Jurjevo je kršćanski crkveni i tradicijski događaj od osobitog značenja za stanovništvo Turopolja i Južnog Zagreba. Redovito se u području zapadnoeuropskog kulturnog kruga održava i slavi pučkim svečanostima 23. travnja. Ove godine manifestacija Jurjevo održat će se u subotu, 23. travnja.

To je dan koji osobito slave stočari, poljodjelci i težaci, jer je u pravilu poslije Uskrsa, pa je to vrijeme kada se običavaju započeti novi poslovi, stoka se izvodi iz zimskih nastambi, sadi se i sije. Turopoljsko Jurjevo u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki nije samo prikaz autohtonih jurjevskih običaja koje izvode kulturno umjetnička društva, već i multimedijalna manifestacija, jer uz brojna kulturno-umjetnička i folklornih društva u programu sudjeluju i brojni drugi profesionalni umjetnici u umjetničke udruge na tragu autohtonog tradicijskog izričaja. Također, redovito sudjeluju i uzgajivači konja i vlasnici tradicijskih zaprega.

Ovom prigodom obilježavamo i 37. godinu kako Centar za kulturu Novi Zagreb sustavno organizira ovu manifestaciju podržanu od Grada Zagreba, u suradnji s lokalnom zajednicom: KUD Orač, Mala Mlaka, KUD Mladost, Odra, Plemenita općina Turopoljska, DVD Odra, DVD Mala Mlaka, DVD Hrašće, MO Mlaka, MO Odra, MO Hrašće i Kočijama Holbak.

Večer uoči samog Jurjeva, u petak, 22. travnja 2022. već treću godinu zaredom u suradnji sa stanovnicima turopoljskog kraja provodimo akciju „Kries v dvorišću“ u kojoj obnavljamo stare običaje paleći krijesove u svojim dvorištima. Cijelo područje iznad Odre, Hrašća i Male Mlake biti će i snimljeno dronom.

Na sam dan Sv. Jurja, u subotu, 23. travnja, ispred Društvenog doma u Odri uz OPG sajam sa autohtonim proizvodima i folklorni program planiramo predstaviti i tradicionalne ophodnje Jurjaša, zaprega i jahača, postrojbe Banderija Plemenite opčine turopoljske, i prisjetiti se običaja Jurjaša kroz revitalizaciju jurjevskih ophoda.

U turopoljskom se kraju još od davnina išlo u jurjevske ophode. Prvo su u ophode išli odrasli ljudi, a u 19. stoljeću običaj je izgubio prvotnu namjenu te su ga počela izvoditi djeca. Djeca su sa svježe nabranim vrbovim granama išli od kuće do kuće, pjevali jurjevske pjesme. Kako su došli u koje dvorište i domaćinima otpjevali pjesmu kojom im žele uspješnu gospodarstvenu godinu i zdravlje u obitelji, domaćin ih je u pravilu darivao sitnim poklonima: jajima, jabukama, ponekad novcem, ako se radilo o imućnijim ljudima. Zauzvrat su im djeca ostavila vrbovu granu, simbol zelenila, koji su onda domaćini zatakli za vrata kuće ili zaboli u zemlju kako bi im žito i vrt bolje rodili.

Ako pak domaćini nisu htjeli darivati djecu, ona bi im napravila neku malenu odmazdu i popratili bi domaćine porugljivom pjesmom, no bila je velika čast dočekati i darivati Jurjaše. Oni su nosili dobre želje i blagoslov. U Odri se ovaj običaj nije izvodio gotovo cijeli jedan životni vijek. Tek je nekoliko živih starica u selu koje se iz vlastitog iskustva prisjećaju ovog običaja. No zahvaljujući trudu i požrtvovnosti, ove će godine dječja skupina KUD-a Mladost revitalizirati običaj Jurjaša na samo Jurjevo. Sastat će se rano, pripremiti svoje vrbove grane, uzeti košarice i barjake te krenuti kroz selo i pjevati ljudima. Pošto sa sobom nose dobro raspoloženje i blagoslov, nadamo se da će ih ljudi s veseljem dočekati te da ćemo potaknuti druge stanovnike našeg sela da se inspiriraju našom bogatom kulturnom baštinom.

Voditeljica večernjeg programa je Antonija Fučkala, članica KUD-a Mladost iz Odre, suradnika u organizaciji manifestacije.
PROGRAM:
Petak, 22.travnja 2022.
Akcija “Kries v dvorišću”
Subota, 23. travnja 2022.
15:00 – Odra, ispred Društvenog doma
OPG sajam
Dječji program
16:00 Hrašće, kod igrališta
KUD Mladost, Odra, mlađa skupina – kraći program, revitaliziranje običaja Jurjeva (početna točka je iz Odre u 14:00)
Paljenje krijesa
17:00 Odra, Sveta misa u Crkvi Sv. Jurja
19:00 Odra, Igralište kod Društvenog doma
Pripovjedačica Margareta Peršić – „Pričom te zovem: Bajka o Zelenom i svetom Jurju“
19:45 Program, voditeljica Antonija Fučkala (KUD Mladost):
• Predstavljanje tradicionalnih nošnji – modna revija
• Plesni klub Barbara
• Vokalno-plesni program s jurjevskim pjesmama
20:30 Paljenje krijesa