orač, KUD Mladost, DVD Hrašće, DVD Odra, DVD Mala Mlaka, MO Odra, Plemenita opčina Turopoljska

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.