Zbog bolesti glavnih glumaca predstava za djecu ‘Čarobna kapa’ se nažalost OTKAZUJE! Glumcima želimo što brži oporavak.

CZKNZ predstavlja: ‘Čarobna kapa’ – Barakuda Teatar – [OTKAZANO]

subota, 4. studeni 2023., 11 sati
Velika dvorana CZKNZ
Ulaz: 4€

O PREDSTAVI:
‘Čarobna kapa’ je adaptacija jedne od triju klasičnih bajki braće Grimm koju je za scenu prilagodio redatelj Boris Kovačević iz svoje trilogije ,,Bajke u trapericama” u namjeri da približi djeci bajku koju razumiju i prepoznaju u suvremenom svijetu. Pritom ostavljajući klasičan temelj bajki koje nas odgajaju i oplemenjuju desetljećima. Ova interaktivna komična bajka postavljena je u stilu “commedia dell arte” odnosno ”komedije koju izvode znalci” gdje nam dvoje uličnih glumaca Klementina i Mateo igraju, glume i pričaju jednu od svojih omiljenih priča. I to onu o jednom Petru, jednoj Giti, jednom gazdi Mrgudu, jednoj Čarobnoj kapi i puno čuda! To je priča “kako dobro ipak uz mnoge prepreke pobjedi”.

Kakva je to Čarobna kapa i što ona radi? Što je sve Petar morao naučiti kroz svoje pustolovine? Što je važnije za biti sretan, novac ili svima tako slatka ljubav, poštenje i dobrota?

Možda je lako odgovoriti odmah, no ponekad je potrebno dosta upornosti, odlučnosti i borbe da se “Čarolija” pobjedi ako te začara. A pouzdano znamo da “Čarobne čarolije” vrebaju iza svakog ugla, nikada ne spavaju i jako su primamljive!

Bajke braće Grimm dio su kolektivne svijesti suvremenog čovjeka. Njihov značaj i utjecaj na kulturu, umjetnost pa i život zapadnog svijeta može se mjeriti jedino s utjecajem Biblije ili grčkih mitova. Kao i svako umjetničko djelo one su duboko ukorijenjene u mjesto i vrijeme svojeg nastanka. Kroz Grimmove bajke kapilarnom razgranatošću prožete su konkretne društvene i privredne datosti Europe do početka 19. stoljeća. Nad tim oporim svijetom uzdižu se čudo i fantazija kao fascinantan protest ljudskog duha nad svim nepravdama i ograničenjima uvijek nesklone nam stvarnosti.

A što je s bajkama danas? Ima li danas čuda koja će nas utješiti? Imamo li mi danas mašte kojom ćemo oslikati svoje ideale?

,,Bajke u trapericama” se ne žele natjecati s Grimmovim bajkama, niti se imaju namjeru pridružiti njihovoj često opravdanoj kritici. Ne žele ni koketirati sa sveprisutnom disneyfikacijom, a nisu ni puko pretakanje Grimmovih bajki u suvremeni svijet. One su samosvojne pripovijetke koje žele biti jasne i razumljive djeci dvadeset i prvog stoljeća. Koje žele istovremeno s ponosom ukazati na izvor svoje inspiracije te tradiciju iz koje proizlaze. Žele dati pravo našoj djeci da čudesan i fantastičan svijet od kojeg rastu krila otkrivaju na podlozi svoje svakodnevice te da se s vječnim moralnim i etičkim načelima upoznaju u kontekstu društvenih i ekonomskih odnosa koji ih u stvarnosti okružuju.

B. Kovačević

Autor: Braća Grimm
Adaptacija i režija: Boris Kovačević
Izbor glazbe: Boris Kovačević
Autor songa: Vlatko Panić i Beng Beng bend – produkcija studio ZG – Zagreb
Igraju: Jakov Jozić i Sanja Sumrak Radoš

Trajanje: 45 minuta
Uzrast: 5 +
Cijena ulaznice: 4 EUR

Ulaznice će biti dostupne na blagajni (prizemlje) na dan održavanja predstave od 10 sati!

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo