Jurjevo je značajan kršćanski i tradicionalni događaj za stanovništvo Južnog Zagreba i Turopolja. Ove godine će se manifestacija održati u subotu, 22. travnja, dan prije službenog datuma Sv. Jurja. Ovaj dan je posebno važan za stočare, poljoprivrednike i težake jer označava početak novih poslova, izvođenje stoke iz zimskih nastambi te sjetvu i sadnju. Organizacija ovog događaja u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki od strane Centra za kulturu Novi Zagreb održava se već 38 godina i to u suradnji s lokalnom zajednicom: KUD Mladost, Odra, KUD Orač, Mala Mlaka, Plemenita opčina Turopoljska, DVD Odra, DVD Mala Mlaka, DVD Hrašće i MO Odra.

Turopoljsko Jurjevo nije samo prikaz autohtonih jurjevskih običaja koje izvode kulturno-umjetnička društva, već i multimedijalna manifestacija s profesionalnim umjetnicima i udrugama koje njeguju autohtoni tradicijski izričaj, uz brojna kulturno-umjetnička i folklorna društva, uzgajivače konja i vlasnike tradicijskih zaprega. Još od davnina, u turopoljskom kraju su se održavali jurjevski ophodi. Prvotno su ophodima sudjelovali odrasli, no u 19. stoljeću običaj je postao dječji. Djeca su sa svježe nabranim vrbovim granama pjevajući jurjevske pjesme išla od kuće do kuće. Kada bi došli u dvorište, otpjevali bi pjesmu domaćinima i poželjeli im uspješnu godinu u poljoprivredi i zdravlje u obitelji. Domaćin bi zatim darovao djecu sitnim poklonima poput jaja, jabuka ili novca. Djeca bi ostavila vrbove grane koje su domaćini zataknuli za vrata kuće ili zaboli u zemlju kako bi im žito i vrt bolje rodili. Ako domaćini ne bi htjeli darovati djecu, oni bi ih popratili porugljivom pjesmom, no bila je velika čast dočekati i darovati Jurjaše. Oni su donosili dobre želje i blagoslov. U Odri se tradicija Jurjaša gotovo jedan životni vijek nije obnavljala i sjećaju je se samo nekoliko starijih stanovnika. No, zahvaljujući inicijativi voditeljice i trudu dječje skupine KUD-a Mladost, ovaj običaj će i ove godine biti obnovljen dan uoči Jurjeva. Dječja skupina će se sastati iza ručka, pripremiti vrbove grane, uzeti košarice i barjake te krenuti kroz selo pjevajući za stanovnike.

Također, već četvrtu godinu zaredom, 22. travnja 2023., zajedno sa stanovnicima turopoljskog kraja, provodimo akciju “Turopoljski kries v dvorišću“, obnavljajući stare običaje paleći krijesove u svojim dvorištima. Dron će snimiti cijelo područje iznad Odre, Hrašća i Male Mlake, a naša želja je uključiti što više stanovnika kako bismo održali duh tradicije turopoljskog kraja živim i prenijeli ga na mlađe generacije.

Molimo stanovnike Odre, Hrašća i Male Mlake da se odazovu akciji u što većem broju i da zapale krijesove u svojim dvorištima točno u 19:30. Ako žele da njihovi krijesovi budu snimljeni iz zraka, zainteresirani trebaju potvrditi svoje sudjelovanje na kontakt broj mobitela. Građani koji snime svoje krijesove mobitelima videozapise trebaju poslati do 25. travnja 2023. na mail kriesvdvoriscu@gmail.com.

Prijava za sudjelovanje u akciji “Turopoljski kries v dvorišću“:
Lucija Halužan Hačić (0911554090)
Antonio Mikec (0919388025)

U subotu, 22. travnja, Društveni dom u Odri biti će mjesto bogatog kulturno-umjetničkog programa koji smo za vas pripremili ove godine. Kao i prethodnu godinu, biti će organiziran OPG sajam s mnogobrojnim autohtonim proizvodima te folklorni program uz modnu reviju tradicijskih nošnji. Večernji program vodit će Antonia Fučkala, članica KUD-a Mladost iz Odre. Ispred Društvenog doma u Odri biti će organiziran bogati zabavni program za djecu i odrasle, pripovijedanje bajki, a posjetitelji će moći uživati i u gastro ponudi naših suradnika. Ranije u danu krijesovi će biti upaljeni na sve tri lokacije, u Hrašću, Maloj Mlaki, a za sam vrhunac večeri, priprema se veliki krijes u Odri.

Vidimo se u subotu na proslavi manifestacije 38. Turopoljsko Jurjevo u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki!

PROGRAM:
Subota, 22. travnja 2023.

16:00 – Odra, ispred Društvenog doma
Sajam OPG, Štand s pićem i hranom, zabavni program za djecu

16:00
– Jurjevski ophodi
Šetnja s djecom iz KUD Mladost, obilaženje lokalnog stanovništva

16:00
Hrašće igralište
Paljenje krijesa uz Turopoljski banderij, polazak zapregama prema Maloj Mlaki, kraći program mlađe skupine KUD-a Mladost

17:00
Mala Mlaka, Društveni dom – kraći program s mlađom skupinom KUD Orač, Mala Mlaka, i gostujućim KUD-om, paljenje krijesa, polazak zapregama prema Odri

18:00
Odra, igralište kod Društvenog doma
Pričom te zovem: Bajka o Zelenom i svetom Jurju, pripovjedačica Margareta Peršić

19:00
20:00 Odra, ispred Društvenog doma i DVD-a
Kulturno – umjetnički program uz voditelja:
• Predstavljanje tradicionalnih nošnji – modna revija
• Kraći vokalni program s jurjevskim pjesmama, Kud Mladost i gosti

19:30
– razne lokacije u mjestu – Kries v dvorišću – žitelji Odre, Hrašća i Male Mlake pale krijesove u svojim dvorištima koje snima dron

20:00
Paljenje krijesa ispred Društvenog doma u Odri

 

Organizacija:
Centar za kulturu Novi Zagreb

Partneri:
KUD Orač, KUD Mladost, DVD Hrašće, DVD Odra, DVD Mala Mlaka, MO Odra, Plemenita opčina Turopoljska

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.