KAZALIŠTE PRIJATELJ – PRIČA O TUPSONIMA ILI ZAŠTO TREBA UČITI


subota, 11. rujna 2021. u 18:00

Park kraj CZK Novi Zagreb

 

ULAZ JE BESPLATAN

 

Draga djeco i roditelji,

Pozivamo vas da nam se pridružite na besplatnoj predstavi Kazališta Prijatelj “Priča o Tupsonima ili zašto treba učiti” u subotu, 11. rujna 2021. u 18 sati u parku pored Centra za kulturu Novi Zagreb.

Predstava je organizirana u sklopu vikend događanja “Dani Remetinca” gdje vas očekuje iznimno bogati program od petka do nedjelje za sve uzraste. Moći ćete pogledati suvremenu izložbu u Galeriji Vladimir Bužančić, poslušati live jazz koncert na terasi Centra, igrati društvene i sportske turnire, sudjelovati u dječjim likovnim radionicama, družiti se i opustiti uz gastro ponudu i ritmove našeg DJ-a, kupiti lokalnu eko hranu i etno proizvode na štandovima, pogledati film Vlade Bobana Nogometne ikone – Bitka za Macolu koji opisuje i prati nastanak nogometnih pub-kvizova, dok će se sugrađani starije životne dobi moći upoznati s radionicama koje se u sklopu Centra za kulturu Novi Zagreb organiziraju za njih tijekom godine. Za sami kraj Dana Remetinca predstavit će se udruge, radionice i programi koji se održavaju u kvartu, a ovaj trodnevni događaj završit ćemo koncertom Večeri popularnih pjesama uz Tamburaško društvo „Gaj“ kojima se pridružuje Đani Stipaničev i Renata Sabljak.

 

O predstavi “Priča o Tupsonima ili zašto treba učiti”:

Djecu moramo upućivati, često i tjerati na učenje. To se samo po sebi razumije. Ali na jednostavno dječje pitanje „zašto treba učiti?“ odgovor i nije tako lak. Možemo li mirne duše spominjati uspješnu karijeru, veću plaću, ugled u društvu…? Teško. Najbolji učenici neće voziti najskuplje automobile. A ako i hoće to neće biti zato jer su bili najbolji učenici. Dakle, vratimo se postavljenom pitanju.

„Kazalište Prijatelj“ pokušava prijateljski, duhovito na njega odgovoriti. Predstava govori o narodu Tupsona koji se jako voli igrati balonima. Učenje im zna biti malo dosadno, ali su shvatili da je ono potrebno. Ako ne učiš, onda ništa ne znaš. A znanje donosi MOĆ, u najopćenitijem i najširem smislu. I pomoću nje se lakše boriš protiv nevolja i velikih Glupsona kojih na žalost u životu nikad ne nedostaje.
Naime u svijetu Glupsona pojavio se Veliki Vladar Glupson Prvi i Posljednji i podanicima oteo sve balone, tj. ukrao im je igru. Da bi vratili svoje balone i opet stekli pravo na igru Glupsoni moraju početi učiti…

I zato cijeli svoj vijek Tupsoni (a to smo metaforički svi mi) bježimo od toga da budemo Glupsoni (da ništa ne znamo) i želimo biti Pametnjakovići (pa da sve znamo). E sad…Glupsoni nikad ne uče, a Pametnjakovići se nikad ne igraju! Tupsoni jedini znaju da ni jedno ni drugo nije dobro! Uostalom, igra je najljepše i najlakše učenje!

 

Predstava je namijenjena za djecu od 5 do 12 godina.

 

Predstava se održava sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

 

Ponesite jastuk ili deku za sjediti na otvorenom, a u slučaju kiše predstava se održava u zatvorenom prostoru Centra za kulturu Novi Zagreb uz osigurana sjedeća mjesta.

 

Tekst i režija: Hrvoje Zalar
Glume: Anja Đurinović Rakočević/Mateja Majerle, Hrvoje Zalar
Scenski pokret: Maja Đurinović

http://kazalisteprijatelj.eu/